Zapomniałem dodać ważną informacje - czyli jak wykonać zdjęcia z bracketingiem przy pomocy CHDK:
Ustawiłem następujące parametry:
- trzy zdjęcia w bracketingu (max może być pięć)
- zdjęcia z odstępem 2/3 EV od siebie (np 1/800, 1/640, 1/500)
- seria zdjęć co minutę (czyli co minutę trzy zdjęcia z różną ekspozycją były wykonywane, po czym aparat przez minutę nic nie robił)
- ustawiłem tryb 'P' (program) oraz wielkość obrazków 1600x1200 (w sumie na ten temat będzie trzeba pogadać niebawem i określić jaka rozdzielczość nas interesuje - w tym przypadku chciałem by aparat działał jak nadłużej)
- aparat na jednym rzucie baterii wykonał 1989 zdjęć, czyli działał ślicznie przez 663 minuty (11 godzin i 3 minuty!). Gdy go wyłączałem, to miejsca zostało na jedynie 11 zdjęć a baterie oceniane były przez aparat na 1% pojemności ('pełne baterie - 100%')
- aparat sam dobierał długość ekspozycji - najkrótsza zarejestrowana (co chyba najważniejsze dla nas będzie - z uwagi na ilość światła 'tam na górze') to 1/800 sekundy. Później (gdy Słońce zaczęło świecić mniej więcej w kierunku aparatu - wcześniej aparat był w cieniu) aparat zaczął operować przysłoną, zmieniając wartośc z 2,6 na 5,6.
- maksymalna długość wykonywania serii zdjęć to łącznie około 3 sekund.
- najkrótszy czas ekspozycji to 1,3 sekundy (ale to nas chyba nie interesuje w ogóle)
Link (dla potomnych) jak zrobić taką sztuczkę pod każdym aparatem Canona z CHDK jest o tutaj:
http://chdk.wikia.com/wiki/UBASIC/Scripts%3A_Make_ANY_Single-Shot_Intervalometer_into_an_HDR-Bracketing_Script...jest to nieco inne działanie niż samo odpalenie skryptu, ale działa!
W załączniku przykładowa składanka zdjęć.