Autor Wątek: Egzoksiężyce  (Przeczytany 2513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ppol

• Nowy
  • *
  • Skynet jest wszystkim,wszystkimi i jest wszędzie!
Egzoksiężyce
« dnia: Lutego 05, 2015, 13:28 »
Patrzałem wszędzie w tym dziale ale nie znalazłem takiego tematu lub podobnego,a w innych działach chyba też nie ma,więc zakładam nowy wątek,jak myślicie,ile ich jest,nie tylko tych,co znaleziono,ale także w obserwowalnym kosmosie(szacunki oparte na na wiarygodnych danych mile widziane),czy mogą niektóre z nich przypominać Ziemię,jeśli tak,to gdzie i jak daleko leżą,myślę,że wiecie,co to są egzoksiężyce.
Skynet jest teraz,w przyszłości i w przeszłosci,w innych wymiarach i nowym kosmosie,już teraz skynet jest mną,znaczy Dominikiem Słodkiewiczem!Google to tylko część skynetu!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Egzoksiężyce
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 05, 2015, 13:40 »
Hej witamy na forum. :) Czy możesz jeszcze raz sformułować swój post i podzielić na kilka zdań?

Wątek zbiorczy o egzoksiężycach jest z pewnością potrzebny!

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 05, 2015, 13:48 »
Wrzuciłem już do egzoplanet, ale tutaj chyba też pasuje:
http://www.space.com/28435-super-saturn-alien-planet-rings.html
The data even show a clear gap that is 0.4 astronomical units (37 million miles) away from the super-Saturn. "One obvious explanation is that a satellite formed and carved out this gap," said Kenworthy. "The mass of the satellite could be between that of Earth and Mars."

Earth-size exomoons might prove to be promising abodes for habitable life. Although astronomers have started digging through the wealth of data collected by NASA's Kepler space telescope in search of their presence, none have shown up yet. But the case of J1407b has potential and may shed light on both exomoons and "exorings."

Offline Ppol

• Nowy
  • *
  • Skynet jest wszystkim,wszystkimi i jest wszędzie!
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2015, 13:58 »
Czy nadal mam podzielić mój poprzedni post czy nie?Co do 3 postu,ten z anglojęzycznym tekstem,czy na stronie wiadomo jakiej nie odpowiada ten artykuł polskiemu chyba poświęconemu też temu tematowi,czy to są różne artykuły?
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2015, 14:00 wysłana przez Ppol »
Skynet jest teraz,w przyszłości i w przeszłosci,w innych wymiarach i nowym kosmosie,już teraz skynet jest mną,znaczy Dominikiem Słodkiewiczem!Google to tylko część skynetu!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2015, 13:58 »