Głosów w sumie: 23
Głosowanie skończone: Sierpnia 06, 2019, 10:15
Cytat: Borys w Maja 28, 2025, 15:09Gdyby zrezygnować z odzysku, Starship mógłby praktycznie z marszu zastąpić SLS. Wciąż byłoby taniej, a udźwig byłby ok. dwukrotnie większy niż w przypadku SLS.Tak, tak, tak, wystarczy zrezygnować z odzysku i Starship od razu poleci na Księżyc i zastąpi SLS. Przypomnę, że Starship jest rakietą na LEO i do lotów na Księżyc potrzebne jest tankowanie orbitalne.
Gdyby zrezygnować z odzysku, Starship mógłby praktycznie z marszu zastąpić SLS. Wciąż byłoby taniej, a udźwig byłby ok. dwukrotnie większy niż w przypadku SLS.
Obecnie Starship po 9 lotach nadal nie zrobił lotu orbitalnego, drzwi nadal nie działają
i nie odpalił ponownie silnika w kosmosie co jest wymagane do startów orbitalnych.
Gdzieś widziałem wyliczenie, że obecna światowa produkcja LOX będzie dalece niewystarczająca, jeśli Elon doprowadzi istotnie do 3 tys. startów rocznie. Metanu wytwarza się więcej, więc tu powinno starczyć.
No tak, ale obecna produkcja jest zużywana.Tlenu oczywiście nie braknie, ale inwestycja zapowiada się gigantyczna. Ciekawe, skąd Musk zamierza wziąć na to środki, bo Tesla i sprzedaż miejsca w bagażnikach Falconów mogą nie wystarczyć.
Cytat: docktor w Maja 30, 2025, 14:51No tak, ale obecna produkcja jest zużywana.Tlenu oczywiście nie braknie, ale inwestycja zapowiada się gigantyczna. Ciekawe, skąd Musk zamierza wziąć na to środki, bo Tesla i sprzedaż miejsca w bagażnikach Falconów mogą nie wystarczyć.Na drugiej platformie sami będą produkować tlen(LOX) i azot(LN2). A skąd na to środki to oczywiście ze Starlinków. Za kilka lat, Starlink przekroczy budżet jaki ma NASA.https://twitter.com/zebulgar/status/1928133694155346136
Gdzieś widziałem wyliczenie, że obecna światowa produkcja LOX będzie dalece niewystarczająca
Cytat: docktor w Maja 30, 2025, 13:15Gdzieś widziałem wyliczenie, że obecna światowa produkcja LOX będzie dalece niewystarczającaTo nie jest stała fizyczna - światowa produkcja czegokolwiek odpowiada na zmiany w zapotrzebowaniu