Ankieta

Kiedy pierwszy start orbitalny Starship?

Do końca stycznia 2020
2 (8.3%)
Do końca 2020
7 (29.2%)
Do końca 2021
7 (29.2%)
Do końca 2022
1 (4.2%)
2023-2024
5 (20.8%)
2025-2030
2 (8.3%)
po 2030
0 (0%)

Głosów w sumie: 23

Głosowanie skończone: Sierpnia 06, 2019, 10:15

Autor Wątek: BFR / ITS / MCT / Starship  (Przeczytany 2203509 razy)

Offline artpoz

• Weteran
Odp: BFR / ITS / MCT / Starship
« Odpowiedź #7545 dnia: Czerwca 02, 2024, 18:37 »
Jest nowa Rakietomania:

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #7546 dnia: Czerwca 02, 2024, 19:11 »
Cotygodniowy update od LabPadre:

Borys

• Gość
« Odpowiedź #7547 dnia: Czerwca 02, 2024, 21:13 »
Systemy podtrzymywania życia trzeba będzie zbudować również do lotów Starshipem na Księżyc.
Do lotów na Księżyc wystarczą te z Dragona.

Borys, to oczywiście racja, ale wodę i tak trzeba zabrać, dużo*, więc przypuszczalnie tyle, ile jej będzie, mogłoby pełnić rolę dodatkowej osłony, jak sądzisz?
Ile wody trzeba zabrać, zależeć będzie od sprawności systemu podtrzymywania życia. Raczej będą to setki kilogramów na załoganta, a nie tony. Więcej będzie paliwa (setki ton) w zbiornikach na praktycznie każdym etapie misji, z wyjątkiem momentu bezpośrednio po lądowaniu na Marsie. Tak że być może wchodzi w rachubę jakiś schron antyradiacyjny wpasowany w zbiorniki paliwa.

Lion97

• Gość
« Odpowiedź #7548 dnia: Czerwca 02, 2024, 23:40 »
Systemy podtrzymywania życia trzeba będzie zbudować również do lotów Starshipem na Księżyc.
Na razie ich nie ma (z tego co wiem przetestowano dopiero niektóre elementy), ale czy NASA powinna natychmiast zerwać współpracę, bo to znaczy że Musk wcale nie zamierza tam polecieć?

Możliwe, że był już testowany w Starbase. Zbudowali makietę HLS i może robili jakieś testy.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #7548 dnia: Czerwca 02, 2024, 23:40 »

Offline Aga Bej

• Weteran
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #7549 dnia: Czerwca 03, 2024, 13:19 »
Tak zupełnie na marginesie, schron by się również przydał podczas lotu/pobytu na Księżycu. Widziałem kiedyś na You Tube jak NASA zamierza rozwiązać ten problem dla Oriona. Otóż, nie nie przesadzam, proponowali, zrobić coś w rodzaju dziecięcego fortu, ze wszystkiego co zawiera wodę (woda w workach siki w workach, napoje, itp). Naprawdę szkoda, że nie zapisałem tego filmu, bo to taki epicki cringe  :o :(.

Zatem fort- tfu co ja piszę - schron, jest niezbędny, a rozwiązanie NASA do którego dotarłem wygląda na niepoważne. Ale żeby ten schron udźwignąć potrzebny jest Starship. Bez tego ani rusz. Dopiero jak Starship będzie i będziemy znać jego ostateczne parametry, (np ładowność) wtedy można zająć się na serio schronem   
Podbój kosmosu jest zbyt poważną sprawą by zostawić go w rękach państwowych agencji.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #7550 dnia: Czerwca 03, 2024, 13:33 »
....tymczasem szybko schodząc z księżycowego forciku na Ziemię...czekamy na 4-ty lot prototypu, pełni nadziei, że będzie to kolejny mały (a może nawet większy) krok dalej czyli udane "wodowanie" obu elementów naszego wielgaśnego bohatera.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #7551 dnia: Czerwca 03, 2024, 13:46 »
Naprawdę szkoda, że nie zapisałem tego filmu, bo to taki epicki cringe  :o :(.

Zatem fort- tfu co ja piszę - schron, jest niezbędny, a rozwiązanie NASA do którego dotarłem wygląda na niepoważne.

Hmm, a co jest w tym niepoważnego? Niepoważne byłoby niewykorzystanie wszystkiego, co daje jakąś ochronę, a i tak jest na pokładzie.

