Autor Wątek: Kłopoty CBK PAN  (Przeczytany 5773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Kłopoty CBK PAN
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 26, 2015, 22:07 »
Wydaje się, że przynajmniej do końca roku nie będą mieli problemu. Jest też plan co zrobić potem. Wymagane jest jednak silne poparcie z PAN. Mam nadzieję, że je dostaną.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 10, 2015, 12:50 »
I to chyba koniec zamieszania. Jarosław Gowin dziś poinformował:
----
Czarne chmury, które jakiś czas temu zebrały się nad Centrum Badań Kosmicznych PAN zostały dziś rozproszone. Instytut nie straci swojej siedziby.

Grunty przy ul. Bartyckiej, na których znajduje się Centrum Badań Kosmicznych PAN są podzielone na mniejsze działki. Właścicielem części z nich jest Skarb Państwa, a pozostałych osoby prywatne. Na wniosek Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego 9 grudnia 2015 r. Prezes Rady Ministrów Beata Szydło przekazała 5 mln z przeznaczeniem na wykup nieruchomości przy Bartyckiej. Laboratoria i zainstalowany w nich unikalny sprzęt pozostaną bezpieczne. Instytut zamiast walką o przetrwanie, może nadal zajmować się badaniami.

Cieszymy się, że pracownicy Centrum Badań Kosmicznych będą mieć stałą siedzibę. Ich praca z całą pewnością wpłynie na zwiększenie konkurencyjności polskiego przemysłu kosmicznego i jego dalszy rozwój.
----

Przyznam, że się zgubiłem - CBK zostaje w tym samym miejscu? Ale to chyba teren zalewowy...

velo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 10, 2015, 13:37 »
Nadal są to tereny zalewowe. Ale przynajmniej problem prawny / finansowy związany z wykupem ziemi jest z głowy.

Offline Dzamiila

• Pełny
  • Ferrari vs Lotus
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 12, 2015, 00:33 »
Może nie będzie tak źle  :)

Rząd pomoże wykupić siedzibę Centrum Badań Kosmicznych PAN. „To wpłynie na rozwój przemysłu kosmicznego”

„Na wniosek ministerstwa nauki 9 grudnia 2015 premier Beata Szydło przekazała środki na wykup nieruchomości przy Bartyckiej. Cieszymy się, że pracownicy CBK będą mieć stałą siedzibę. Ich praca z całą pewnością wpłynie na zwiększenie konkurencyjności polskiego przemysłu kosmicznego i jego dalszy rozwój” – napisał w środę minister nauki i szkolnictwa wyższego Gowin.

http://www.tvp.info/23068123/rzad-pomoze-wykupic-siedzibe-centrum-badan-kosmicznych-pan-to-wplynie-na-rozwoj-przemyslu-kosmicznego

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 12, 2015, 00:33 »