Autor Wątek: Mars Rover 2020 Perseverance  (Przeczytany 636966 razy)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
Odp: Mars Rover 2020 Perseverance
« Odpowiedź #1590 dnia: Kwietnia 28, 2022, 08:15 »
Zaznaczyłem strzałkami linki spadochronu, początkowo trudno dostrzegalne, ale po chwili ładnie widoczne i jeszcze nie przykryte marsjańskim pyłem. Zastanawiają też b.poważne uszkodzenia osłony (backshell), mimo przecież opadnięcia na powierzchnię w miarę wolnym tempem, przynajmniej o wiele delikatniejszym niż np. odstrzeliwana wcześniej osłona termiczna.
Porównywałem sobie obecny stan osłony ze zdjęciami z czasów jej montażu i wygląda jakby pod wpływem przygrzmocenia w marsjański grunt - została nieco "sprasowana".

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2022, 08:18 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1591 dnia: Kwietnia 28, 2022, 09:56 »
Zdjęcia ze spadochronem i tylną osłoną są niesamowite! Może w ramach kolejnych lotów wybiorą się w rejon, gdzie spadł SkyCrane? ;)
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1592 dnia: Kwietnia 28, 2022, 10:58 »
Piękne zdjęcie! :) Ciekawe jak szybko następuje zasypywanie piachem w tej okolicy.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1593 dnia: Kwietnia 29, 2022, 23:13 »
Kolejne śliczne zdjęcie od wspinającego się na deltę Perseverance

Ten widok mnie rozwala  8)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1593 dnia: Kwietnia 29, 2022, 23:13 »

Lion97

• Gość
« Odpowiedź #1594 dnia: Kwietnia 30, 2022, 09:14 »
Są dostępne zdjęcia z kamery nawigacyjnej Ingenuity z sol 423, które pokazują drona w powietrzu czyli Ingenuity wykonał kolejny 28 lot.

https://twitter.com/65dbNoise/status/1520082401912836098

Lion97

• Gość
« Odpowiedź #1595 dnia: Maja 04, 2022, 09:13 »
Po raz pierwszy od dłuższego czasu zostały udostępnione wszystkie zdjęcia z kamery nawigacyjnej Ingenuity i niektórzy zrobili z nich animacje z najnowszego lotu.

https://twitter.com/marsroverdriver/status/1521679443277672448

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #1596 dnia: Maja 06, 2022, 19:04 »
Jest uaktualnienie Flight Loga o lot 28. Przeleciał 418 metrów w ciągu 152.4 sekund.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2022, 19:21 wysłana przez artpoz »

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #1597 dnia: Maja 07, 2022, 11:36 »

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1598 dnia: Maja 08, 2022, 10:28 »
[...] Zastanawiają też b.poważne uszkodzenia osłony (backshell), mimo przecież opadnięcia na powierzchnię w miarę wolnym tempem, przynajmniej o wiele delikatniejszym niż np. odstrzeliwana wcześniej osłona termiczna.
Porównywałem sobie obecny stan osłony ze zdjęciami z czasów jej montażu i wygląda jakby pod wpływem przygrzmocenia w marsjański grunt - została nieco "sprasowana".[...]

W tym nie ma nic dziwnego:
1) Zewnętrzna skorupa backshella to raczej b. cienka blacha. Jedyne wytrzymałe elementy strukturalne to te mocowania, które przenoszą obciążenia (całkiem spore!) między reszta masy ladownika a spadochronami czy będące częścią adaptera między lądownikiem a cruise stage i rakietą nośną.
2) Prędkość uderzenia backshella o powierzchnię jest całkiem pokaźna - szacuję na 10-20 m/s co najmniej. To drugie to 72 km/h, jakby auto które nie dość zwolniło na zakręcie walnęło w skarpę lub solidną ścianę. Skąd te wartości? Z misji roverów z 2003 pamiętam, że końcowa predkość lądownika na spadochronie, przed zadziałaniem retro-rakiet i odrzuceniem spadochronu/backshella wynosiła 60 m/s.  Tu pewnie jest podobnie lub więcej, a w przypadku sky crane rozdzielenie następuje wysoko nad gruntem. Wobec tego backshell spada ze stosunkowo sporej wysokości. Mimo drastycznego (10x?) spadku obciążenia spadochronu po wyczepieniu głównego ładunku nie sądzę, by prędkość została zredukowana więcej niż 3-5x.

