Autor Wątek: Katastrofa SpaceShipTwo (31.10.2014)  (Przeczytany 74743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Katastrofa SpaceShipTwo (31.10.2014)
« Odpowiedź #90 dnia: Listopada 01, 2014, 16:19 »
Marku, czy jesteś pewien, że "to ten"? Ten odpalony wczoraj miał dwa dodatkowe zbiorniki, więc nie była to taka prosta konstrukcja...

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #91 dnia: Listopada 01, 2014, 16:29 »
Marku, czy jesteś pewien, że "to ten"? Ten odpalony wczoraj miał dwa dodatkowe zbiorniki, więc nie była to taka prosta konstrukcja...

Idea jest podobna, różnica podobno polega na tym ze dodatkowo do komory spalania dodawany jest hel zeby spalanie było bardziej równomierne. Zbiorniki helu wg. wcześniejszych wypowiedzi sa w skrzydłach. Natomiast podstawowa konstrukcja (zbiornik n2O przymocowany do silnika) jest taka sama.

http://florydziak.blogspot.com/2014/10/troche-nowosci-z-okolic-virgin-galactic.html

The changeover to the polyamide-fueled rocket required propulsion-related changes to SS2, including the larger pressurized tank buried in the starboard wing.
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2014, 16:31 wysłana przez MarekFloryda »
Zapraszam na mój blog :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #92 dnia: Listopada 01, 2014, 16:38 »
Marku, co do idei napędu hybrydowego się zgadzam, jednak potencjalnie wiele wskazuje na to, że za katastrofę mogą być odpowiedzialne jakieś szczegóły. Dlatego też się tutaj "przyczepiłem" i miałem nadzieję, że jakieś grafiki są dostępne z tymi dwoma zbiornikami. :)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #93 dnia: Listopada 01, 2014, 16:48 »
Marku, co do idei napędu hybrydowego się zgadzam, jednak potencjalnie wiele wskazuje na to, że za katastrofę mogą być odpowiedzialne jakieś szczegóły. Dlatego też się tutaj "przyczepiłem" i miałem nadzieję, że jakieś grafiki są dostępne z tymi dwoma zbiornikami. :)

Jak na razie nie znalazłem niczego takiego (a szukałem z egoistycznych powodów bardzo wytrwale od pewnego czasu). Zreszta nawet poprzedni silnik tez był bardziej skomplikowany niz ten diagram (ktorego celem było uspokojenie klientow ze to wszystko jest proste i bezpieczne).

Przykre jest to ze Virgin Od poczatku chciał zeby loty SS2 były jak loty samolotem - nie planowano spadochronów, kombinezonów ciśnieniowych i tym podobnych pomysłów ktore mogły by wystraszyć klientow. Miało byc jak w samolocie albo i bezpieczniej bo w razie awarii silnika Ss2 by lądował w normalny sposob. Eksplozja silnika była czymś co nie miało prawa sie zdarzyć. Nawet komercyjne samoloty sa zaprojektowane tak by przetrwać rozerwanie turbiny silnika i jego eksplozje (no moze poza Iłem 62M i Airbusem A380, DC10 i jest kilkoma innymi) - idea ze nowy, raczej rewolucyjny silnik rakietowy bedzie super bezpieczny i niezawodny była szalona. I na szczescie zdarzyło sie to w czasie lotu testowego a nie z pasażerami (choc nadal nie wiemy czy to wina silnika!). Szkoda tylko ze jeden pilot musiał zginać zeby konstruktorzy uświadomili sobie ryzyko. Właśnie - ciekawe co dalej? Co ze SpaceShipThree? Czy uznają ze to jednorazowy wybryk i taka awaria sie juz wiecej nie powtórzy i nie zmienia radykalnie konstrukcji? Na duże zmiany juz za późno, SS3 mial stać na podwoziu w grudniu. Czy jednak uznają ze obecny projekt SS2 jest zbyt ryzykowny i zaczną od nowa? A jezeli tak to czy i kiedy zaczną sie loty komercyjne?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Listopada 01, 2014, 16:48 »

Offline bartolini1234

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #94 dnia: Listopada 01, 2014, 17:30 »
Ciekawe, czy ten silnik ma zawór regulujący (mogący odciąć) przepływ N2O, czy tylko zawór z rozcinaną membraną?
Jeżeli nie można odciąć N2O, to instalacja podająca hel ma pewnie wygasić silnik (wyprzeć resztę N2O i odparowane węglowodory), zanim gazy w komorze będą miały wyższe ciśnienie niż ciśnienie w zbiorniku utleniacza.
Jeżeli ten układ nie zadziała i nie ma zaworu odcinającego N2O i zbiornik nie jest zabezpieczony wewnątrz przed wysoką temperaturą, to go uszkodzi.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #95 dnia: Listopada 01, 2014, 19:08 »
Ciekawy raport o wypadku z 2007 roku i o właściwościach N2O:
http://www.knightsarrow.com/rockets/scaled-composites-accident/

Czytając to człowiek sie zastanawia nad beztroską Scaled Composites. I nad wyborem N2O jako utleniacza - to wyjatkowo złośliwy związek chemiczny z cała gamą niemiłych właściwości. I ten komentarz:

Issues that have been raised include the lining of the composite tank causing hydrocarbon contamination of N2O, some other possibly incompatible materials in other parts of the system, and the design of the main injector valve, which may have resulted in an injector fire. We can reveal that the people who were killed were inside the perimeter and that none of the industry standard range safety measures were in place.

