Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2016)  (Przeczytany 194492 razy)

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2016)
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 02, 2016, 07:15 »
Przy długotrwałej wyprawie na ISS, która się dziś rano zakończyła, często była mowa o tym ,że to ma pomóc w poznaniu uwarunkowań biologicznych  w przyszłej wyprawie na Marsa. Te i inne aspekty zakończonego lotu są zawarte skrótowo w poniższym opracowaniu:

One of the biggest hurdles of getting to Mars is ensuring humans are “go” for a long-duration mission and that crew members will maintain their health and full capabilities for the duration of a Mars mission and after their return to Earth. Scientists have solid data about how bodies respond to living in microgravity for six months, but significant data beyond that timeframe had not been collected … until now. A mission to Mars will likely last about three years, about half the time coming and going to Mars and about half the time on Mars. We need to understand how human systems like vision and bone health are affected by the 12 to 16 months living on a spacecraft in microgravity and what countermeasures can be taken to reduce or mitigate risks to crew members during the flight to and from Mars.

http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/top_ten_1YM

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 19, 2016, 08:20 »
I znowu mamy 6 astronautów na ISS
I trochę o rekordach:

Jeff Williams, 58, is the first American to make three long-duration flights to orbit, and will break a US record set by astronaut Scott Kelly earlier this year.

By the end of his half-year mission at the orbiting International Space Station, Williams "will become the American with the most cumulative days in space -- 534," NASA said.

http://www.spacedaily.com/reports/Grandpa_astronaut_to_break_Scott_Kellys_space_record_999.html
http://lk.astronautilus.pl/astros/393.htm
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2016, 08:24 wysłana przez Orionid »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 19, 2016, 16:02 »
Dowódcą 47. załogi został T. Kopra - kolejny Amerykanin po dwóch kadencjach S. Kelly'ego na tej funkcji. Dowódcą 48. załogi będzie znowu Amerykanin - J. Williams.

Czyli cztery razy pod rząd Amerykanie. Zdawało mi się do tej pory, że jest parytet w obsadzaniu funkcji dowódcy ISS. Tak samo jak corocznie w załogach jest 6 Rosjan i 6 astronautów z reszty świata (głównie jednak Amerykanów), to tutaj było podobnie: pół na pół.

Zajrzałem na "żółte strony" i w kolejnych dziesiątkach załóg dowódców było:
- 1-10 5 : 5
- 11-20 6 : 4 na korzyść Rosjan
- 21-30 4 : 6 czyli odwrotnie
- 31-40 5 : 5
- 41-50 było/będzie 3 : 7 na niekorzyść Rosjan.

Czy ktoś ma pomysł lub wie, z czego wynika ta nagła dysproporcja? Bo sądzę, że przynajmniej dla Rosji to bardzo prestiżowa sprawa.

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 24, 2016, 14:10 »
Tim Peak przetestuje jedzenie potraw tradycyjnej kuchni brytyjskiej

The brief - concoct seven nostalgic British dishes that taste out of this world. The challenge - make them suitable to eat during Tim Peak's six-month stay on the International Space Station.

Classic British dishes including chicken curry, sausage and onions as well as the humble bacon sandwich were included on the menu to be served a million miles above Earth, to remind the astronaut of home.

http://www.spacedaily.com/reports/British_Bacon_Sandwich_en_Route_to_ISS_Tastes_Out_of_This_World_999.html

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Marca 24, 2016, 14:10 »

velo

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Marca 24, 2016, 15:18 »
Potencjalny ciekawy news z Twittera Jeffa Fousta

https://twitter.com/jeff_foust/status/711997793733189633

Dyskusje trwają nad 6-8 rocznymi misjami na ISS

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #80 dnia: Marca 24, 2016, 15:46 »
Ja tego tłita zrozumiałem, że planują zawęzić kadrę do 6-8 "roczniaków" dla przyszłych misji rocznych na ISS. Oznaczałoby to raczej 3-4 roczne misje - każdy astronauta z backupem... Ale może się mylę?

Takie przygotowania do rocznej misji to zastępca astronauty mógłby odbyć jako następny, a potem jego zastępca kolejną misję....

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #81 dnia: Marca 24, 2016, 18:33 »
Ja tego tłita zrozumiałem, że planują zawęzić kadrę do 6-8 "roczniaków" dla przyszłych misji rocznych na ISS. Oznaczałoby to raczej 3-4 roczne misje - każdy astronauta z backupem... Ale może się mylę?

Takie przygotowania do rocznej misji to zastępca astronauty mógłby odbyć jako następny, a potem jego zastępca kolejną misję....

Rozumiem, że misje mogłyby zachodzić na siebie, bo inaczej to na nie czasu do 2024 roku braknie?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 24, 2016, 19:12 »
Czyli roczne misje ale rozpoczynające się do sześć miesięcy?

Albo te 6-8 osób, ale zostaną wykonane max 2 misje?

