Autor Wątek: IAC 2014  (Przeczytany 11361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

velo

• Gość
Odp: IAC 2014
« Odpowiedź #15 dnia: Września 25, 2014, 19:54 »
Tytuł i Absztrakt naszego papieru:

IAC-14-E7.2.7.21111

MARS TREATYMAKING WORKSHOP RESULTS FROM ISU SSP14

In light of the expanding robotic and impending crewed exploration and settlement of Mars, participants at the International Space University’s 2014 Space Studies Program held in Montreal, Canada, will act as governmental delegations to create a draft text representing a new international treaty regime for Mars. This is the second year the ISU SSP has conducted this Mars Treatymaking Workshop, and is done in conjunction with the SSP14 Space Policy, Economics, and Law department. Some nations have ambitious plans for Mars colonization, while others intend to commercially mine the red planet’s rich mineral resources. The majority of delegations, however, hold fast the provisions of the 1967 Outer Space Treaty, whose Article II mandates that “outer space, including the Moon and other celestial bodies, is not subject to national appropriation by claim of sovereignty, by means of use or occupation, or by any other means.” Can these tension be resolved in a single treaty for Mars? This Paper will present the findings of the ISU SSP participants, including both their impressions and lessons learned from the simulation of international intergovernmental negotiation, drafting, adoption, and related treatymaking experiences, and the substantive legal innovations they find applicable for a new legal regime for Mars.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Września 27, 2014, 15:47 »
Jesteśmy w Toronto! Jest ładna pogoda i dużo kosmicznych osób. Proponują się zarejestrować na konferencji jak najszybciej, bo w poniedziałek mogą być potężne kolejki na oficjalnym początku konferencji! :)

Offline Lubański Robert

• Pełny
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #17 dnia: Września 28, 2014, 21:24 »
Na konferencje wybiera si również zespół Scorpio z Politechniki Wrocławskiej zwycięzcy ERC. Są już w Toronto. Spróbuje wypytać ich o szczegóły.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #18 dnia: Września 29, 2014, 02:45 »
Byliśmy dziś na IAC - a tam montują wystawy poszczególnych firm. Lockheed Marcin przedstawia pompowany model Oriona, którego widać na załączonym obrazku. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Września 29, 2014, 02:45 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Września 29, 2014, 07:47 »
Byliśmy dziś na IAC - a tam montują wystawy poszczególnych firm. Lockheed Marcin przedstawia pompowany model Oriona, którego widać na załączonym obrazku. :)

Mam nadzieję, ze nie trafi się jakiś dzieciak lub żartowniś, który zechce sprawdzić wytrzymałość tego statku kosmicznego, np. szpilką  ;)

Tematy, które wymienialiście na wątku są bardzo ciekawe. Zazdroszczę Wam udziału w IAC  :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #20 dnia: Września 29, 2014, 21:29 »
Dzieciaków na tej konferencji tutaj raczej nie ma. Nie jest to konferencja o charakterze otwartym.

A ja za chwilę będę mówić (zastępstwo) za osobę z Nigerii, która nie mogła przyjechać na konferencję. :P Temat jest związany z nauczaniem i inspiracją o astronomii. A potem pobiegnę na sesję o małych misjach satelitarnych.

Postaram się wrzucić wieczorem nieco zdjęć. SpaceX przedstawił swoje dwa fotele od Dragona V2 - oczywiście zasiadłem. Wygodne! :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Września 29, 2014, 21:57 »
Dzieciaków na tej konferencji tutaj raczej nie ma. Nie jest to konferencja o charakterze otwartym.

A ja za chwilę będę mówić (zastępstwo) za osobę z Nigerii, która nie mogła przyjechać na konferencję. :P Temat jest związany z nauczaniem i inspiracją o astronomii. A potem pobiegnę na sesję o małych misjach satelitarnych.

Postaram się wrzucić wieczorem nieco zdjęć. SpaceX przedstawił swoje dwa fotele od Dragona V2 - oczywiście zasiadłem. Wygodne! :)

He he to będziesz mógł wzorem Waldka załączyć na Forum fotkę: ,,Zmieściłem się w Dragonie"   ;)  No prawie ....  ;D

A na Forum ostatnio jakoś cicho. Zastanawiam się dlaczego?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Września 29, 2014, 23:05 »
Akurat SpaceX pokazał tylko ramę + fotele + wyświetlacz, nie całą kapsułę. W tym przypadku każdy się zmieści...

PS. Zrobiło się nieco cicho, możliwe, że to wskutek naszej awarii serwera i przeprowadzki...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #23 dnia: Września 29, 2014, 23:19 »
Aha, na konferencji jest ponad 3100 zarejestrowanych reprezentantów.

Ostatnią godzinę spędziłem na sesji odnośnie misji małych satelitów - od 'rozkładanych' luster, poprzez małą osłonę magnetyczną aż po wyniki z misji BRITE. Ciekawa sesja. :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Września 29, 2014, 23:32 »
Aha, na konferencji jest ponad 3100 zarejestrowanych reprezentantów.

Ostatnią godzinę spędziłem na sesji odnośnie misji małych satelitów - od 'rozkładanych' luster, poprzez małą osłonę magnetyczną aż po wyniki z misji BRITE. Ciekawa sesja. :)

A o co chodziło z tą małą osłoną magnetyczna?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #25 dnia: Września 30, 2014, 01:01 »
Niektóre satelity latają po orbitach, które przechodzą przez radiacyjne pasy van Allena. Trzeba je jakoś osłaniać. Małe satelity nie mogą mieć dodatkowej masy zapewnionej na jakieś stalowe grubsze panele, raczej inaczej trzeba myśleć. No i jest pomysł na taką małą osłonę. :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #26 dnia: Września 30, 2014, 08:13 »
Niektóre satelity latają po orbitach, które przechodzą przez radiacyjne pasy van Allena. Trzeba je jakoś osłaniać. Małe satelity nie mogą mieć dodatkowej masy zapewnionej na jakieś stalowe grubsze panele, raczej inaczej trzeba myśleć. No i jest pomysł na taką małą osłonę. :)

Ciekawa sprawa. Może na takich doświadczeniach uda się kiedyś zbudować osłonę magnetyczną dla międzyplanetarnych statków załogowych  :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #27 dnia: Października 01, 2014, 05:46 »
Dla statków załogowych to może być problem, bo te cząstki w polu van Allena są dość nisko energetyczne. A może się mylę?

W załączniku zdjęcie kanarkusaobrzydliwusa siedzącego na fotelu Dragona V2. :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Października 01, 2014, 05:59 »
Jeszcze jeden soczysty news:

The session on Humans to Mars (the only other Standing Room Only event we encountered) included a paper from MIT on its simulation of a one-way Mars trip based on the Mars One concept that concluded “crew fatality” after 68 days due to suffocation from low levels of oxygen.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Października 01, 2014, 08:18 »
Dla statków załogowych to może być problem, bo te cząstki w polu van Allena są dość nisko energetyczne. A może się mylę?

W załączniku zdjęcie kanarkusaobrzydliwusa siedzącego na fotelu Dragona V2. :)

Fajna fotka :-)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Października 01, 2014, 08:18 »