Autor Wątek: Misja minimalna - sprzęt podstawowy  (Przeczytany 27343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: Misja minimalna - sprzęt podstawowy
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 03, 2010, 20:44 »
Laserówka + stary katalog Black Red White (cienki kredowy papier), żelazko i drobny papier scierny.
Płytkę poleruję, na papierze kredowym drukuję ścieżki płytki drukowanej, a potem płytka na żelazko czekam aż miedź nabierze ciemniejszego koloru, na to papier kredowy ze scieżkami, lekko dociskam jakąś szmatką. Jak ochłodnie, to pod wodę z płynem do mycia naczyń i zmywam papier.
Tanie i wychodzi po nabraniu wprawy całkiem idealnie, a jak sie rozmaże w jakimś miejscu da sie wydrapac.

Kiedyś używałem positivu, ale doprowadzało mnie to do nerwicy.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 03, 2010, 21:39 »
A używałeś może tej folii transferowej? Ponoć można ścieżki robić poniżej 1 mm.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 03, 2010, 21:48 »
Tym tez sie da. Kiedys wlasnie robilem pod takie scalaki jak AC w tym projekcie. Mam nadzieje ze nie nie wyszedlem z wprawy  ;)

Offline symndz

• Nowy
  • *
  • This bus stops here except on Tuesdays in February
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 04, 2010, 21:33 »
LVDS tu chyba wiele nie pomoże.
jak nie jak tak skoro sciezki za dlugie

Jedyne co wymyśliłem do multipleksowania takich sygnałów to 4053...
... która robi płyki wielowarstwowe.
podeslij cos wiecej info na pw ( albo na pw mail) prosze .. moze cos da rade :) a i plytki nie sa dramatycznie drogie

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 04, 2010, 21:33 »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 04, 2010, 21:48 »
Sterowanie matrycami to nie stany "0" i "1" ale mnóstwo stanów pośrednich, sygnał wyjściowy to już zupełnie sygnał analogowy a LVDS to 0-1, tym tego nie prześlesz.
Nie mam teraz żadnych danych, poszukaj, sony publikuje ich mnóstwo, wyleciały mi z głowy ich symbole, w pracy mi leży matryca, to najwyżej jutro poszukam.

Zresztą o co my się kłócimy. Przecie nikt rozsądny nie będzie robil powiedzmy 8-kątnej gondoli żeby na ich bokach umieścic obiektywy. Podwiesi się to z dołu i będzie ok, a wtedy nie ma się co przejmować odległościami. Najważniejsze, żeby przez max 10 sek dane z matrycy nie wyparowały.

Offline symndz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 04, 2010, 21:51 »
Nie mam teraz żadnych danych, poszukaj, sony publikuje ich mnóstwo, wyleciały mi z głowy ich symbole, w pracy mi leży matryca, to najwyżej jutro poszukam.
ok, pojecia nie mam o matrycach. Jednak zapewne myslimy o roznych poziomach interfejsow ale zerkne.

Przecie nikt rozsądny nie będzie robil powiedzmy 8-kątnej gondoli żeby na ich bokach umieścic obiektywy.
i kto sie kloci?! :) mnie sie pomysl wydaje ciekawy i tak łatwo bym go nie odstepował
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2010, 21:53 wysłana przez symndz »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 05, 2010, 12:57 »
Matryca w moich ixusach to icx495. Teraz kto znajdzie do niego pełnego pdfa? :)

Offline symndz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 06, 2010, 19:19 »
Matryca ...
ok zerknalem i przejrzalem raz jeszcze Twoje posty i faktycznie pisalismy o roznych rzeczach :) ja mialem bowiem na mysli interfejs za ukladem timmingowania matrycy a nie prace na "zywej" matrycy.

Wracajac do pomyslu, to raczej trzeba by te sterowniki osobno dolaczac do kazdej matrycy. Jakos nie zauwazylem jak w ten sposob jednoczesnie złapać obraz na wszystkich matrycach. Chyba o to by chodziło?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 10, 2010, 22:54 »
Ponieważ Krystian się zarejestrował na forum, to prosiłbym o szybkie uaktualnienie kwestii APRS do misji minimalnej.

