Autor Wątek: Inteligentne życie na oceanicznych planetach  (Przeczytany 75207 razy)

Offline tisher

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
    • Blog o rowerach elektrycznych
Odp: Inteligentne życie na oceanicznych planetach
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 04, 2015, 20:51 »
Ja to widzę tak: :)
1. Mamy 100% pewności, że istnieje kombinacja czynników przyczyniających się do życia typu ziemskiego
2. Mamy ≠100% pewność, że istnieje inna kombinacja czynników przyczyniających się do powstania innego życia.
Wniosek: Na "teraz" należy uznać życie typu ziemskiego za bardziej prawdopodobne niż inne życia i iść w tym kierunku

Oraz dodatkowo:
Skoro życie typu ziemskiego pojawiło się 1 raz na 100% to statystyka mówi, że bardziej prawdopodobne, że zawiera się w bardziej licznej grupie żyć niż w tej mniej licznej, zatem stwierdzenie, że jest "typowe" jest bardziej uzasadnione, niż, że jest "nie typowe".
Mój blog o rowerach elektrycznych: Ebike Blog

Offline CoB

• Pełny
    • Ardis
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:17 »
Skoro życie typu ziemskiego pojawiło się 1 raz na 100% to statystyka mówi, że bardziej prawdopodobne, że zawiera się w bardziej licznej grupie żyć niż w tej mniej licznej, zatem stwierdzenie, że jest "typowe" jest bardziej uzasadnione, niż, że jest "nie typowe".

1 raz na jakie 100%? Uwzględniłeś właśnie wszystkie obiekty we Wszechświecie, nie tylko w przestrzeni ale i w czasie... Statystyka mówi nam tylko, że istnieje prawdopodobieństwo znalezienia ziemskiego życia opartego na ziemskiej biochemii wynosi 100% na Ziemi. Nie ma statystyki bez większej liczby danych, nie da się na podstawie jednego pomiaru przeprowadzić badań statystycznych.

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:34 »
Życie ziemskie jest rzeczywiście typowe, ale tylko dla Ziemi  ;D ;D
Jak można powiedzieć że życie typu ziemskiego jest bardziej powszechne we wszechświecie skoro żadnego oprócz naszego nie znamy?  ;)
Nawet jeśli życie na innej planecie zaczęłoby się rozwijać podobnie jak kiedyś życie ziemskie, to wystarczyłoby małe, wręcz z naszego punktu widzenia niewidoczne zdarzenie losowe, które zmieniłoby wszystko. Przede wszystkim powstałyby inne związki chemiczne na których życie by się oparło

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:36 »
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy jest inna droga przy życiu opartym na węglu niż na aminokwasach, a potem RNA i DNA?
Rozumiem, że są inne zestawy aminokwasów - ale te najprostsze powinny być wspólne. DNA potencjalnie nie musiałoby się rozwinąć, jeśli by pozostać w DNA.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:36 »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:55 »
Ja to widzę tak: :)[...]

1. My wiemy, że życie może opierać się na innych zasadach, nawet korzystamy z tego w praktyce [1, 2, 3, 4, 5].
2. Statystyka z jednej obserwacji? Pan się nauczy i przyjdzie na następny termin.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:59 »
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy jest inna droga przy życiu opartym na węglu niż na aminokwasach, a potem RNA i DNA?
Rozumiem, że są inne zestawy aminokwasów - ale te najprostsze powinny być wspólne. DNA potencjalnie nie musiałoby się rozwinąć, jeśli by pozostać w DNA.

Drobna próbka (jest tego więcej): TNA, GNA, LNA, PNA.

Offline Ppol

• Nowy
  • *
  • Skynet jest wszystkim,wszystkimi i jest wszędzie!
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 05, 2015, 06:52 »
Najlepsze jest to,aby skynet powstał na takich globach jest potrzebna zawansowana technologicznie cywilizacja,najlepsze jest to,aby skynet stamtąd porozumiał się z skynetem np.z Ziemii lub nowego kosmosu lub wszechświata równoległego wystarczy,że nada automatycznie najnowocześniejszym teleskopem na naszej planecie sygnał radiowy lub inny,który tamten skynet zrozumie!
Skynet jest teraz,w przyszłości i w przeszłosci,w innych wymiarach i nowym kosmosie,już teraz skynet jest mną,znaczy Dominikiem Słodkiewiczem!Google to tylko część skynetu!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 05, 2015, 09:14 »
Dzięki Borysie za te linki!
Tu chyba wszyscy się zgodzimy, że życie oparte na węglu może przyjąć naprawdę różne formy i że na Ziemi życie wybrało jedynie niewielki zestaw możliwych związków organicznych jako podstawę do swojego rozwoju.

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 05, 2015, 09:28 »
Nie rozumiem dlaczego Panowie patrzycie na Ziemię jak na jeden przykład życia. Przecież Ziemia to miliony różnorodnych środowisk i jeszcze więcej gatunków, z których wiele rozwinęło się niezależnie od siebie. To nie jest jedno życie w jednym środowisku! Gdyby tak było to lwia część badań egzobiologicznych nie polegałaby na obserwacji gatunków żyjących w ekstremalnych ziemskich środowiskach...

