Autor Wątek: Program TVP "SONDA 2" (2016 - ...)  (Przeczytany 85030 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Program TVP "SONDA 2" (2016 - ...)
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 26, 2016, 08:54 »
Przepraszam, nie jestem za bardzo na bieżąco w temacie - czy kontrowersje wokół Sondy 2 nadal pozostają? Jaka jest jakość nowych odcinków?

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 27, 2016, 23:41 »
Niestety pozostają. Nie jest to tylko moja opinia, to opinia prawie wszystkich fanów prawdziwej SONDY.
Co więcej - po ostatnich odcinkach serii (SONDA i serie? Serio? ;) ) krytyka jeszcze się nasiliła, program poszedł nie w tę stronę, co trzeba. Nawiązań do SONDY jest coraz mniej, ponoć (nie oglądałem wszystkich) w niektórych ostatnich odcinkach w ogóle nie było SONDY.
The Dark Side of the Moon

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 06, 2016, 21:27 »
Czy ktoś obejrzał pierwszy sezon Sondy 2 i gdziekolwiek zrecenzował/zopiniował, nie tylko tutaj ale w ogóle w internecie? Po 6 odcinku zrezygnowałem z oglądania, bo szkoda czasu na taki poziom, ale może poprawili się? Lub zapowiadają zmiany w drugim sezonie, chociażby większą i lepszą redakcję naukową?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 06, 2016, 23:45 »
Mam wrażenie, że ten program mocno stracił na popularności - brakuje w ogóle recenzji...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 06, 2016, 23:45 »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 08, 2016, 20:19 »
Jeśli chodzi o fanów SONDY, to na forum SONDY jest o Sondzie 2 dość sporo, lecz nie w formie recenzji, co dyskusji.
Jeśli zaś chodzi o jakieś recenzje niezależnych od programu i nie zaangażowanych emocjonalnie w starą SONDĘ osób, to ja osobiście nie widziałem żadnych obiektywnych. Albo laurki pisane najprawdopodobniej na zamówienie lub mające udowodnić z góry tezę o rewelacyjności programu, albo bardzo negatywne wypowiedzi też nie do końca prawdziwe.
Pisałem już o tym wielokrotnie, na różnych łamach, powtórzę tu w skrócie:
Gdyby program nazywał się np. "Ciekawostki pana Rożka", to nawet by się obronił, bo sam w sobie nie jest zły, ale gdy program nazywa się Sondą 2, to niestety, ale trzeba liczyć się z porównaniami do SONDY, a te wypadają (oględnie rzecz ujmując) dość kiepsko i niekorzystnie dla nowego programu.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #110 dnia: Września 10, 2016, 10:17 »
Od września mamy drugi sezon (kto wymyśla "sezony"  ::) ) programu Sonda 2.
Nadawany jest w soboty i niedziele w porze około 14:35.

Na dziś niedzielę na przykład jest taki opis:
Komunikacja, język i zapisywanie informacji są podstawą cywilizacji. Tomasz Rożek prześledzi, jak tysiące lat temu ludzie zapisywali informacje. Sprawdzi, po co zaczęli to robić i jak wyglądałby świat, gdyby informacje zapisane np. na twardych dyskach zostały utracone.
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2016, 23:01 wysłana przez Radek68 »

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #111 dnia: Września 10, 2016, 11:00 »
A ja chciałbym zwrócić uwagę na skromny i mniej znany program Astronarium. Jestem weteranem amatorskiej astronomii i wg mnie program całkiem na poziomie, jedynie szkoda że taki krótki i nie mają czasu bardziej szczegółowo rozwinąć wątki.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #112 dnia: Września 10, 2016, 15:41 »
Pogrzex'ie - o Astronarium moim zdaniem warto zrobić oddzielny wątek. :) Z pewnością się by przydało przyjrzeć temu programowi z bliska. :)

A co do sezonu 2 Sondy 2 - rozumiem, że nadal nie ma żadnej dyskusji/polemiki/konfrontacji opinii w nowej Sondzie?

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #113 dnia: Września 10, 2016, 23:07 »
Obejrzałem na razie odcinki 21 i 22 (z VOD).
W 21. było trochę lepiej, ale nadal wszystko powierzchownie i jakoś tak nieskładnie. Jedno niby łączy się z drugim, ale jedno nie wypływa z drugiego, bak pełnej ciągłości.
Brak drugiego prowadzącego będącego w sporze z Rożkiem zastąpiony był gośćmi, z którymi prowadzący nie dyskutuje niestety, a taki stały drugi oponent byłby kluczowy dla powodzenia tej misji.
Generalnie dobrze, że taki program powstał i że nadal jest. Mam pewną wizję tego programu i kto wie, czy nie uda się kiedyś programowi do niej zbliżyć, o ile program Sonda 2 przetrwa.

A w 22. odcinku nie było nawet fragmentu SONDY...  :-X

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #114 dnia: Października 29, 2016, 18:00 »
Oj, będzie odcinek o zderzaku Łągiewki... Jest spora krytyka co do tego:
http://mlodyfizyk.blox.pl/2016/10/Kurek-i-Kaminski-przewracaja-sie-w-grobie.html

Offline Rafał

• Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: Października 29, 2016, 20:45 »
Może będzie krytycznie o zderzaku? Rożek jest przecież doktorem fizyki.

Offline Rafał

• Weteran
« Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 23, 2016, 07:08 »
Na profilu facebookowym Tomasza Rożka można dowiedzieć się, że nie czyta for komentujących Sondę 2, ponieważ go obrażają, nazywają gorzej niż złodziejem i szkoda mu czasu na takie dyskusje. Na krytykę odnośnie poziomu i uproszczeń standardowo można przeczytać że wszystko jest super, niski poziom był zamierzeniem a jak go krytykujemy to nie szanujemy ludzi do których ten poziom jest  kierowany. Padło również zaproszenie do dalszej krytyki, która tak jak i inne opinie zostanie zbita przez 'jest super'. Szczerze powiedziawszy zupełnie nie rozumiem takiego podejścia, ale przynajmniej to wiele wyjaśnia w temacie Sondy 2 (=  jak się nie podoba to nie oglądajcie, bo prowadzącemu się podoba i nie ma potrzeby zmian).

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 23, 2016, 14:04 »
Takie podejście to przecież oficjalna linia TVP, pewnie ma to w kontrakcie ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 28, 2016, 23:48 »
Czy Sonda 2 cieszy się w ogóle jakimś zainteresowaniem wśród widowni? Bo może spada też mocno ilość oglądających?

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #119 dnia: Lutego 09, 2017, 18:32 »
W każdym bądź razie głównym zarzutem wobec SONDA 2 nadal pozostaje brak drugiego dyskutanta i przez to brak ścierania się dwóch skrajnych opinii w danym temacie. SONDA 2 porusza b.ciekawe tematy, to oczywiste, ale nie ma tam dyskusji. Bardziej to przypomina wykład albo co najwyżej lekcję, są zaproszeni specjaliści i prowadzący, jak zwykle starający się w miarę uprościć przekaz informacji. Ale nie ma polemiki. A to wielka szkoda. Coraz częstszy brak odnośników do SONDY K&K też boli, bo przecież baza odcinków i tematów jakie poruszali jest przecież b.pokaźna.
Plusem SONDA 2 jest to, że wogóle jest, bo TV z reguły to przecież kolorowy ogłupiacz, przynajmniej w przypadku SONDA 2 (no i może jeszcze skoków narciarskich ;) ) nie żal jest włączać telewizora.
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2017, 18:34 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Lutego 09, 2017, 18:32 »