Autor Wątek: Załogowe lądowanie na Marsie (SpaceX) - 2024/2025  (Przeczytany 50010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borys

• Gość
Odp: Załogowe lądowanie na Marsie (SpaceX) - 2024/2025
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 02, 2016, 19:22 »
Pustynia pustynią, brak ZUS sam w sobie daje przedsiębiorcom ocean możliwości :D

Taak, będą produkować rowery na eksport.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 02, 2016, 19:24 »
Jak długo ludzie mieliby tam lecieć?

Borys

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 02, 2016, 19:32 »
Jak długo ludzie mieliby tam lecieć?

Przelot w jedną stronę przy minimalnym zużyciu paliwa zajmuje 9 miesięcy. Przy niedużym naddatku można zejść do sześciu miesięcy. Podróż tam i z powrotem, w zależności od przyjętego wariantu, trwałaby od 1.5 roku (z przelotem wokół Wenus) do trzech lat (misja koniunkcyjna).

jswirus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 02, 2016, 19:33 »
Skąd informacja, że MCT poleci w 2020? Widać coś przegapiłem...
Nie przegapiłeś, przepracowałem się i coś mi się ubzdurało.  ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 02, 2016, 19:33 »

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 02, 2016, 19:39 »
Panowie, do brzegu...

Lot trwałby około pół roku.

Pomysłów jak ściągnąć kapitał na Marsa trochę jest - pamiętajcie, że Musk zakłada możliwość regularnych lotów na Ziemię (więc zapewne to istotny element planowanej gospodarki)
- turystyka (pół roku na "luksusowym" statku wycieczkowym + 2 lata na Marsie i powrót na Ziemię);
- rozrywka ("reality show" i sprzedawanie licencji - tylko na polskiej edycji TVN zarobił kilkaset mln zł);
- edukacja (studenci najlepszych uczelni na badaniach Marsa - stać na to szejków, trochę uniwersytetów z USA);
- państwa i megakorporacje które będą chciały wysłać tam swoich ludzi, którzy będą tam testowali różne rzeczy;
- kolekcjonerzy (przywożenie pamiątek z marsa, zostawianie tam ciał/prochów, przywożenie rzeczy na Marsa);
- nowe produkty - nowe narzędzia do telemedycyny, nowe drukarki 3d "przetestowane na Marsie";

+ pewnie drugie tyle z których sobie dzisiaj nie zdajemy sprawy;

Jeśli cena za podróż ma wynieś 500k dolarów, to jest to w zasięgu wielu firm i uczelni - takie MIT tylko w ubiegłym roku zarobiło na czysto z licencji 50mln dolarów;

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 02, 2016, 21:02 »
Gdzie w 1962 był Neil Armstrong?
Akurat wtedy osiągnął 63km w X-15 :)

- Kiedy start?
Warto zauważyć, że to podobny okres czasu do tego kiedy JFK zapowiedział dotarcie na Księżyc.
Jeden z kluczowych elementów architektury Apollo, silnik F1 dla Saturna-5 był budowany pod koniec lat 50tych. Pierwsze odpalenie odbyło się już w 1959. Jestem pewien, że w dzisiejszych czasach projektowanie nowych silników trwa zdecydowanie szybciej (doświadczenie + symulacje komputerowe), więc ciekawe jak daleko są z budową Raptora. Ostatnia informacja pochodzi z września 2015. Wtedy testowano już pierwszy komponent.

"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Borys

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 02, 2016, 21:26 »
Pomysłów jak ściągnąć kapitał na Marsa trochę jest - pamiętajcie, że Musk zakłada możliwość regularnych lotów na Ziemię (więc zapewne to istotny element planowanej gospodarki)

Nawet społeczność kilkudziesięciu tysięcy kolonistów miałaby potencjał gospodarczy porównywalny z Grenlandią - przy czym odległość i koszt transportu byłby zaporą dla jakiejkolwiek wymiany handlowej. BTW, Księżyc wypada tu nieporównywalnie lepiej.

Jeśli cena za podróż ma wynieś 500k dolarów, to jest to w zasięgu wielu firm i uczelni - takie MIT tylko w ubiegłym roku zarobiło na czysto z licencji 50mln dolarów;

Nie ma takiej możliwości, by w przewidywalnej przyszłości bilet na Marsa kosztował 500k$.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 02, 2016, 22:26 »
Te ustrojowo-społeczno-ekonomiczne utopie można sobie darować. To tylko haczyk dla mediów, by podchwyciły temat.

Mam podobne wrażenie - wydaje mi się, że SpaceX mocno tu pracuje, aby przekonać do zasadności działania w tym kierunku.

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 02, 2016, 22:38 »
2024 - start załogowej wyprawy na Marsa ?
2025 - lądowanie na Marsie?

Gdy JFK 55 lat temu ogłaszał program lądowania na Księżycu, świat w  lotach kosmicznych był zaledwie na początku drogi. Obecnie za nami długa droga rozwoju kosmicznych technologii.

Największym ograniczeniem wydaje się zachowanie organizmów żywych w odmiennym środowisku.
Musiałyby tutaj zostać zintensyfikowane badania, które dobrze by było prowadzić w warunkach nie tylko blisko Ziemi, ale nawet na samym Marsie.
Ale czas też potrzebny jest na zaprojektowanie takich badań, a tylko kilka okien startowych do 2024. Analiza wyników też wymaga czasu.
W tak krótkim czasie wysłanie ludzi na Marsa może być obarczone nadmiernym ryzykiem. Ale szansa w tym , że E. Musk potrafi przyciągać najlepszych.

