Też lubie Lion97 jak się rozpędzasz. Jeszcze chwila a będe skłonny ci uwieżyć że to firma Blue Orgin ma większy ogólny dorobek jeśli chodzi o całokształt eksploracji lotów w kosmos. Tylko chyba najpierw bym musiał się upić. No bo jak czytam że Blue Orgin zostalo założone w 2000, a SpaceX w 2002 i od tego czasu Blue Orgin wysłał 3 satelity w kosmos a SpaceX już kilanaście tysięcy to już nie wiem jak można normalnie dyskutować na fakty. SpaceX w sumie 4500 ton ładunków w kosmos, Blue Orgin ok. 10ton. Oczywiście Musk gada często głupie rzeczy, robi też głupio, ale Łysy z Blue Orgin generalnie to w ogóle niewiele robi w tym kosmosie. A New Glenn nie podbije Księzyca bo ma zwyczajnie za maly udzwig. Nawet w tej wersji 9x4 to jest niecałe 15ton. Ale tej wersji to jeszcze nie ma, a firma na razie nie potrafi wysyłać satelitów prawidłowo, i regularnie. Oni po prostu mają za mało doświadczenia. Dlatego też kupię sobię popkorn i będę regularnie obserwował jak się dziwnie podniecasz tą firmą...
Jak już kupiłem sobie popcorn i patrzę jak fanatycy Muska podniecają się Starshipowym złomem. Rok temu Aga Bej bredził, że za kilka miesięcy Starship osiągnie orbitę. Kilka miesięcy póżniej S36 ekslodował w Masseys rozwalił całe stanowisko testowe, a 13 miesiący póżniej Starship nadal nie osiągnął orbity i oczywiście zniknął. Biedaczek czeka, aż Starship osiągnie orbitę LOL.
Lądowania Starshipem na Księzycu nie będzie, co pokazał ostatni raport OIG NASA(wczoraj o tym pisał station). Starship jest zbyt duży, ciężki i z łatwością się przewraca. No i Starship ma zerowy udźwig na Księzyc i potrzebuje ok 10-15 tankowców.
Blue Origin ma za mało doświadczenia? w Blue Origin pracuje już ponad 11000 osób i w pierwszym locie osiągnął orbitę, w drugim wylądował pierwszym stopniem, a w trzecim po raz drugi wylądował tym samym pierwszym stopniem. Podaj mi nazwę firmy, która ma większe doświadczenie od BO i wylądowała na barce rakietę orbitalną już w drugim locie.
Dla porównania SpaceX ma tak ogromne doświadczenia, że nadal nie potrafi wykonać prostego lotu orbitalnego Starshipa po ponad 11 lotach. Na SLC-36 zostanie dodana druga platforma startowa do startów New Glenn i Siły Kosmiczne wybrały propozycję Blue Origin dotyczącą budowy kompleksu startowego Space Launch Complex 14 (SLC-14) w bazie sił kosmicznych Vandenberg. Za kilka lat BO będzie mieć trzy platformy startowe i New Glenn będzie certyfikowany do lotów wojskowych. Będzie to znacznie lepsza propozycja od Starshipa. Jeśli w ogóle Starship będzie operacyjny to jedynie co będzie mógł wysłać to małe, płaskie satelity Starlink. Starship ma małe drzwi ładowni, a New Glenn już teraz ma ogromną osłonę ładunku.
Zobaczymy już za kilka miesięcy jak Blue Origin wystrzeli ogromny lądownik Księżycowy o masie ponad 20t przed SpaceX. Zobaczcie jakie bzdury pisali fanatycy SpaceX i polecam cofnąć się w tym wątku do 3 lat wstecz

Róbcie z tym co chcecie. Ja deklaruję, że opuszczam forum, dopóki Starship, nie osiągnie orbity. A potem, najprawdopodobniej jeszcze w tym roku wrócę, jeszcze wredniejszy
. Bo kiedy przemówią fakty zobaczymy, kto gadał bzdury i czyje opinie były przejaskrawione
Miłej dyskusji i bez odbioru.