Krystianie, czy można Cię prosić na podium? :)

Offline symndz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Września 07, 2010, 23:27 »
ala ale a poniżej taki filmik z działającym kodem na automacie odcinacza
trzeba kliknać by obejrzeć filmik na wrzucie
Z tego co widać na obrazie, poleci tylko biała płytka. Reszta to programator i podstawka ze złączkami, itp. ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #25 dnia: Października 07, 2010, 14:29 »
Czas na podsumowanie prac. Tym razem proponuję pewne przyśpieszenie prac - wszystkie osoby biorące udział w misji minimalnej prześlą mi swój numer kom. (do kontaktu) na PW, przez co będziemy w lepszym kontakcie.

1. Cel misji minimalnej:

- Celem misji minimalnej z serii Hevelius (nazwa wyłoniona w konkursie) jest lot balonu stratosferycznego na wysokość około 25-30 km i bezpieczne odzyskanie kapsuły/gondoli. Dzięki temu zdobędziemy niezbędne doświadczenie i wiedzę z zakresu wypraw balonów stratosferycznych.
- Cel nadrzędny tej całej zabawy - misja w 2017 roku w trakcie zaćmienia Słońca w USA. Zrealizowane to zostanie poprzez kilka kolejnych lotów z większym stopniem komplikacji.
- Wewnątrz kapsuły znajdować się będą aparaty, które dokonają zdjęcia krzywizny Ziemi (podobne do zdjęcia z załącznika), eksperyment SECE z panelami słonecznymi oraz zestaw instrumentów służących do lokalizacji kapsuły.
- Przewidywany start: zależny od prac nad gondolą. Realistycznie - wiosna 2011. Więcej w tym wątku:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,5.0.html
- Inspiracja: studenci z MIT, co dokonali podobnego wyczynu za 150 usd (co okazało się być w polskich warunkach znacznie droższe).
- Finansowanie misji: ze składek chętnych - w tej chwili brakuje naprawdę niewiele brakuje, albo mamy wystarczające fundusze.

2. Co mamy:

- Aparat cyfrowy Canon A530 - jeden jest drugiego nie ma. Funkcje aparatu zostały już przetestowane w formie, jaka będzie wykorzystana w trakcie lotu (post numer 2 tego wątku).
- Balony - odebrane (3 szt. typu KCI 1200 dla nas)
- Eksperyment SECE - trwają prace, sprzęt w większości jest (jeśli nie wszystko)
- Tracker GPS z funkcją SMS - jest (odebrany i częściowo przetestowany). Karta SIM również jest.
- Hel do balonu - BĘDZIE. Tu deklaruję się jeszcze raz zweryfikować wszystko co i jak.

3. Nad czym musimy jeszcze popracować:

- Konstrukcja a następnie struktura kapsuły - trwają prace.  Po tym jak Nevt nie mógł dokończyć gondoli zadanie przejął  PWeclewski. Tutaj obiecuję przycisnąć.
- Pozostały sprzęt, taki jak linki, spadochron , ogrzewacze i filtry UV do aparatów itp itp. Spadrochronem zajmuje się Łukasz Rodziewicz.
- APRS - po braku odpowiedzi Krystiana przez kilkanaście tygodni zapadła decyzja o wycofaniu APRS z misji minimalnej. Powróci jedynie jeśli pojawi się osoba aktywnie udzielająca na tym forum (niestety...)

4. Dodatkowo:

- toczyła się krótka rozmowa na temat ubezpieczenia OC dla misji. Sądzę, że warto pomysł kontynuować i sprawdzić ile by to to kosztowało - przynajmniej dla misji minimalnej.
- Łukasz wprowadził system zarządzania Redmine oraz wiki. Na przyszłość się to bardzo przyda. Link - http://www.astronautyka.org/index.php/topic,182.0.html

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #26 dnia: Października 07, 2010, 19:01 »
Dobre podsumowanie.

