Autor Wątek: New Horizons - misja podstawowa  (Przeczytany 387993 razy)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
Odp: New Horizons - misja podstawowa
« Odpowiedź #360 dnia: Czerwca 23, 2015, 12:42 »
Pierwsze szczegóły powierzchni Charona - coś jak morza na Łysym?
GG 8698011

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #361 dnia: Czerwca 23, 2015, 13:56 »

Czy ktoś na Forum ma pomysł na nazwę krateru przy terminatorze?  :)

Krater Arnolda, to chyba oczywiste :)
"Space is hard"

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #362 dnia: Czerwca 23, 2015, 21:29 »
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2015, 11:04 wysłana przez Scorus »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #363 dnia: Czerwca 23, 2015, 21:54 »
Animacja

Porównanie obrazów uzyskanych w czerwcu:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/full_width/public/thumbnails/image/nh-lorri-pluto-1.jpg?itok=rthhXhvR

Charon 18.06 przed i po obróbce:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/full_width/public/thumbnails/image/nh-lorri-charon-1-2.jpg?itok=IVmQKyQZ

Ehm Apetyt rośnie w miarę jedzenia  :) Szkoda tylko, ze New Horizons nie pozostanie dłużej w okolicach Plutona, tylko przemknie niczym meteoroid  :( A marzą się długotrwałe badania tego interesującego planetkowego tandemu, póki atmosfera Plutona jeszcze się całkiem nie zestaliła   ::)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2015, 11:05 wysłana przez Scorus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #363 dnia: Czerwca 23, 2015, 21:54 »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #364 dnia: Czerwca 24, 2015, 08:57 »
Coś jakby wielka na cały glob struktura kolista tam się rysuje - z jasnym środkiem i jasnym pierścieniem na prawie całą tarczę planety? To o tym mówicie jako o "kraterze"?
Dzisiaj NH powinien znowu manewrować, chyba ostatni raz przed spotkaniem.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #365 dnia: Czerwca 24, 2015, 12:25 »
Nie, o owalu po lewej na dole przy terminatorze:
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=36220

Na dekonwulowanych zdjęciach powyżej widoczne ceny albedo nie mają nic wspólnego z topografią. Na zdjęciu w linku usadowienie owalu na terminatorze sugeruje że jest on zagłębieniem z zacienionym dnem.

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #366 dnia: Czerwca 25, 2015, 08:40 »
Nie, o owalu po lewej na dole przy terminatorze:
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=36220

Na dekonwulowanych zdjęciach powyżej widoczne ceny albedo nie mają nic wspólnego z topografią. Na zdjęciu w linku usadowienie owalu na terminatorze sugeruje że jest on zagłębieniem z zacienionym dnem.

Teraz kojarzę a ten wielki na całą tarczę jasny pierścień z jasnym środkiem wydaje mi się teraz tylko złudzeniem bo jest tak samo widoczny na zdjęciu z 13.VI jak i z 15.VI mimo że Pluton się obraca.
Nie zgodzę się jednak co do tego że cechy albedo nie maja nic wspólnego z topografią (przynajmniej na Plutonie bo co do Wenus czy nawet Marsa to już nie jest oczywiste) nawet patrząc gołym okiem na Księżyc widzimy 2 rodzaje obszarów o różnym albedo i mają one przełożenie na topografię tylko że patrząc gołym okiem nie da się nic powiedzieć o ich charakterze. To  samo (na razie mam nadzieję) można powiedzieć o Plutonie - te plamy mają jakieś przełożenie na topografię planety ale jakie to będzie wiadomo dopiero w połowie lipca - ten "krater" może się okazać np. starszym terenem bardziej zaczerwienionym tolinami lodowymi przez promieniowanie kosmiczne i położonym wyżej niż otaczające go obszary pokryte świeższym lodem pochodzącym np. z takich wylewów podpowierzchniowych jakie są na Trytonie - ale równie dobrze może się okazać jednak klasycznym kraterem z jasnymi promieniami jakich pełno na Arielu i ciemnym dnem jak jeden z kraterów Oberona.
Szczerze mówiąc to samo napięcie miałem jak Dawn zbliżał się do Ceres nie mogąc się doczekać coraz wyraźniejszych zdjęć - przyznam że tam nie byłem specjalnie zaskoczony tym co zobaczyłem ale tutaj? Nie mam nawet sprecyzowanych oczekiwań - czy będzie to klon Trytona czy bardziej Titanii , czy może coś pomiędzy czy coś zupełnie nowego i nieoczekiwanego jak np. Miranda (ta jednak jest "deko" mniejsza. Wkrótce zobaczymy mam nadzieję.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #367 dnia: Czerwca 25, 2015, 09:38 »
Ja mam nadzieję, że Pluton bedzie kuzynem Trytona tylko, że znacznie ciekawszym bo jest w podwójnym układzie z Charonem  :)

