Autor Wątek: Kłopoty CBK PAN  (Przeczytany 5770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
Odp: Kłopoty CBK PAN
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2015, 22:46 »
Nie mogliby się przenieść gdzieś, gdzie jest taniej, np. do Gdańska, aby być po sąsiedzku z POLSA?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2015, 23:20 »
CBK PAN jest jednostką naukową, która ma sporo sprzętu, który z kolei musi być używany w specjalnych pomieszczeniach. Dlatego też jakakolwiek "przeprowadzka" byłaby dość trudna.

O problemach z działką CBK wiadomo było od dawna, niestety strona rządowa nie zadziałała, pomimo wielokrotnych próśb ze strony Centrum...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2015, 00:02 »
CBK PAN jest jednostką naukową, która ma sporo sprzętu, który z kolei musi być używany w specjalnych pomieszczeniach. Dlatego też jakakolwiek "przeprowadzka" byłaby dość trudna.

O problemach z działką CBK wiadomo było od dawna, niestety strona rządowa nie zadziałała, pomimo wielokrotnych próśb ze strony Centrum...

To może warto sprawę nagłośnić medialnie. Czas jest w sam raz bo niedługo wybory samorządowe....

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2015, 00:02 »

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2015, 00:40 »
Niestety, z bardzo wieloma sprawami publicznymi w naszym kraju tak jest (opieszałość rządu). Tutaj pewnie termin ruszą, dopiero kiedy z racji niedotrzymanie umów posypią się kary.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2015, 00:51 »
Niestety, z bardzo wieloma sprawami publicznymi w naszym kraju tak jest (opieszałość rządu). Tutaj pewnie termin ruszą, dopiero kiedy z racji niedotrzymanie umów posypią się kary.

Nie ma na co czekać. Warto tą sprawą zainteresować telewizję, niech roztrąbią, że ważne dla innowacyjności naszej nauki i gospodarki sprawy są zagrożone, a rząd mimo to nic z tym nie robi!
Warto może założyć petycję w necie z apelem do rządu RP o wsparcie CBK PAN w tej sprawie!

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2015, 09:04 »
To smutne, że nikt nie pomyślał, wcześniej czy później nieszczelności w prawie własności rozwali "własność publiczną". Jak w tego typu kwestii nie wprowadzi się innowacji to innowacyjność Polaków będzie chronicznie zagrożona.

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2015, 09:58 »
No wlasnie, a moze to dobra okazja aby to jednak ... zamknac? Dlaczego nie? Z powazaniem
                                                                                                                     Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 10, 2015, 10:55 »
W moim instytucie jest jeszcze fajnie, bo rzekomi spadkobiercy przedwojennych właścicieli działki wygrali proces o 10 mln za bezprawne użytkowanie terenu.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 10, 2015, 12:35 »
To smutne, że nikt nie pomyślał, wcześniej czy później nieszczelności w prawie własności rozwali "własność publiczną". Jak w tego typu kwestii nie wprowadzi się innowacji to innowacyjność Polaków będzie chronicznie zagrożona.

A czy tak od pewnego czasu już nie jest?

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 10, 2015, 12:43 »
Hej, jeżeli będzie jakaś możliwość wsparcia sprawy - czy poprzez petycję, czy jakimiś innymi środkami, chętnie się dołączę :)

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 10, 2015, 12:53 »
HHHHMMMMMMMMMMMMMMMM.... W tej sytuacji trzeba znaleźć kogoś kto po prostu wyłoży kasę...

PS. I najlepiej, żeby temu komuś wspieranie BK się opłacało.
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2015, 12:55 wysłana przez jsc »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 10, 2015, 19:24 »
Z drugiej strony warto pamiętać, że CBK miał w planach się przenieść, na tereny WAT. Obszar, gdzie jest obecnie CBK czasem może być zalewany. Chyba Velo miał tam jakąś akcję kilka lat temu. :)

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 12, 2015, 22:02 »
Do not worry. Problem jest opanowany. Z tego co słyszałem strona, która wyłoży kasę chyba została zidentyfikowana i przekonana...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 26, 2015, 19:57 »
Do not worry. Problem jest opanowany. Z tego co słyszałem strona, która wyłoży kasę chyba została zidentyfikowana i przekonana...

Czy coś wiadomo o ramach czasowych opanowania tego problemu?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 26, 2015, 19:57 »