Jak dotychczas, misja Ingenuity okazała się niesamowitym sukcesem. Powoli chyba jednak zbliża się do granic swoich możliwości, to w końcu "tylko" test technologii. Ale z jakim potencjałem. Aż się prosi o większego następcę, tym razem zaopatrzonego w jakiś zdalny spektrometr, np. laserowy, do badania wychodni skalnych, obok których taki dron mógłby usiąść w bezpiecznej odległości. Potrzebny zasięg detekcji kilkanaście-parędziesiąt m. Taki zestaw byłby to idealny zwiadowca dla łazika taszczącego większe laboratorium, ale też przepis na samodzielną misję marsjańską . To drugie mogłoby dotyczyć wielkopowierzchniowych celów/struktur geologicznych, których przebadanie za pomocą łazików byłoby nie celowe ze względu na ich ograniczoną prędkość w terenie. W tym przypadku trzeba by rozwiazać problem łączności, bo na takim dronie ciężko umieścić zestaw do bezpośredniej komunikacji z Ziemią - chyba pozostają satelity marsjańskie, co już jest częściowo stosowane.
 Ciekaw też jestem, czy w przypadku skalowania "projektu Ingenuity" w górę nie byłoby korzystne zintegrować paneli słonecznych o większej powierzchni z wirnikiem. Ale można sobie wyobrazić różne konstrukcje...
Pozdrawiam
-J.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #1599 dnia: Maja 08, 2022, 16:44 »
Aż się prosi o większego następcę, tym razem zaopatrzonego w jakiś zdalny spektrometr, np. laserowy, do badania wychodni skalnych, obok których taki dron mógłby usiąść w bezpiecznej odległości. Potrzebny zasięg detekcji kilkanaście-parędziesiąt m. Taki zestaw byłby to idealny zwiadowca dla łazika taszczącego większe laboratorium, ale też przepis na samodzielną misję marsjańską . To drugie mogłoby dotyczyć wielkopowierzchniowych celów/struktur geologicznych, których przebadanie za pomocą łazików byłoby nie celowe ze względu na ich ograniczoną prędkość w terenie. W tym przypadku trzeba by rozwiazać problem łączności, bo na takim dronie ciężko umieścić zestaw do bezpośredniej komunikacji z Ziemią - chyba pozostają satelity marsjańskie, co już jest częściowo stosowane.
 Ciekaw też jestem, czy w przypadku skalowania "projektu Ingenuity" w górę nie byłoby korzystne zintegrować paneli słonecznych o większej powierzchni z wirnikiem. Ale można sobie wyobrazić różne konstrukcje...

Następca ma już roboczą nazwę - Mars Science Helicopter i własny wątek na naszym forum.
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2022, 16:47 wysłana przez artpoz »

Offline Lyander

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1600 dnia: Maja 09, 2022, 19:43 »
Jaki łączny odcinek przeleciała ta marsjańska pchełka ;)

gszczepa

• Gość
« Odpowiedź #1601 dnia: Maja 09, 2022, 20:09 »
Wiki podaje 7 km

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #1602 dnia: Maja 09, 2022, 21:08 »
NASA podaje 6909 metrów.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1603 dnia: Maja 10, 2022, 07:21 »
Kolejne śliczne zdjęcie od wspinającego się na deltę Perseverance

Ten widok mnie rozwala  8)

Spektakularne ujęcie, ślady kół łazika dodają szczególnego wrażenia.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #1604 dnia: Maja 10, 2022, 15:18 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1604 dnia: Maja 10, 2022, 15:18 »