W odróżnieniu od Orbital, ktore wydaje sie profesjonalna firma ktora miała nieszczęście zawierzyć skorodowanym silnikom (L2), Scaled Composites wydaje sie byc bandą idiotów.
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2014, 19:13 wysłana przez MarekFloryda »

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #96 dnia: Listopada 01, 2014, 19:27 »
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. W mediach(przynajmniej tych popularniejszych) jak i na forach jest brak wieści na temat czarnych skrzynek. Czyżby ten pojazd ich nie miał?
Telemetria jest jeszcze lepsza niz czarna skrzynka i nie jest obciazeniem. Poniewaz oni nigdy nie sa daleko od lotniska macierzystego wydaje sie logiczne i prawdopodobne ze czarna skrzynka moze nie byc potrzebna.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #97 dnia: Listopada 01, 2014, 19:31 »
Ekipa NTSB jest już na miejscu i będzie badać okoliczności wypadku:

Można spodziewać się aktualizacji postępu śledztwa z ich strony.

Na miejscu jest też Branson. Pod poniższym linkiem jest kilka jego wypowiedzi:
http://www.itv.com/news/story/2014-11-01/branson-vows-to-learn-from-what-went-wrong-in-fatal-crash/
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2014, 19:55 wysłana przez kanarkusmaximus »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline CzarnyZajaczek

• Pełny
  • Królewska Wieś Sobieska Wola
« Odpowiedź #98 dnia: Listopada 01, 2014, 21:41 »
jednak zbiornik utleniacza cały

widać na tych screenach

źródło:

z przodu jest chyba jednak dziura, najprawdopodobniej wyrwało instalację/zawór (nie wiem jak to nazwać) do napełniania
Tomasz Dąbski "CzarnyZajaczek"

http://czarnyzajaczek.bblog.pl/ In science we trust!

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #99 dnia: Listopada 01, 2014, 22:09 »

z przodu jest chyba jednak dziura, najprawdopodobniej wyrwało instalację/zawór (nie wiem jak to nazwać) do napełniania

A ja ma wrażenie ze to właśnie jest tył zbiornika i tutaj powinien byc silnik, ale go nie ma.

Offline verex

• Nowy
  • *
  • Niebo jest czarne.
    • Pracownia rakietowa "Rakietowy Tczew"
« Odpowiedź #100 dnia: Listopada 01, 2014, 22:26 »
Ktoś wrzucił na fb zdjęcie prawdopodobnie z wczorajszego lotu, ale głowy nie dam:

A ja ma wrażenie ze to właśnie jest tył zbiornika i tutaj powinien byc silnik, ale go nie ma.

też mi się tak zdaje.
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2014, 22:30 wysłana przez verex »
Pracownia rakietowa Tczew - www.rakiety.pomorskie.pl

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #101 dnia: Listopada 01, 2014, 22:29 »
Ktoś wrzucił na fb zdjęcie prawdopodobnie z wczorajszego lotu:

mam watpliwości - zdjęcie wydaje sie byc zrobione z czegoś co leciało na podobnej wysokości i dość niedaleko. Na Flightradar24 nie ma żadnego samolotu ktory wtedy leciał i mógłby zrobic zdjęcie. WK2 był za daleko - SS2 nigdy nie leci z nim rownolegle.

Offline verex

• Nowy
  • *
  • Niebo jest czarne.
    • Pracownia rakietowa "Rakietowy Tczew"
« Odpowiedź #102 dnia: Listopada 01, 2014, 22:35 »
Ktoś wrzucił na fb zdjęcie prawdopodobnie z wczorajszego lotu:

mam watpliwości - zdjęcie wydaje sie byc zrobione z czegoś co leciało na podobnej wysokości i dość niedaleko. Na Flightradar24 nie ma żadnego samolotu ktory wtedy leciał i mógłby zrobic zdjęcie. WK2 był za daleko - SS2 nigdy nie leci z nim rownolegle.

Dlatego napisałem, że głowy nie daję. Ale było podpisane "Burning the novel plastic propellant for the first time yesterday"

Co do Twojej opinii, że na zdjęciu wrzuconym trochę wyżej jest tył zbiornika N2O i powinna tam być komora spalania a jej nie ma - podzielam tą opinię. Wg zdjęć za tym powinna być komora spalania.
Pracownia rakietowa Tczew - www.rakiety.pomorskie.pl

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #103 dnia: Listopada 01, 2014, 22:56 »
Ktoś wrzucił na fb zdjęcie prawdopodobnie z wczorajszego lotu, ale głowy nie dam:
Jest to zdjęcie z pierwszego lotu w 2013.
http://www.foxnews.com/science/2013/04/29/virgin-galactic-spaceshiptwo-1st-powered-flight/
Łatwo to poznać, bo wewnętrzna część usterzenia pionowego jest biała. W kolejnych lotach umieszczono tam jakąś aluminizowaną powłokę.

Co do zdjęcia zbiornika to moim zdaniem na tym dużym zdjęciu widać przód zbiornika (część od strony kabiny pasażerskiej). Wnioskuje to po ułożeniu liter "g" i "n" napisu "Virgin". Porównajcie z tym zdjęciem:
http://en.wikipedia.org/wiki/SpaceShipTwo#mediaviewer/File:White_Knight_Two_and_SpaceShipTwo_from_directly_below.jpg
Zresztą wyraźnie widać, gdzie w szczątkach znajduje się krawędź natarcia skrzydeł.
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2014, 23:02 wysłana przez Air Q »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 02, 2014, 00:05 »

To z pewnością nie to zdjęcie - nie było żadnego lotu niedaleko skoku SS2 oraz tył SS2 miał "srebrny" wygląd - tę modyfikację wprowadzono chyba w czerwcu. jak słusznie AirQ prawi - w zeszłym roku.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 02, 2014, 00:05 »