Autor Wątek: Harrison Schmitt w Polsce  (Przeczytany 6212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wuzetek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Harrison Schmitt w Polsce
« dnia: Czerwca 29, 2015, 22:43 »
Harrison Schmitt, pilot LEMa Apollo 17 odwiedzi we wrześniu Polskę, będzie sędzią na European Rover Challange, międzynarodowym konkursie łazików marsjańskich w Regionalnym Centrum Naukowo Technologicznym w Podzamczu Świętokrzyskim. Może zlot forumowiczów...? :D

Cały tekst: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,18272722,Byl_w_Apollo_17__teraz_posedziuje_w_Polsce__Zapowiedzial.html#ixzz3eUBtqYAN

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
Odp: Harrison Schmitt w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2015, 09:01 »
Dodatkowa motywacja , żeby się pojawić na evencie;) taka wpólna fotka zdobyta byłaby bezcenna!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2015, 12:21 »
Kurczę, też postaram się tam być. Naprawde warto z nim porozmawiać! :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2015, 15:43 »
Myślę, że dużo osób się tam pojawi :) Ja też zamierzam dojechać :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2015, 15:43 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2015, 18:12 »
To chyba i ja się wybiorę. Rzeczywiście mogą powstać warunki do spotkania członków forum - może wyjdzie z tego piwo (ew. sok dla niepełnoletnich)! :)

Offline Wuzetek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 30, 2015, 19:18 »
Ja do Podzamcza Chęcińskiego mam raptem 10 km... ;)

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 10, 2015, 21:10 »
Czy wiadomo już więcej o terminie jego wizyty ( mam na myśli 4 czy 5 września; nie mam pewności czy uda mi się na 2 dni załapać)???

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #7 dnia: Września 05, 2015, 22:41 »

Harrison Schmitt wygłosił wykład na temat misji Apollo 17, w której uczestniczył w 1972 roku. Słuchało go kilkaset osób, a aula Regionalnego Centrum Naukowo-Technologicznego była szczelnie wypełniona. Schmitt opowiadał m.in. o dlaczego podczas lotu na Księżyc nie było widać z okien Polski, dlaczego używali kamer czarno-białych i kolorowych oraz o uszkodzeniu, które musiał naprawić w łaziku księżycowym. - Dowódca uszkodził błotnik a piloci tacy jak ja musieli się nauczyć naprawiać błotniki uszkodzone przez dowódcę - żartował Schmitt. Poważnie dodał, że naprawa była bardzo istotna. - Na Księżycu grawitacja jest sześć razy mniejsza niż na Ziemi, a pył podnoszony przez koła opadałby na załogę - mówił naukowiec. Chętnie też odpowiadał na pytania. A te były bardzo różna. M.in. o błyski, które pojawiały się w oczach członków ekspedycji na skutek promieniowania słonecznego, oraz co mu się śniło podczas snu na Księżycu. - Co ciekawe, to nas też interesowało, ale nie pamiętamy żadnych snów, chociaż ja byłem wypoczęty. Myślę, że nigdy nie wpadaliśmy w tą fazę snu, bo cały czas z tyłu głowy mieliśmy świadomość, żeby zwracać uwagę czy wszystko działa dobrze. Chyba tylko nasz dowódca spał głęboko - mówił Harrison Schmitt.

http://kielce.gazeta.pl/kielce/56,35255,18716595,specjalny-gosc-zawodow,,11.html
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline KEP

• Pełny
« Odpowiedź #9 dnia: Września 06, 2015, 15:34 »
Dziś rano około 8.50 na TVP Info był z nim kilkuminutowy wywiad, na temat jego misji Apollo 17.
http://www.tvp.info/21523718/wychodzisz-z-ladownika-i-widzisz-jak-niesamowite-to-miejsce-astronauta-wspomina-ladowanie-na-ksiezycu
Nie wierz w cuda, polegaj na nich.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Września 06, 2015, 16:11 »
Miałem przyjemność uczestniczyć w jego wykładzie i zdobyłem wspólne zdjęcie :) postaram się niedługo wrzucić streszczenie z całego ERC i wrzucić trochę zdjęc i może filmów ( grubo ponad 1000 zdjęć i filmów udało mi się wykonać)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #11 dnia: Września 06, 2015, 16:45 »
Dzięki Marsie! Liczymy na Twoją relację! :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Września 06, 2015, 18:39 »
Też niecierpliwie czekając na relację Marsa, przypomnę jak w swych wspomnieniach widzi Jacka Schmitta (bo używał przydomku "Jack") Gene Kranz - legendarny kontroler lotów kosmicznych ("Porażka nie wchodzi w grę", 2010). Otóż m.in. na str. 355 Kranz wspomina, że Schmitt, który nie był zawodowym astronautą, był jednak bardziej lubiany w NASA od innych swoich kolegów.

Ale przede wszystkim stał on się przywódcą "opozycji" względem kierownictwa NASA, które pogodziło się z zamknięciem załogowego programu księżycowego. Zamknięcie to, a właściwie likwidacja, było oczywiście wymuszone drastycznym obcięciem funduszy przez Kongres.

Otóż Schmitt zapoczątkował w swoim mieszkaniu spotkania grupy, która pracowała nad przygotowaniem koncepcji alternatywnych misji księżycowych. Jak pisze Gene: "Wierzyli, że gdyby udało im się zaproponować coś spektakularnego, coś czego nie zrobiono nigdy dotąd, ponownie rozbudziliby zainteresowanie amerykańskiej opinii publicznej i spowodowali przywrócenie odwołanych misji". Myśleli m.in. o lądowaniu na odwrotnej stronie Księżyca.

Jak wiemy, nic z tego nie wyszło, bo raczej wyjść nie mogło.
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2015, 19:38 wysłana przez JSz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Września 06, 2015, 19:34 »
Naprawdę szkoda tego lądowania po drugiej stronie Księżyca. Mam nadzieję, że ktoś na ERC zadał Schmittowi to pytanie! :)

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Września 06, 2015, 21:18 »
Wrzuciłem opis w innym wątku; odnośnie pytanie tutaj ; Harisson ogólnie tylko stwierdził , że jest obecnie sens powrotu na księżyc ( wyprawa na Marsa będzie mniej ryzykowna z wcześniejszym powrotem na księżyc) o planach z przeszłości nie wspominał i nie padło raczej pytanie dokładnie o to ::)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Września 06, 2015, 21:18 »