Autor Wątek: Śmieci na orbicie  (Przeczytany 240426 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Śmieci na orbicie
« Odpowiedź #195 dnia: Stycznia 28, 2020, 10:05 »
Możliwe, że jutro w nocy dojdzie do kolizji dwóch nieczynnych satelitów:

We are monitoring a close approach event involving IRAS (13777), the decommissioned space telescope launched in 1983, and GGSE-4 (2828), an experimental US payload launched in 1967.

Przelot z zaledwie kilkunastoma metrami separacji?

On Jan 29 at 23:39:35 UTC, these two objects will pass close by one another at a relative velocity of 14.7 km/s (900km directly above Pittsburgh, PA). Our latest metrics on the event show a predicted miss distance of between 15-30 meters.

Jakie jest ryzyko kolizji?

These numbers are especially alarming considering the size of IRAS at 3.6m x 3.24m x 2.05m. The combined size of both objects increases the computed probability of a collision, which remains near 1 in 100.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #196 dnia: Stycznia 29, 2020, 14:42 »
Ryzyko kolizji spadło do 1/1000:

Our latest data on the IRAS / GGSE 4 event shows potential miss distances of 13-87 meters, with a lowered collision probability currently at 1 in 1000. Time of closest approach remains at 2020-01-29 23:39:35.707 UTC

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #197 dnia: Stycznia 29, 2020, 23:47 »
Ostatnia predykcja: około 50 metrów separacji. Kolejne info około 3 nad ranem, już po zbliżeniu.

Zobaczymy jak będzie!

Offline astropl

• Moderator
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #198 dnia: Stycznia 30, 2020, 04:37 »
Nic się nie stało.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Stycznia 30, 2020, 04:37 »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #199 dnia: Lutego 10, 2020, 00:12 »
Ostatnio trochę eksperymentowałem z prostym aparatem Olympus PEN EPL9 (z wymienną optyką), tzn. czy da się go wykorzystać do focenia gwiazd. Robiąc 8 lutego (po 18:31) zdjęcia fragmentu gwiazdozbioru Kasjopei przez przypadek utrwaliłem na matrycy aparatu niewidoczny gołym okiem (w warunkach miejskich) przelot sztucznego satelity. Analizując później przy pomocy wtyczki: satelity do programu Stellarium (wirtualne planetarium) w oparciu o bazę TLE satelitów z CelesTrak okazało się, że jest to jeden z wielu śmieci, jakie powstały po zestrzeleniu przez Chińczyków swojego satelity Fengyun 1C (w trakcie testu Chińskiej rakiety antysatelitarnej). Ot taki przypadek mi się przytrafił z tą fotką, biorąc pod uwagę fakt, że fota zrobiona tym obiektywem obejmuje obszar ok. 14 x 17 stopni kątowych - poniżej przedstawiam dla zainteresowanych (pierwszy załącznik to zrzut ze Stellarium).

Aparat: Olympus PEN EPL9, mocowanie "sztywne": statyw z montażem azymutalnym.
Obiektyw: manualny (z czasów PRL-u  ;) ) HELIOS-44M-4 58mm/F2 (odpowiednik: 116mm dla FF) z adapterem M42-M4/3 - fotki z niego pozostawiają wiele do życzenia, ale na razie nie mem nic "jaśniejszego"!
Czas naświetlania: 4 sek, przesłona: 2.8, ISO: 320

Zdjęcie robione w trudnych warunkach miejskich (świecące nieopodal latarnie), na dodatek Księżyc w pełni! W celu pokazania słabo widocznego śladu po śmieciu satelitarnym, "światła" podciągnąłem w programie Olympus Workspace. Na zdjęciu widać gwiazdy do ok. 10 mag.

Na czwartym zrzucie foto z symulacji 3D (źródło: CelesTrak - Fengyun 1C DEB) wszystkich śmieci po satelicie Fengyun 1C. Jak widać trooochę tego jest!  :o
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2020, 21:42 wysłana przez suchyy »
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #200 dnia: Lutego 11, 2020, 19:24 »
Wygląda na to, że to ten konkretny śmieć po Fengyun 1C utrwalił się na foto (zrzuty poniżej - źródło: CelesTrak Fengyun 1C Debris)