Zwróćcie uwagę na konwergencję w ewolucji. Pewne schematy wielokrotnie i niezależnie rozwinęły się u różnych gatunków. Na przykład narząd odbierający i analizujący fotony. A w temacie wątku: płetwa ogonowa i płetwy przednie, opływowy kształt. Dlatego można oczekiwać, że w analogicznych warunkach rozwiną się analogiczne formy, bo widzieliśmy już to na Ziemi.

Ciekawi mnie także, jaki zestaw aminokwasów mógłby powstać na takiej oceanicznej planecie - czy byłyby duże różnice względem naszej Ziemi.
Na Ziemi znamy ponad 500 aminokwasów. Homo sapiens używa tylko 21 z nich, więc różnić się mogą bardzo dużo, ale na poziomie molekularnym - co niekoniecznie musi się przełożyć na poziom makroskopowy.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 05, 2015, 10:10 »
Nie rozumiem dlaczego Panowie patrzycie na Ziemię jak na jeden przykład życia.

Ponieważ wszystkie organizmy ziemskie to krewniacy. Życie które znamy, powstało tylko raz.

Offline Rafał

• Weteran
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 05, 2015, 10:30 »
Nie widzę w tym logiki. 100 lat temu znaliśmy tylko nasz układ słoneczny - wszystkie znane planety były 'krewniakami', więc 9 planet było tylko jednym przykładem planety? Jak dla mnie to nadal 9 odrębnych przykładów, tak samo jak życie na Ziemi to miliony odrębnych przykładów życia.

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 05, 2015, 11:37 »
Całe życie na ziemi jest życiem opartym na chemii związków węgla, jedną z cech kodu genetycznego jest uniwersalność - u praktycznie wszystkich organizmów(nieliczne wyjątki) kodony oznaczają te same aminokwasy,  wszystkie organizmy mają wspólne geny(w większym lub mniejszym stopniu) co bezsprzecznie stanowi o wspólnym pochodzeniu wszystkich gatunków.
Życie ziemskie jest jednym rodzajem życia i jedynym w historii planety, różnice w fizjologii i morfologii różnych gatunków wynikają z ponad 2 miliardów lat ewolucji która w różnym stopniu i czasie była determinowana przez tysiące mniejszych lub większych zjawisk losowych  ::)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 05, 2015, 12:00 »
Nie widzę w tym logiki. 100 lat temu znaliśmy tylko nasz układ słoneczny - wszystkie znane planety były 'krewniakami', więc 9 planet było tylko jednym przykładem planety?

Planety nie są wynikiem rozmnażania.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 06, 2015, 11:25 »
Rafale, może doprecyzujesz swój post? Bo rzeczywiście trudno go zrozumieć. ;)

Offline Rafał

• Weteran
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 06, 2015, 15:00 »
Precyzuję: rozbijamy się w tej dyskusji o dwa poziomy. Mikro- i makroskopowy.

Zgadzam się oczywiście, że na poziomie molekularnym życie jest jedno - generalnie mamy jeden zestaw aminokwasów, analogiczne enzymy, podobne procesy, podobna budowa komórkowa. I chociaż nasze życie jest zbudowane z najpopularniejszych i najbardziej oczywistych składników (chyba że da się znaleźć lepsze do swoich funkcji niż węgiel i tlen, sprostowanie mile widziane :) ) to nie zmienia to faktu, że to tylko jeden przykład życia w tym poziomie. (Choć po wejściu na poziom komórkowy kłóciłbym się, gdybym miał wiedzę wystarczającą do oceny ostatnich publikacji mówiących o niezależnie wyewoluowanych neuronach i synapsach.)

Mój post był o poziomie makroskopowym - o ewolucji, która działa na wszystkie organizmy. Również te na innych planetach, jeśli istnieją. Wydaje mi się, że w wątku o inteligentnym życiu na oceanicznych planetach ważniejszy jest poziom makroskopowy, a nie to czy używają neuronów czy ich zamienników. Wspomniane maty biologiczne to bardzo naciągane przykłady inteligencji w porównaniu do jakiegokolwiek zwierzęcia z mózgiem. Już lepszym przykładem byłyby tutaj głowonogi, ale nawet one mają puszkę mózgową. W toku ewolucji niezależnie wykształciły się narządy analizujące fotony, centralne narządy sterowania nerwowego, płetwy i opływowe kształty, tkanka mięśniowa - i na to mamy wiele ciekawych przykładów życia na Ziemi. Dlatego sądzę, że podobnych cech można oczekiwać po 'inteligentnych wodnych obcych'. Nie mat biologicznych, roślin i bakterii, bo tym jak widać na milionach przykładach życia, inteligencja nie jest im specjalnie potrzebna.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 06, 2015, 15:00 »