Autor Wątek: Arca Space  (Przeczytany 85289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stazx

• Pełny
  • Arkady Darell
Odp: Arca Space
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 08, 2012, 11:50 »
Może po prostu zdecydowali że SSTO będzie łatwiejszy w konstrukcji, ze względu na brak problemu separacji stopni...  Ale chyba to rodzi więcej problemów niż rozwiązuje, prawda?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 08, 2012, 12:56 »
Co chyba najciekawsze - będzie to rakieta SSTO! A więc jednostopniowa, byłaby to pierwsza tego rodzaju konstrukcja na świecie!

Pierwsza, bo konstrukcje stricte jak ta powyżej nie mają większego sensu i nikt wcześniej nie bawił się w ich budowę. SSTO wielokrotnego użycia nad którym ślęczano tyle lat to zupełnie inna para kaloszy.

Jasne, że jest to rozwiązanie całkiem nieefektywne. ARCA też traktuje ten start jako tylko test rakiety Haas 2, a w późniejszym czasie rakiety dwustopniowej. Ale skoro mogą przy okazji wprowadzić Rumunię na orbitę, to czemu nie.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 08, 2012, 13:18 »
Co chyba najciekawsze - będzie to rakieta SSTO! A więc jednostopniowa, byłaby to pierwsza tego rodzaju konstrukcja na świecie!

Pierwsza, bo konstrukcje stricte jak ta powyżej nie mają większego sensu i nikt wcześniej nie bawił się w ich budowę. SSTO wielokrotnego użycia nad którym ślęczano tyle lat to zupełnie inna para kaloszy.

Jasne, że jest to rozwiązanie całkiem nieefektywne. ARCA też traktuje ten start jako tylko test rakiety Haas 2, a w późniejszym czasie rakiety dwustopniowej. Ale skoro mogą przy okazji wprowadzić Rumunię na orbitę, to czemu nie.

Niemniej wygląda to bardzo ambitnie ze strony strukturalnej, sam silnik ma ważyć ~250 kg przez co stosunek masy mokrej całej reszty (czyli generalnie zbiorników) do jej masy suchej byłby na poziomie 60:1 (!).

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 08, 2012, 14:05 »
Rakieta jednostopniowa o masie - 16ton i ciągu silnika - 23 ton powinna mieć osiągi zbliżone do pocisku V2 z 1942r.
Dopóki ARCA nie zrealizuje choć jednej udanej misji demonstracyjnej, jej super optymistycznych deklaracji nie należy brać poważnie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 08, 2012, 14:05 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 08, 2012, 16:29 »
Rakieta jednostopniowa o masie - 16ton i ciągu silnika - 23 ton powinna mieć osiągi zbliżone do pocisku V2 z 1942r.
Przy dzisiejszej technologii może mieć i kilka razy lepsze osiągi od V2, pytanie brzmi czy taka technologia leży w ich zasięgu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 08, 2012, 17:49 »
Również jestem nieco sceptycznie nastawiony co do rewelacji ze strony ARCA. Jednakże - bardzo chciałbym odszczekać ten post!

Nieco już się pogubiłem przy pracach ARCA - wpierw był to balon, potem był/jest samolot naddźwiękowy, a teraz mamy SSTO. Gdzieś tam w tle jest jeszcze GLXP. Duża mieszanka, a mało faktów...

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 08, 2012, 19:23 »
Przy dzisiejszej technologii może mieć i kilka razy lepsze osiągi od V2, pytanie brzmi czy taka technologia leży w ich zasięgu.
Zgadza się. W 1970r nasza rakieta sondażowa Meteor-2K (na stałe paliwo) też osiągała pułap pocisku V2.
Jaką dzisiejszą technologią dysponują ci entuzjaści, budując od zera prosty silnik na ciekłe paliwo?
Osiągi to przede wszystkim sprawność silnika (Isp) a jednostopniowa rakieta z takim silnikiem może wynieść jakiś ładunek na jakąś wysokość po torze suborbitalnym. O locie orbitalnym nie ma mowy.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 08, 2012, 19:30 »
O locie orbitalnym nie ma mowy.

Chyba, że są wstanie zrobić cholernie lekkie zbiorniki, w co mi jakoś nie chce się wierzyć.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 09, 2012, 08:31 »
nagranie z tą rakietą:

Borys

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 09, 2012, 11:06 »
Niemniej wygląda to bardzo ambitnie ze strony strukturalnej, sam silnik ma ważyć ~250 kg przez co stosunek masy mokrej całej reszty (czyli generalnie zbiorników) do jej masy suchej byłby na poziomie 60:1 (!).