Śmieć utrwalił się na trzech fotach, robionych w krótkich odstępach czasu: (oglądać na pełnym ekranie) umieściłem film (Time Lapse) na YT z przelotu Fengyun 1C Deb 31303 na tle gwiazdozbioru Kasjopei. Akurat testowałem aplikację smartfonową (OI Share) do zdalnego wyzwalania aparatu Olympusa (zamiast wężyka spustowego - bo ten mój PEN nie ma już możliwości podpięcia takowego!) i dlatego z zapałem "klikałem" po kilka zdjęć tego samego obszaru.  ;) Dzięki temu ślad widoczny jest na kilku fotach, z których wyraźnie widać, że szczątek satelitarny rotował i właśnie puścił zajączka - pewnie dlatego się utrwalił (co za fart  :o )!
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2020, 18:04 wysłana przez suchyy »
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #201 dnia: Lutego 24, 2020, 10:30 »
Polskie teleskopy pomagają śledzić zagrożenia na orbicie - kosmiczne śmieci
25.01.2020  Ludwika Tomala

Satelity telekomunikacyjne, nawigacyjne czy obserwacyjne, które na co dzień ułatwiają nam życie, wymagają ochrony przed kosmicznymi śmieciami. Polska dzięki - m.in. robotycznym teleskopom - pomaga śledzić te kosmiczne śmieci i informować o zagrożeniach - mówili przedstawiciele Polskiej Agencji Kosmicznej.

"Kosmiczne śmieci stanowią zagrożenie dla całej infrastruktury w kosmosie" - powiedział w piątek w rozmowie z PAP prezes Polskiej Agencji Kosmicznej (PAK) Michał Szaniawski. Wymienił, że ochrony przed kosmicznymi kolizjami wymagają m.in. satelity nawigacyjne, satelity obserwacyjne, meteorologiczne, ale i prywatne satelity telekomunikacyjne.

Ekspert w dziedzinie kosmicznego bezpieczeństwa Arkadiusz Chimicz z PAK sprecyzował, że na orbicie znajduje się teraz 5 polskich satelitów: dwa satelity BRITE (Lem i Heweliusz), KRAKsat, PWSat2 oraz Światowid. Na orbicie znajduje się też polsko-fiński projekt ICEYE. "Musimy dbać o nasz krajowy interes i nasze satelity zabezpieczać" - powiedział prezes PAK.

I tak np. niewiele brakowało, a 25 grudnia 2019 r. uległby zniszczeniu polski satelita BRITE2-PL Heweliusz, służący do obserwacji zmian jasności gwiazd. Satelita znalazł się w odległości zaledwie 11 metrów od odrzuconego członu rakiety Pegasus. Obydwa obiekty poruszały się wobec siebie z prędkością około 15 tys. km/h. Gdyby się zderzyły, na orbicie znalazłoby się zapewne bardzo wiele odłamków (a więc nowych kosmicznych śmieci), z których każdy stanowiłyby zagrożenie dla innych satelitów. A przy tak ogromnych prędkościach nawet kilkumilimetrowy element zamienia się w rodzaj pocisku.

Dlatego ważnym elementem polityki związanej z programami kosmicznymi jest monitorowanie kosmicznych śmieci i ostrzeganie przed nimi - m.in. operatorów satelitów. Satelity wyposażone w silnik - odpowiednio wcześnie ostrzeżone - mogą bowiem wykonać manewr i uniknąć zderzenia.

Arkadiusz Chimicz poinformował, że teraz na orbicie śledzonych jest 20 tys. obiektów (to np. czynne i nieczynne satelity, ich części) ale potencjalnie zagrożenie może nieść aż 1 mln obiektów - satelitę uszkodzić może bowiem nawet obiekt o średnicy 1 cm. A z rosnącą liczbą satelitów, które trafiają na orbitę, problem ten będzie coraz trudniejszy.

Szaniawski poinformował, że PAK jest członkiem europejskiego konsorcjum, które realizuje unijny program dotyczący świadomości sytuacyjnej w kosmosie. W ramach tego konsorcjum PAK uzyskała grant na operowanie siecią sensorów monitorujących kosmiczne śmieci - to kilkanaście teleskopów i stacja laserowa. W kolejnym kroku PAK planuje rozbudowę tej sieci o kolejne sensory.

Astronom prof. Maciej Konacki z PAK wyjaśnił PAP, że część z polskich teleskopów monitorujących kosmiczne śmieci powstała 10 lat temu w ramach projektu naukowego Solaris. W ramach niego naukowcy szukali planet obiegających układ gwiazd podwójnych. Zrobotyzowane teleskopy powstały np. w Argentynie, RPA czy Australii - przy istniejących obserwatoriach astronomicznych. Kiedy jest pogodna noc kopuła teleskopu się otwiera, a teleskop - komunikujący się z polskimi operatorami za pośrednictwem Internetu - wykonuje zdjęcia nieba zgodnie z listą zadań.