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #83 dnia: Marca 24, 2016, 19:16 »
Zobaczymy co z tego wyniknie!?

Przy okazji Roskosmos opublikował dzisiaj infografikę o najdłuższych lotach kosmicznych ponad 300 dni:

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 24, 2016, 19:37 »
Dowódcą 47. załogi został T. Kopra - kolejny Amerykanin po dwóch kadencjach S. Kelly'ego na tej funkcji. Dowódcą 48. załogi będzie znowu Amerykanin - J. Williams.

Czyli cztery razy pod rząd Amerykanie. Zdawało mi się do tej pory, że jest parytet w obsadzaniu funkcji dowódcy ISS. Tak samo jak corocznie w załogach jest 6 Rosjan i 6 astronautów z reszty świata (głównie jednak Amerykanów), to tutaj było podobnie: pół na pół.

Zajrzałem na "żółte strony" i w kolejnych dziesiątkach załóg dowódców było:
- 1-10 5 : 5
- 11-20 6 : 4 na korzyść Rosjan
- 21-30 4 : 6 czyli odwrotnie
- 31-40 5 : 5
- 41-50 było/będzie 3 : 7 na niekorzyść Rosjan.

Czy ktoś ma pomysł lub wie, z czego wynika ta nagła dysproporcja? Bo sądzę, że przynajmniej dla Rosji to bardzo prestiżowa sprawa.

Od zaprzestania wykorzystywania wahadłowców do lotów na MSK od 2012 roku NIE ma już parytetu dla dowódców stacji.
Rosjanie na razie mają monopol na dowóz załóg i to za niemałe pieniądze, więc się nie przejmują tym zagadnieniem. Patrząc dalej na wyznaczone już załogi do misji 55: wychodzi, że mają być dowódcami: P. Whitson (ISS 51) potem 3-ka Rosjan i znowu Amerykanin R. Bresnik (więc stosunek: 3-2 dla Rosjan).

Oczywiście wszystko będzie zależeć od realizacji lotów nowych pojazdów w przyszłości. Czas pokaże!
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #85 dnia: Marca 25, 2016, 09:40 »
Jest taki szczep bakterii, który w warunkach panujących na ISS przejawiał większe warunki wzrostu niż na Ziemi.

In a new paper on the project's early findings -- published in the journal PeerJ -- scientists report that Bacillus safensis in space grew 60 percent better than its control strain on Earth.

Researchers have previously documented the ability of bacteria to survive on the outside of spacecraft, but the latest project focused on bacterial growth inside.

"The warm, humid, oxygen-rich environment of the ISS is a far cry from the vacuum of space," David Coil, a microbiologist at UC-Davis and lead author on the study, told The Conversation.

http://www.spacedaily.com/reports/For_bacteria_life_in_space_is_better_than_on_Earth_999.html

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #86 dnia: Marca 25, 2016, 20:20 »
Aktualny wygląd MSK w dniu 18.03.2016 i zestawienie wszystkich spacerów kosmicznych związanych
z budową MSK:

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #87 dnia: Marca 27, 2016, 23:03 »
26.03.2016 o 11:51 czasu polskiego wykonano uchwycenie Cygnusa-6, a o 15:52 jego przyłączenie do ISS.

Aktualny schemat statków połączonych do MSK (26.03.2016):

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Marca 27, 2016, 23:21 »
Aha! Muszę zamknąć wątek o Cygnusie!

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #89 dnia: Marca 30, 2016, 16:40 »
http://blogs.nasa.gov/spacestation/2016/03/30/russian-cargo-craft-departs-before-new-supplies-arrive/

The Russian ISS Progress 61 cargo spacecraft undocked from the aft port of the International Space Station’s Zvezda Service Module at 10:15 a.m. EDT, clearing the port for the arrival of a new Russian resupply vehicle this weekend.

The Progress 61 vehicle arrived at the International Space Station on October 1 with three tons of food, fuel, and supplies for the station crew, and now loaded with trash, was undocked to move a safe distance away from the station for a series of engineering tests by Russian flight controllers. The craft will be deorbited on April 8 to harmlessly burn up over the Pacific Ocean.

The departure of the Progress 61 vehicle sets the stage for tomorrow’s launch of the new ISS Progress 63 cargo ship from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan at 12:23 p.m. EDT. NASA Television coverage of the launch will begin at 12 p.m., and can be see online at: http://www.nasa.gov/nasatv.

Launch of the Progress 63 vehicle will mark the second cargo ship in as many weeks scheduled to arrive at the station. The Progress is scheduled to dock automatically to Zvezda Saturday at 2 p.m. EDT. Next up after that — the scheduled launch of the SpaceX Dragon vehicle on April 8 from the Cape Canaveral Air Force Station, Florida. Its arrival at the complex on April 10 as the third resupply vehicle for the station in three weeks will result in some 12 tons of cargo for the station’s residents from Progress, Dragon and the Orbital ATK Cygnus ship that arrived at the station on March 26.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Marca 30, 2016, 16:40 »