Dla gęstych paliw nie jest to jakaś wysoka liczba (aluminiowy zbiornik tlenu dla szatla miał stosunek powyżej 100:1). Co się tyczy kompletnych stopni, to np. w 1962 stosunek mas dla pierwszego stopnia rakiety Titan II wynosił ~28:1. Boostery Falcona H (więc pewnie też pierwszy stopień F9v1.1) mają mieć powyżej 30:1. Naftowy SSTO potrzebuje stosunku poniżej 20:1. Dla zawodowców jest to do zrobienia z marszu, dla amatorów z ARCA - pewnie nie.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 09, 2012, 11:21 »
Dla gęstych paliw nie jest to jakaś wysoka liczba (aluminiowy zbiornik tlenu dla szatla miał stosunek powyżej 100:1). Co się tyczy kompletnych stopni, to np. w 1962 stosunek mas dla pierwszego stopnia rakiety Titan II wynosił ~28:1. Boostery Falcona H (więc pewnie też pierwszy stopień F9v1.1) mają mieć powyżej 30:1. Naftowy SSTO potrzebuje stosunku poniżej 20:1. Dla zawodowców jest to do zrobienia z marszu, dla amatorów z ARCA - pewnie nie.

To to ja wiem, tylko biorąc pod uwagę to co napisałeś w ostatnim zdaniu jest to bardzo wysoka liczba. Na marginesie, stopień pierwszy F9v1.1 może mieć trochę gorszy stosunek ze względu na spekulowaną przez niektórych konieczność nietankowania go do końca (w odróżnieniu od konfiguracji w FH).

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 24, 2012, 00:08 »
Na kosmonauta.net pojawiły się nowe informacje o projektach firmy Arca Space. Nie wiem czy te informacje były już tu zamieszczane ale może przynajmniej nie wszystkie :
Rumuńska ARCA zbudowała pierwszy silnik rakietowy
http://www.kosmonauta.net/index.php/Technologie/Hardware/2012-08-23-arca.html

Silnik Executor, obok prezydent ARCA, Dumitru Popescu

Niedawno ARCA poinformowała o zakończeniu prac nad pierwszym egzemplarzem silnika rakietowego Executor. Jest to nieduży silnik na paliwo ciekłe.

Dla silnika Executor przewidziane są następujące zastosowania:

Samolot rakietowy IAR-111 Excelsior.
    Rakieta Haas 2 wynoszona samolotem IAR-111.
    Rakieta Haas 2C startująca z wyrzutni naziemnej.
    Suborbitalna rakieta Haas 2B.
    Rakieta Super Haas przewidziana dla lotów załogowych.

Ukończenie budowy samolotu IAR-111 przewidziane jest jeszcze w tym roku, i wkrótce potem mają nastąpić testy w powietrzu. Pierwszy lot naddźwiękowy planowany jest już w pierwszej połowie 2013 r.

Rakieta Haas 2B oparta również na konstrukcji Haas, będzie jednostopniową rakietą tylko suborbitalną, ale zdolną do wyniesienia kapsuły załogowej. Pierwszy lot ma odbyć się w 2017 r.

Największą konstrukcją planowaną przez ARCĘ będzie rakieta Super Haas, mogąca wynieść na orbitę wokółziemska załogowa kapsułę. Będzie to już rakieta dwustopniowa. Pierwszy stopień będzie stanowił klaster siedmiu rakiet Haas 2, natomiast drugi stopień będzie wykorzystywał dwa silniki Executor przystosowane do pracy w próżni. Pierwszy lot ma odbyć się w 2019 r., natomiast pierwszy lot załogowy w 2025 r.

Bardzo ambitne plany mają jak na taką niewielką firmę ! Zastanawia mnie tylko ta koncepcja samolotu rakietowego z oddzielającą się i wodującą kabiną  :o To co się wtedy stanie z samolotem ?  :o

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #87 dnia: Września 01, 2012, 04:01 »
Też się nad tym zastanawiałem.. czyżby jednorazówka?

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Września 01, 2012, 09:45 »
Zastanawia mnie tylko ta koncepcja samolotu rakietowego z oddzielającą się i wodującą kabiną  :o To co się wtedy stanie z samolotem ?  :o

to chyba tylko coś w rodzaju LAS pozwalającego na uratowanie załogi samolotu w razie awarii silnika na przykład ( w końcu jest tam silnik rakietowy i jakieś zabezpieczenie nie jest głupim pomysłem;)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #89 dnia: Września 01, 2012, 14:50 »
Zajrzałem na stronę ARCA i chyba rzeczywiście jest tak jak pisze Wini, choć informacje są bardzo skąpe:

"At this altitude the airplane will release the Haas II rocket, that will follow it’s own flight sequence. IAR - 111 without it’s attached payload will return in glided flight to the sea surface."

"The aircraft cabin is detachable and is equipped with two rocket propelled parachutes. As such the cabin can be separated form the aircraft at speeds between Mach 0-1.2 and heights above 300 feet and can return the crew safely on the sea surface."

https://www.arcaspace.com/en/iar_111.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Września 01, 2012, 14:50 »