Po jakimś jednak czasie okazało się, że teleskopy mogą znaleźć nowe zastosowanie - mogą śledzić kosmiczne śmieci. "Z naszymi kompetencjami doskonale wpasowaliśmy się więc w dziedzinę, która na duże znaczenie komercyjne, ale i cywilizacyjne" - podsumował prof. Konacki. Dodał, że teleskopy bez problemu są w stanie obserwować na orbicie obiekty - np. niedziałające już satelity - o rozmiarach 10cm x 10cm x 10cm. Dzięki temu można poznać orbity kosmicznych śmieci i wyliczyć ich przyszłą pozycję. "A to niezbędne, aby prognozować kolizje obiektów" - powiedział astronom.

"Powtarzanie obserwacji jest niezbędne" - powiedział prof. Konacki. Wyjaśnił, że orbita kosmicznego śmiecia nie jest dana raz na zawsze - ulega zmianom. "I to jest źródło problemów" - skomentował prof. Konacki.

Zaznaczył, że jedna sieć teleskopów nie jest w stanie prognozować orbit wszystkich kosmicznych śmieci, ale jeśli dane te połączy się z danymi z innych sieci - w sumie są to setki teleskopów na całym świecie - przewidywanie kosmicznych zderzeń staje się precyzyjniejsze.

Przedstawiciele PAK zwracali uwagę na szanse, jakie rodzą się dla polskich podmiotów w związku z narodzinami nowego sektora usług. A jest to aktywne usuwanie śmieci kosmicznych i serwisowanie obiektów na orbicie. Na razie - zwracają uwagę eksperci - jest na rynku nisza w tym zakresie i może to być dobry czas, aby ją zagospodarować.

PAP - Nauka w Polsce, Ludwika Tomala
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C80466%2Cpolskie-teleskopy-pomagaja-sledzic-zagrozenia-na-orbicie-kosmiczne-smieci

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #202 dnia: Lutego 27, 2020, 10:01 »
Była właśnie deorbitacja śmiecia kosmicznego po prawie 47 latach:
The Agena D stage which launched the still-secret NRO JUMPSEAT 3 satellite into Molniya orbit in 1973 reentered at about 1330 UTC Feb 25 over central Africa after 46.5 years in space. Final orbit was around 120 x 400 km.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #203 dnia: Kwietnia 09, 2020, 10:45 »
Japonczycy przymierzaja sie do misji czyszczacych na orbicie, w taki dosc obrazowy sposob pokazuja po co to robia jak:

Z powazaniem
                          Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #204 dnia: Maja 20, 2020, 12:38 »
Eksplozja stopnia Fregat-SB
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 20 MAJA 2020

(...) Ósmego maja 2020 roku doszło do eksplozji tego stopnia. W wyniku eksplozji zarejestrowano 65 nowych szczątków stopnia Fregat-SB. Do eksplozji doszło 8 maja, pomiędzy godziną 06:02 a 07:51 CEST.

Z dostępnych danych wynika, że eksplozja prawdopodobnie była wynikiem “wewnętrznych czynników” niż kolizji z innym obiektem (meteoroidem lub innym śmieciem kosmicznym). (...)
https://kosmonauta.net/2020/05/eksplozja-stopnia-fregat/

https://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=59.0

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpnia 31, 2020, 22:50 »
Można już obserwować kosmiczne śmieci podczas dnia

Space debris observed for the first time during the day
Written by  Copernical Team Thursday, 27 August 2020 12:54

(...) On June 24, 2020, researchers from the University of Bern succeeded for the first time ever in carrying out daylight observations of space debris using a geodetic laser at the Swiss Optical Ground Station and Geodynamics Observatory Zimmerwald. Geodetic laser systems are at least one order of magnitude less powerful than highly specialized space debris lasers. (...)
https://www.copernical.com/news-public/item/18790-2020-08-28-15-55-22

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #206 dnia: Października 14, 2020, 08:59 »
Szesnastego października tuż przed 3:00 CEST jest wysokie ryzyko kolizji dwóch większych śmieci kosmicznych:
- górny stopień CZ-4C
- Kosmos 2004

Jak kumam separacja obecnie przewidywana to około 20 metrów.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #207 dnia: Października 14, 2020, 21:05 »
Kosmos 2004 ma kilkunastometrowy maszt / antenę... No robi się ciekawie!

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #208 dnia: Października 15, 2020, 11:09 »
Wysokie ryzyko - czyli jest to wyrażone procentowo?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #209 dnia: Października 15, 2020, 13:09 »
Wysokie ryzyko - czyli jest to wyrażone procentowo?

Z tego co widziałem po twitterach to ponad 10% ryzyka kolizji. Gdyby planetoida pędziła ku Ziemi i takie miała ryzyko, to byśmy byli świadkami niezłych scen w mediach i internecie. ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Października 15, 2020, 13:09 »