Schron będzie potrzebny na pewno do dłuższych pobytów na powierzchni, ale tu się "wystarczy" zagrzebać w regolicie.
"Space is hard"

Lion97

• Gość
« Odpowiedź #7552 dnia: Czerwca 03, 2024, 14:06 »
....tymczasem szybko schodząc z księżycowego forciku na Ziemię...czekamy na 4-ty lot prototypu, pełni nadziei, że będzie to kolejny mały (a może nawet większy) krok dalej czyli udane "wodowanie" obu elementów naszego wielgaśnego bohatera.

Czwórka to szczęśliwa liczba dla SpaceX. Dopiero czwarty lot Falcona 1 był udany i może podczas czwartego lotu będzie udane wodowanie. Jeśli tak to podczas piątego lotu zobaczymy pierwszą w historii próba łapania Super Heavy!

SpaceX już przygotowuje się do tego testu i do Masseys pojechał zbiornik testowy B14.1 w którym do punktów podnoszenia dodali tensometry, aby sprawdzić czy wytrzymają podczas próby łapania. Super Heavy podczas próby łapania będzie nieco cięższy.

Offline Aga Bej

• Weteran
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #7553 dnia: Czerwca 03, 2024, 14:41 »
Naprawdę szkoda, że nie zapisałem tego filmu, bo to taki epicki cringe  :o :(.

Zatem fort- tfu co ja piszę - schron, jest niezbędny, a rozwiązanie NASA do którego dotarłem wygląda na niepoważne.

Hmm, a co jest w tym niepoważnego? Niepoważne byłoby niewykorzystanie wszystkiego, co daje jakąś ochronę, a i tak jest na pokładzie.

Schron będzie potrzebny na pewno do dłuższych pobytów na powierzchni, ale tu się "wystarczy" zagrzebać w regolicie.

Hmm, tylko, że trochę ciężko o ten regolit, kiedy w połowie drogi miedzy Ziemią a Księżycem dopada cię rozbłysk słoneczny. A obecnie założenie jest takie, że Orion transportuje astronautów do czekających nad Księżycem lądowników/STARGATE.
Zatem póki co to nikt, na serio się tym problemem nie zajął.
Podbój kosmosu jest zbyt poważną sprawą by zostawić go w rękach państwowych agencji.

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #7554 dnia: Czerwca 03, 2024, 16:35 »
Zajęto się problemem promieniowania w trakcie lotu przy misjach Apollo. Do programu Orion testowano kamizelki antyradiacyjne.

Co do stacji okołoksiężycowej, to tam osłony radiacyjne trzeba będzie dostarczyć tylko raz, co nie powinno stanowić problemu wobec skali całego przedsięwzięcia.
"Space is hard"

Lion97

• Gość
« Odpowiedź #7555 dnia: Czerwca 03, 2024, 17:50 »
Tymczasem w Starbase zauważono sekcję Boostera 15! B14 będzie leciał z S32, który jest ostatnim Shipem w wersji V1, więc możliwe że B15 będzie pierwszym Boosterem Super Heavy w wersji V2(Block 2).

https://twitter.com/NASASpaceflight/status/1797653648245510342

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #7556 dnia: Czerwca 03, 2024, 19:17 »
Cotygodniowy update od NSF:

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #7557 dnia: Czerwca 04, 2024, 00:44 »
W Masseys przeprowadzono po północy test statyczny S26.

Lion97

• Gość
« Odpowiedź #7558 dnia: Czerwca 04, 2024, 10:23 »
W tym raporcie specjalnym przyjrzymy się powodom, dla których SpaceX planuje pozbyć się HSR podczas czwartego lotu testowego Starship.

Zbadamy również, czy pierścień Hot Staging mógł zostać zerwany podczas próby lądowania podczas poprzedniego lotu testowego.

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #7559 dnia: Czerwca 07, 2024, 00:28 »
https://twitter.com/SpaceX/status/1798689697184764071

w T+00:04:11 komentatorka potwierdza przypuszczenia Zacka Goldena - HSR jest odrzucany by zmniejszyć masę Super Heavy - jest to rozwiązanie tymczasowe - kolejne wersje boosterów będą miały zintegrowany HSR (podobno lżejszy niż ten obecny) i nie będzie trzeba go odrzucać

pamiętajmy, że HSR pojawił się po IFT-1, gdy kolejne boostery były już w produkcji i zmian we wspomnianym przez Zacka zbiorniku z paliwem do landing burn nie można już było wykonać.

Brawa dla SpaceX - po IFT-1 dodali HSR jako rozwiązanie problemu z separacją - pomogło, ale w IFT-3 okazało się, że to też taka kula u nogi dla boostera  i w IFT-4 postanowili pozbyć się HSR przed lądowaniem. Ciekawe, gdzie spadnie HSR jeśli w IFT-5 będzie próba łapania boostera.
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #7559 dnia: Czerwca 07, 2024, 00:28 »