Mimo to obawiam się , że w tym terminie możliwe będzie zawleczenie, co najwyżej, jakiejś ziemskiej fauny w kierunku Marsa. Chciałbym wiedzieć jakie kroki, prócz działań mechanicznych, w najbliższym czasie zostaną poczynione , by wizja Elona Muska możliwa była do realizacji w czasie tak krótkim , że aż praktycznie niemożliwym.
Jeśli takie daty się podaje, to jednocześnie dobrze by było opublikować szczegółowy plan działań prowadzący do celu.
Przy tak ambitnych projektach  opóźnienia są oczywistością.

A poza tym nie wiem czy nie powinny być jakieś strefy chronione na Marsie przed skażeniem biologicznym. a ludzie na Marsie stwarzają takie zagrożenie.

Przy okazji kilka głosów sceptycznych na temat lotu SpaceX na Marsa w 2018:
http://www.rp.pl/Kosmos/160509369-SpaceX-na-Marsa-w-2018-Eksperci-sceptyczni.html#ap-2
Modyfikuj wiadomość

Offline gelo

• Pełny
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 02, 2016, 23:33 »
Tak mi się przypomniał cytat ze SpaceXStats ;)
In April 2009, Michael S. Malone revealed, while interviewing Elon Musk, that the two had a bet that SpaceX would put a man on Mars by "2020 or 2025". Musk has continued to reiterate this rough timeframe since. This countdown clock expires on 1 January 2026, at 00:00 UTC. No pressure, Elon.

Zakład to zakład :D

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 03, 2016, 20:09 »
Przy tych wszystkich ekonomicznych dywagacjac pojawia się natomiast podstawowe pytanie, a właściwie problem - czy ludzie urodzeni na Marsie byliby w stanie normalnie funkcjonować w warunkach grawitacji 3 x słabszej od ziemskiej, czy organizm, który w końcu ma "zakodowany" prawidłowy rozwój w warunkach 1G, potrafiłby przystosować się do takich warunków. Stąd też pytanie o potencjalny rowój takiej kolonii, chyba, że tacy osadnicy byliby regularnie dosyłani z Ziemi bez szans na udaną reprodukcję, a przynajmniej wychowanie zdrowego potomstwa. Kiedyś czytałem takie założenie, że np. człowiek urodzony na Marsie nie miałby żadnych szans na normalne poruszanie się na Ziemi, wiadomo - jego układ mięśniowy i kostny nie byłby dostosowany do takiego ciążenia. A pomyślmy teraz o potencjalnych ludziach urodzonych na Księżycu...
Ciekaw jestem generalnie tego, w jaką stronę potoczy się ewolucja człowieka eksplorującego i osiedlającego się na ciałach Układu Słonecznego. Po jakim czasie człowiek stanie się na tyle przystosowany do tych zmiennych warunków ciążenia i na ile pozwoli mu na to natura,.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2016, 20:14 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 03, 2016, 21:09 »
Nie dałoby się tego załatwić inżynierią genetyczną?
Na dzień dzisiejszy na 100% pewnie nikt tego nie wiem, ale pamiętam rozmowę z Chris McKay, w której stwierdził, że jego zdaniem że rozmnażanie się ludzi na Marsie jest możliwe.
Nawet jeśli ludzie będą się rodzili bez problemu to podejrzewam że mogą pojawiać się jakieś choroby, a już na pewno ludzie będą wyżsi.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 03, 2016, 21:53 »
Nie dałoby się tego załatwić inżynierią genetyczną?

Trzeba ją najpierw mieć. Tak czy inaczej, nawet tak prymitywne organizmy jak muszki owocówki nie mogą się rozmnażać w nieważkości, a przy wartościach ciążenia wyższych niż ziemskie zarodki ulegają deformacjom. Tyle wiemy.

Na dzień dzisiejszy na 100% pewnie nikt tego nie wiem, ale pamiętam rozmowę z Chris McKay, w której stwierdził, że jego zdaniem że rozmnażanie się ludzi na Marsie jest możliwe.

Na każdym etapie reprodukcji ciążenie jest ważne. Komórki jajowe i plemniki potrzebują jej do prawidłowego wykształcenia i transportu. Brak grawitacji lub jej niższy poziom wpływa na rozkład żółtka względem zarodka i zakłóca bruzdkowanie (wstępny etap rozwoju). Wykształcenie poszczególnych narządów (chociażby układu krwionośnego, układu kostnego, ucha środkowego, itd) też wymaga grawitacji. Do dziś nie wiemy, ile tego ciążenia naprawdę jest potrzebne. Jeśli np. minimum 80% ziemskiego, to mamy problem.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 03, 2016, 22:08 »
Ale koślawego posta napisałem, to przez zmęczenie, miałem dość ciężki dzień.

Trzeba ją najpierw mieć.

Jeśli będzie trzeba, to na pewno coś się wymyśli.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2016, 23:20 wysłana przez magiczny »

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 03, 2016, 23:17 »
Owocnego posta napisałeś Magiczny :) Z repliki można się było rzeczowo dowiedzieć np. o tym jak to z rozmnażaniem tych muszek było w stanie nieważkości.

W każdym razie jest wiele niewiadomych w przypadku rozwoju organizmów żywych w warunkach obniżonego ciążenia.
Czy Elon Musk widzi potrzebę przeprowadzania szczegółowych badań tego typu w warunkach księżycowych? Może wolałby na Marsie? Trzeba poczekać na dalsze szczegóły.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 03, 2016, 23:17 »