Autor Wątek: Mars Sample Return  (Przeczytany 54688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Mars Sample Return
« Odpowiedź #135 dnia: Kwiecień 22, 2020, 13:55 »
Jako rakietę startową Mars Ascent Vehicle dla misji Mars Sample Return wybrano dwustopniową rakietę na paliwo stałe firmy Northrop Grumman:

https://spaceflightnow.com/2020/04/20/nasa-narrows-design-for-rocket-to-launch-samples-off-of-mars/

Szykuję się niezła i niestety moim zdaniem ryzykowna zabawa związana z startem MAV:

"eject vertically from the lander in a horizontal position with the first stage motor ignited within a short interval at a predetermined time following the vertical ejection. In order to navigate the MAV safely away from the lander, this could require sudden, high nozzle vector rates on a motor that has been stored at -40C for up to a year."

Jeszcze nikt ani nic z Ziemi do tej pory nie rzucał/rzucało niczym na Marsie a tutaj huraaaaa rzucamy rakietą  :o

Pojawił się też szacunkowy koszt misji - 7 miliardów dolarów:

With estimated cost of $7 billion, the multi-part mission is ambitious, but NASA officials argue it is achievable.

Ciekawa dyskusja na Bezzałogowym Forum:

http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?showtopic=2570&pid=247149&st=375&#entry247149

P.S. Przychodzi mi taki pomysł, żeby rozdzielić projekty MSR północnoatlantycki tzn. euroamerykański od chińskiego w oddzielnych wątkach. Bo z czasem zrobi się coraz większy bałagan.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #136 dnia: Kwiecień 22, 2020, 14:12 »
Zdecydowanie! Może warto zrobić od razu kilka wątków, zamknąć ten i podlinkować poszczególne?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #137 dnia: Kwiecień 22, 2020, 14:31 »
Zdecydowanie! Może warto zrobić od razu kilka wątków, zamknąć ten i podlinkować poszczególne?
         ... mysle. ze o te 5 lat za szybko;-) Poczekajmy az co sie zacznie dziac. mysle, ze realnie acznie sie cos
dziac o ile w przyszlym roku chinczycy wyladuja na marsie, jak nie, nie bedzie woli politycznej z obu stron
i ... nic sie nie bedzie dzialo. Z powazaniem
                                                                                                                          Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 20, 2020, 22:35 »
Kontrakt na Fazę B2 łazika Martian Sample Fetch Rover
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 20 CZERWCA 2020

(...) W czerwcu 2020 firma Airbus otrzymała od Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) kontrakt na Fazę B2 projektowania łazika. Ważnym elementem łazika MSFR będzie ramię robotyczne, które będzie w stanie przechwycić małe kanistry z próbkami i je precyzyjnie umieścić w zasobniku. (...)
https://kosmonauta.net/2020/06/kontrakt-na-faze-b2-lazika-martian-sample-fetch-rover/

https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2020/06/airbus-wins-next-study-contract-for-martian-sample-fetch-rover.html

2) 2023 cze 04 15:30 Kosmonauta.net
Chwytanie próbek marsjańskiej materii - przygotowania do misji Mars Sample Return
Polecamy wątek dotyczący wspólnej i bardzo skomplikowanej misji ESA i NASA z Polskiego Forum Astronautycznego.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2023, 17:23 wysłana przez Orionid »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 20, 2020, 22:35 »

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwiec 20, 2020, 23:22 »
3 rakiety z Ziemi, 2 łaziki, rakieta z Marsa, orbiter, statek na Ziemię, 3-krotne przekazywanie próbek - jakoś tego nie widzę. Zbyt skomplikowane mi się to wszystko wydaje.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 21, 2020, 07:27 »
3 rakiety z Ziemi, 2 łaziki, rakieta z Marsa, orbiter, statek na Ziemię, 3-krotne przekazywanie próbek - jakoś tego nie widzę. Zbyt skomplikowane mi się to wszystko wydaje.

Mam podobne odczucia.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwiec 21, 2020, 13:08 »
Może jakieś inne propozycje na misję Mars Sample Return.  ;)

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwiec 21, 2020, 13:25 »
Wydaje mi się, że posyłanie drugiego łazika po śladach pierwszego jest zupełnie bez sensu. Jeden łazik, który zbiera próbki, powinien te próbki zawieźć do rakiety.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwiec 21, 2020, 13:49 »
Wydaje mi się, że posyłanie drugiego łazika po śladach pierwszego jest zupełnie bez sensu. Jeden łazik, który zbiera próbki, powinien te próbki zawieźć do rakiety.

No nie no, nie jesteś w stanie zagwarantować, że łazik wytrzyma 8 lat na powierzchni Marsa i zamiast badać będzie jeździć.

Mi się wydaje, że pozostawienie zestawu próbek w jednym miejscu dla innego łazika to dobry pomysł.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwiec 21, 2020, 14:10 »
Nie ma też gwarancji, że pozostawione próbki zostaną przez drugi łazik odnalezione.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwiec 21, 2020, 14:48 »
Nie ma niestety gwarancji że misja po próbki Marsa poleci w 2026. Nawet gdyby decyzja o realizacji misji zapadła to zawsze możliwe są opóźnienia. Myślę że pomysł z łazikiem zbierającym jest ok. Choć też kiedyś mi się wydawał dziwny.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwiec 21, 2020, 14:51 »
Można też zorganizować misję Mars Sample Return bez żadnych łazików np do lądowiska Opportunity na Meridiani Planum. Zebrać garść piachu i kuleczek hematytowych i wracać. Ale różnorodność próbek niestety byłaby mniejsza. Jeszcze można by dodać wiertło jak u Łun.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwiec 21, 2020, 15:55 »
Z tego co widzę, to łazik ma być bardziej klasy Opportunity niż MSL. Czyli w 6 lat raczej da się zbudować.
Faza obecnego kontraktu to B2, więc też już jakieś osiągnięcia są.

Wydaje mi się, że odnalezienie próbek pozostawionych w konkretnym miejscu przez Mars 2020 jest wykonalne, ale z chęcią poznałbym więcej szczegółów.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwiec 21, 2020, 17:48 »
Ciekawe jak pył zakryje opakowania próbek, czy łazik będzie zdolny je odnaleźć i zabrać? I czy w skali dekad rzeczywiście istnieje ryzyko zasypania kanistrów z próbkami podczas marsjańskich burz pyłowych?

Offline Marek B

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #149 dnia: Czerwiec 21, 2020, 21:18 »
Szkoda że zamiast tej zabawki helikopterka nie posłano na marsa jakiegoś prototypu Zubrinowskiej instalacji do produkcji paliwa rakietowego na Marsie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Czerwiec 21, 2020, 21:18 »