Co do trackera to jeszcze nie miałem okazji przetestować na szybowcu. Kolega który lata był niedostępny przez ostatni czas (nadal jest, ale ma się to zmienić lada moment), także mam nadzieję zrealizować testy jak najszybciej. Instrukcje co i jak dostałem od Leszka na pw :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #27 dnia: Października 07, 2010, 20:15 »
Pytanie - czy trackera będziesz mógł sprawdzić w trakcie podróży między Gdynią a Warszawą? W ten sposób mógłbyś nauczyć się obsługi tego sprzętu 'z zamkniętymi oczami'. ;)

Offline zbignieww

• Weteran
  • ...będzie dobrze !!!
« Odpowiedź #28 dnia: Października 11, 2010, 13:41 »
Koledzy Słowacy właśnie przedwczoraj wypuścili balon, osiągnął ponoć cca 30 km...Gondola jeszcze się nie znalazła, aczkoliw wiedzą gdzie jest, szukają... - stan na godz.13:30

Coś tam "piąte przez dziesiąte" zrozumiecie, więc blog: http://www.kozmonautika.sk/obsah/odpocitavanie-do-startu
oraz fotki: http://picasaweb.google.com/kapo.kapjp/SkBalloonJULO1Start#

:)
Synta 10",  SCT 150/1500 cg5goto,  SW ED 80/600 na AZ4, Sky-Master 25x100

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 26, 2010, 17:56 »
Szanowni balonowi,

przez ostatnie miesiące trwały intensywne rozmowy pomiędzy mną a Skrzypem. Zadecydowaliśmy o uproszczeniu misji minimalnej, tak by możliwe było przeprowadzenie startu na wiosnę 2011 roku. Zdecydowaliśmy o zastąpieniu elementów, z którymi były dotychczas problemy gotowym sprzętem (np takim, który można szybko i bezproblemowo zakupić). Oczywiście, to wszystko dla potrzeb misji minimalnej, a nie wszystkich kolejnych.

Największe problemy były związane z gondolą - dlatego też postanowiliśmy ją zastąpić torbą termoizolacyjną wcześniej proponowanej przez MStolarskiego. Okazało się, że Skrzyp ma taką pod ręką! Oczywiście, mamy zamiar nieco wzmocnić torbę poprzez dodanie panelu z laminatu szklano epoksydowego, do którego między innymi dokręcimy aparat. Oprócz tego włożymy do środka dużą ilość kulek styropianowych.

Mniejszy problem był związany ze spadochronem, ale i tutaj znaleźliśmy rozwiązanie. Okazuje się, że MStolarski dysponuje spadochronem (tzw. typ "majtki cioci Gieni" :P ), który możemy wykorzystać. Dzięki serdeczne!

Ze względu na mniejsze wymiary torby, zamontowany zostanie tylko jeden panel do eksperymentu SECE. Pozwoli to jednak na przeprowadzenie pomiarów. W tej misji zastosujemy też tylko jeden aparat cyfrowy (oczywiście wraz z filtrem). Cele misji minimalnej (czyli uzyskanie zdjęć, przynajmniej częściowe monitorowanie stanu misji oraz odzyskanie gondoli) zostaną jednak wypełnione.

Co zostało do zrobienia? W zasadzie niewiele. Oto lista spraw do wykonania:
- Matias: test trackera gps-gsm. Zakładam, że nie uda nam się dokonać testów szybowcowych, ale możemy przeprowadzić naziemne. 
- Skrzyp: dokończenie prac z elektroniką oraz przygotowanie krótkiej instrukcji do prac
- InneCzasy: zakup GPS oraz filtra UV (dalsze informacje via PW, odnośnie GPS pewnie już masz informacje)
- Maquis: dogadanie się ze Skrzypem odnośnie docelowej wysyłki/testów/integracji/szczegółów panelu dla SECE
- Kanarkus: kolejne testy aparatu, komunikacja z InneCzasy, spadochron, ekipa wypadowa na misję, przypilnowanie sprawy z helem
- prócz tego mogą być jeszcze inne szczegóły, typu naklejki misji balonowej itp itp, ale tym zajmijmy się w lutym

Czas startu misji minimalnej - wstępnie tydzień (sobota lub niedziela) przed Wielkanocą 2011. Miejsce - najchętniej Toruń. Zainteresowane osoby do działania (ktoś może zmotoryzowany? :P) proszę o deklaracje w oddzielnym wątku.

Do dzieła! Za 4 miesiące będziemy świętować misję minimalną! :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 26, 2010, 17:56 »