Autor Wątek: Inteligentne życie na oceanicznych planetach  (Przeczytany 74872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Inteligentne życie na oceanicznych planetach
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 30, 2015, 21:46 »
Jeszcze zanim Ekoplaneta odpowie - życie na Ziemi rozwijało się chyba przez 3 miliardy lat, zanim zaczęło być wielokomórkowe. Jeśli to co Spearhead jest możliwą formą rozpoczęcia ewolucji wielokomórkowej na Ziemi, to może na innych globach nie ma takiej presji?

Na globalnych oceanach warunki mogą być przez bardzo długi czas taaaaakie same. Hmm...

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 30, 2015, 22:01 »
Pierwsze bardziej złożone organizmy wielokomórkowe pojawiły się na kilkadziesiąt maksymalnie 200 milionów lat przed wspomnianym globalnym zlodowaceniem czyli rzeczywiście ok 3mld lat po pojawieniu pierwszych bakterii beztlenowych, były to proste pierścienice, mięczaki itp.
To prawda, jeśli nic nie zburzy funkcjonowania biosfery na takiej planecie(zlodowacenie, efekt cieplarniany, katastrofa kosmiczna) to organizmy rozwijają się swoim tempem, nic nie wywiera presji ewolucyjnej bo nie ma takiej konieczności.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 31, 2015, 19:59 »
Spearhead jesteś na dobrym tropie. A co oprócz klimatu wówczas się zmieniło?

Offline Logos

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 31, 2015, 20:32 »
Stężenie tlenu w atmosferze.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 31, 2015, 20:32 »

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 31, 2015, 21:53 »
Hmm, powiem szczerze ekoplaneto że nie mam pomysłu o co może Ci chodzić :)
Ja podszedłem do tematu z ewolucyjnego punktu widzenia bo biologiem jestem i na tym się znam  ::)
Jedyne co przychodzi mi do głowy to zaburzenie składu atmosfery związane ze zmienną ilością dwutlenku węgla.
Jak każdy wie CO2 jest gazem cieplarnianym, im większa jego zawartość w atmosferze tym wyższa średnia temperatura.
Dwutlenku węgla było wtedy w atmosferze dosyć dużo ale m.in. erozja krzemianów znacznie przyśpiesza jego wiązanie w glebie, na dodatek w glebie żyły już wtedy organizmy prokariotyczne zdolne do przeprowadzania fotosyntezy co sprawiło że sprawność efektu cieplarnianego na Ziemi drastycznie spadła i planeta znacznie się oziębiła.
To oczywiście dotyczy doprowadzenia do globalnego zlodowacenia, rozerwanie pokrywy lodowej to już inna i bardziej skomplikowana sprawa  :-\

Naprowadź mnie na odpowiedni trop a dalej już dojdę sam  8)
Jest bardzo dużo spraw które można poruszyć a propos rozwoju pierwszych organizmów wielokomórkowych, np. ''Fauna ediakarańska''  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 01, 2015, 10:54 »
A tak a propos. Jak się pojawiły pierwsze maty bakteryjne na Ziemi, to one się utrzymywały na jakimś podłożu, np na skałach tuż obok wybrzeża mórz i oceanów?

Chyba tego w tej chwili nie ma na oceanicznych planetach...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 01, 2015, 11:25 »
Stężenie tlenu w atmosferze.

Brawo Logos! Własnie chodziło mi o stężenie tlenu. Przez cały tzw. prekambr nie pojawiło się życie makroskopowe (mam na myśli duże oeganizmy, a nie ich kolonie) bo było za małe stężenie tlenu, żeby zapewnić im byt. Spalanie beztlenowe jest za mało ,,kaloryczne" żeby zapewnić byt makroskopowym organizmom, a jak tlenu było za mało to sę one nie pojawiały przez 2/3 ziemskiej histori.

Na Europie tlenu najprawdopodobniej nie ma na tyle, żeby zapewnić byt makroskopowym organizmon o inteligencji już nie mówiąc..... Więc wizjęArthura  Clarka o zwierzatkach na ksieżycu Jowisza możemy między bajki wsadzić. Choć chciałbym się tu mylić  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 01, 2015, 11:41 »
Ekoplaneto - tlen do "oddychania" w oceanach to skąd pochodzi? Z atmosfery?

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 02, 2015, 20:14 »
Z atmosfery i z fotosyntezy glonów. Co ciekawe, 10 lat temu odkryto organizmy, które dokonują fotosyntezy na dnie oceanów dzięki promieniowaniu z kominów hydrotermalnych ( http://www.pnas.org/content/102/26/9306.full ), więc nawet pod lodową skorupą może się uchować tlen.

Co do braku tlenu nie jest tak źle, mamy beztlenowe nicienie czy tasiemce - to już organizmy z prymitywnym układem pokarmowym i/lub układem nerwowym.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 02, 2015, 23:45 »
Dzięki Rafał za ciekawy link i post. Moje pytanie - czy beztlenowe życie jest "wolniejsze" od tego tlenowego? Czyli czy wolniej się rozwija/porusza/ewoluuje?

Offline Logos

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 03, 2015, 09:54 »
W oddychaniu beztlenowym z jednej cząsteczki glukozy otrzymuje się na czysto 2 ATP.  Oddychanie tlenowe daje 36 ATP.  Zysk energetyczny jest znaczący.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 03, 2015, 10:11 »
Dzięki Logosie! Czy to ma implikacje dla inteligentnego życia? Ludzki mózg pochłania duże ilości energii, które musi dostarczać reszta organizmu. Czy w praktyce oznacza to, że w środowisku beztlenowym inteligentne organizmy by musiały być po prostu "duże"?

Borys

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 03, 2015, 13:50 »
Antropomorfizujecie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 03, 2015, 14:45 »
Borysie, to całkiem prawdopodobne. :) Czy możesz więc zaproponować inną formę rozwoju inteligencji i dostępu do energii (w sensie nie do surowców, ale do energii na "przetwarzanie myślowe w mózgach") dla takiej inteligencji? :)

Offline CoB

• Pełny
    • Ardis
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 03, 2015, 18:42 »
Ja się zgadzam z Borysem. Po pierwsze nikt nigdy nie stwierdził z całą pewnością, że tlen jest potrzebny do powstania inteligencji (dokładniej: oddychanie tlenowe). Nasza inteligencja najprawdopodobniej pozwoli nam w ogóle zrezygnować kiedyś z takiego przetwarzania energii.

Dobrym przykładem są komputery - one nie potrzebują tlenu. Życie [inteligencja ;) ] nie musi być oparte na chemii organicznej.

Zanim zadamy sobie pytanie, czy do inteligencji potrzeba tlenu, raczej należy się zastanowić nad dwoma kwestiami nadrzędnymi: jak zdefiniujemy życie i co jest potrzebne do powstania organizmów wielokomórkowych, a później można się zastanawiać nad inteligencją.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 03, 2015, 18:42 »