Ale może się okazać, że aktywność (o ile takowa istnieje) Plutona jest mniejsza niż Trytona, bo Charon ma zapewne mniejszy wpływ grawitacyjny niż Neptun na Trytona  ::)

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach
« Odpowiedź #368 dnia: Czerwca 25, 2015, 22:32 »
Patrzę i własnym oczom nie wierzę!
Czy Wy widzicie to samo co ja?!

Więcej:
http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2015/06/25/pluto_north_pole_bright_spot_getting_clearer.html
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2015, 11:03 wysłana przez Scorus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #369 dnia: Czerwca 25, 2015, 22:43 »
Wspaniałe! Czyli jednak podejrzenia co do czapeczki polarnej okazały się być prawdziwe!

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #370 dnia: Czerwca 25, 2015, 22:56 »
Jak dla mnie to wciąż są podejrzenia.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #371 dnia: Czerwca 26, 2015, 19:51 »
Czy do wytworzenia się czap lodowych nie jest potrzebna - poza atmosferą - jakaś nieco bardziej rozbudowana pogoda?
"Space is hard"

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #372 dnia: Czerwca 26, 2015, 20:10 »
Po co ten pośpiech. Przypominam, że w wielu postach mówiliście o atmosferze Plutona jakby to był pewnik, a teraz te rzekome czapy. Czy nie będziecie się czuć trochę nieswojo jak okaże się, że Pluton nie jest jednak tak "urozmaicony"? :D Skąd ten przesadny optymizm?
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #373 dnia: Czerwca 27, 2015, 00:08 »
O Plutonie przez wiele dziesięcioleci różne rzeczy można było mówić, to w końcu była ostatnia planeta* nie zbadana przez żadną sondę. A że żadna sonda na nią nie leciała, to coś trzeba było wymyślać. Teraz leci tam New Horizon i zaraz tam doleci, faktyczne chyba powinniśmy się wstrzymać z ocenami tych niewyraźnych obrazów, gdyż zaraz będą dużo lepsze i dokładniejsze.

* - w momencie startu misji był planetą, teraz (słusznie) został pozbawiony tego miana, ale piszę w czasie przeszłym.
The Dark Side of the Moon

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #374 dnia: Czerwca 27, 2015, 09:33 »
O Plutonie przez wiele dziesięcioleci różne rzeczy można było mówić, to w końcu była ostatnia planeta* nie zbadana przez żadną sondę. A że żadna sonda na nią nie leciała, to coś trzeba było wymyślać. Teraz leci tam New Horizon i zaraz tam doleci, faktyczne chyba powinniśmy się wstrzymać z ocenami tych niewyraźnych obrazów, gdyż zaraz będą dużo lepsze i dokładniejsze.

* - w momencie startu misji był planetą, teraz (słusznie) został pozbawiony tego miana, ale piszę w czasie przeszłym.

A ja lubię tą nasza plutonową domniemanologię. To niewiele momentów w naszym życiu kiedy całkiem nowy świat jest na nowo odkrywany przez sondę kosmiczną.  :) Chyba możemy sobie pofolgowac i pospekulować  :) Potem takich okazji szybko już nie będzie, przynajmniej w naszym Układzie Słonecznym  ::)

Ja myślę, że do istnienia czap polarnych nie trzeba większej aktywności geologicznej. Otóż Pluton to ciało zbudowane głównie z lodu, metanu itp. W przypadku zbliżania się do Słońca pojawia się zapewne atmosfera z azotu i czegoś tam jeszcze. Gdy Pluton się oddala od naszej gwiazdy ta atmosfera osadza się w postaci czap polarnych  :) Oczywiście mam nadzieje, że Pluton oddziałując z Charonem wytworzył ciekawe struktury geolo przepraszam pluteologiczne

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #374 dnia: Czerwca 27, 2015, 09:33 »