Autor Wątek: Obserwacje ISS  (Przeczytany 134964 razy)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Obserwacje ISS
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 28, 2011, 10:53 »
A jak sytuacja z przelotami kompleksu ISS w dniu dzisiejszym? Dziś mam tu bezchmurne niebo...

To tak jak u mnie :) Przelot jest jeden z tego co patrzę - około godz 18:56 dla Trójmiasta. Będzie u mnie wysoko, bo aż na 47 stopniach. Nastawiam się w końcu na upolowanie tego kompleksu, ISS jest chyba teraz najjaśniejsza w historii :)

I warto sobie uzmysłowić dzisiaj, np. pokazując przelot znajomym czy rodzinie, że aktualnie w tamtym momencie na zewnątrz Stacji hasać będą sobie Alvin i Stephen :D

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 28, 2011, 11:39 »
Dziś właściwie po raz pierwszy będę szukał ISS. Mam nadzieję, że mi się uda :).

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 28, 2011, 11:48 »

Dasz radę. Trudno nie zauważyć. Patrz tylko w odpowiednią stronę nieba w odpowiednim czasie. Będziesz w szoku jak zobaczysz ISS  ;D, tyle żyłeś w nieświadomości.

Pierwszy przelot, który można dzisiaj zobaczyć będzie o 17:21, ale jest jeszcze dość jasno i trzeba dobrze się nawpatrywać w niebo, aby zobaczyć bladą "gwiazdkę". Oczywiście trzeba dokładnie wiedzieć, gdzie spodziewać się ISS.  :)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 28, 2011, 12:18 »
Dasz radę. Trudno nie zauważyć. Patrz tylko w odpowiednią stronę nieba w odpowiednim czasie. Będziesz w szoku jak zobaczysz ISS  ;D, tyle żyłeś w nieświadomości.

Pierwszy przelot, który można dzisiaj zobaczyć będzie o 17:21, ale jest jeszcze dość jasno i trzeba dobrze się nawpatrywać w niebo, aby zobaczyć bladą "gwiazdkę". Oczywiście trzeba dokładnie wiedzieć, gdzie spodziewać się ISS.  :)
Rozpisałem sobie dokładnie godziny i pozycje na niebie ^^. Puki co to sugeruję się konstelacjami i gwiazdami choć to pewnie jest mało profesjonalne :P. Jednak w tych się orientuję więc tak mi będzie łatwiej.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 28, 2011, 12:18 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 28, 2011, 12:26 »

Rozpisałem sobie dokładnie godziny i pozycje na niebie ^^. Puki co to sugeruję się konstelacjami i gwiazdami choć to pewnie jest mało profesjonalne :P. Jednak w tych się orientuję więc tak mi będzie łatwiej.

Wystarczy patrzyć się na zachód (łapiąc zakres od południa do płn-zach), Stacja jest tak jasna że od razu zauważysz jak zacznie lecieć. :)

KP - ciekawa sprawa z tym wcześniejszym przelotem. Heavens-above nie podawał o nim wiadomości, bo będzie to rzeczywiście na jasnym niebie, no ale skoro mamy do czynienia z obiektem o jasności poniżej -4 mag to może rzeczywiście opłaca się zapolować...

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 28, 2011, 12:42 »
KP - ciekawa sprawa z tym wcześniejszym przelotem. Heavens-above nie podawał o nim wiadomości, bo będzie to rzeczywiście na jasnym niebie, no ale skoro mamy do czynienia z obiektem o jasności poniżej -4 mag to może rzeczywiście opłaca się zapolować...

Używam ORBITRON-a i nie narzekam. Na moje potrzeby sprawdza się. Zakładając mniej ostre warunki obserwacji np. słońce niekoniecznie za horyzontem, a kilka stopni ponad wyświetlając harmonogram przelotów można zobaczyć ten przelot. Lub inaczej uruchamiając symulację widzimy wszystkie przeloty. Kiedyś miałem możliwość obserwacji ISS przy dosyć jasnym niebie i jak trafiłem wzrokiem na trasę przelotu to widziałem słabiutką gwiazdkę. Najlepiej jak odchodzi w kierunku wschodnim, tam zawsze trochę ciemniej. No i jak jest ISS w zenicie to łatwiej obserwować w słabych warunkach bo wiemy, gdzie będzie przelot.

Teraz przy takiej powierzchni ISS i wielu płaszczyznach odbicia światła słonecznego obserwacja po Teleexpresie może się udać.  :)

axion

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 28, 2011, 18:11 »
Tyle statków zadokowanych na raz i jeszcze spacer. Jeśli ktoś dysponuje jakiejś lepszej klasy aparatami, to warto aby uwiecznił tą historyczną chwilę.

Niecała godzina do przelotu.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 28, 2011, 18:46 »
10 minut do przelotu. Szykujemy się :)
GG 8698011

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 28, 2011, 19:03 »
Piękny przelot - dziś się udało zobaczyć ISS nad Łodzią :) Niesamowite patrzeć na nich i wiedzieć, co właśnie robią...
GG 8698011

axion

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 28, 2011, 19:08 »
Przelot zaliczony i wpisany do dziennika. Z perspektywy ISS byliśmy gdzieś tam na dole pod cienką warstewką atmosfery. Niesamowita sprawa.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 28, 2011, 19:10 »
i ja również potwierdzam, że stacja nadal tam jest:P

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 28, 2011, 19:10 »
Wypatrzyłem. Pięknie przemknęła przy Wielkim Wozie. To rzeczywiście cholernie jasny obiekt :). Pięknie!

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 28, 2011, 19:13 »
Jak z kolejnym dziś przelotem? Ten był prawie zenitalny. Gdzie należy teraz wypatrywać ISS?
GG 8698011

axion

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 28, 2011, 19:16 »
Przeszła bardzo blisko chyba Kapelli. Chwilę po tym weszła w cień Ziemi.

axion

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 28, 2011, 19:27 »
Gdzie należy teraz wypatrywać ISS?

ISS zawsze leci zawsze z zachodu na wschód, tyle tylko że z różnicą elewacji. Jutro przelot w okolicach 17:50, będzie jeszcze za jasno. Następny po nim, to 19:25 - taki sam jak dziś tylko odrobinę krótszy. Wejdą szybciej w cień Ziemi.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2011, 15:27 wysłana przez axion »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 28, 2011, 19:27 »