Autor Wątek: Buble medialne, czyli wpadki  (Przeczytany 312775 razy)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: Buble medialne, czyli wpadki
« Odpowiedź #315 dnia: Maja 07, 2013, 17:54 »
Ciekawie nasz Wszechświat by wyglądał, gdyby taka była prędkość światła. W zasadzie wszystko w radiokomunikacji by miało jakieś opóźnienie. Z pewnością Łunochod byłby niemożliwy do osiągnięcia.

Na bonus - Voyagery pewnie by były już miesiąc świetlny od Ziemi. :)

Tak sobie przez chwilę wyobraziłem, jak to faktycznie by było. Z punktu widzenia Słońca i Ziemi niewiele by to zmieniało, gdyż co za różnica, czy widzimy Słońce ośmiominutowe czy ośmiogodzinne. ;)
Księżyc też byłby taki sam - minuta niewiele zmienia. Zupełnie inaczej wyglądałoby niebo w nocy, byłyby widoczne zupełnie inne gwiazdy (te, które już od bardzo dawna nie istnieją), docierałyby do nas obrazy wczesnego wszechświata, nie bardzo wiem jak by to wyglądało. Ale dla życia na Ziemi nie miałoby to żadnego znaczenia, przez miliony lat życie rozwijałoby się dokładnie tak samo jak się rozwijało. No - może w procesie ewolucji - wykształciłoby się coś, co (pomimo i tak ogromnej prędkości) byłoby w stanie wychwycić jakieś różnice.
Największe różnice widzielibyśmy obecnie - komunikacja z 60 krotnie mniejszą prędkością. To fala radiowa biegnąca z Polski do Meksyku w 2 sekundy, a z Gdańska do Krakowa w 100 ms! Komunikacja poprzez satelity na orbicie geostacjonarnej byłaby opóźniona o ponad 14 sekund (jedną stronę tylko!). To pół minuty na odpowiedź...
Voyager 1 byłby w odległości 42 dni świetlnych (to nawet troszkę więcej niż jak pisał Kanarkusmaximus), a wszelkie odpowiedzi do satelity na jego sygnały docierałyby po prawie 3 miesiącach.

Ale przecież mogłoby to wszystko zupełnie inaczej wyglądać. Gdyby największą możliwą prędkością była prędkość światła, to wiele reakcji fizycznych, zderzeń cząstek odbywałoby się przy dużo mniejszej prędkości, promieniowanie α, β czy γ byłoby zupełnie inne, wobec czego świat jaki znamy by prawdopodobnie nie istniał. A co by było to nawet nie podejmuję się dywagować...
The Dark Side of the Moon

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #316 dnia: Maja 08, 2013, 16:35 »
Ciekawie nasz Wszechświat by wyglądał, gdyby taka była prędkość światła. W zasadzie wszystko w radiokomunikacji by miało jakieś opóźnienie. Z pewnością Łunochod byłby niemożliwy do osiągnięcia.

Na bonus - Voyagery pewnie by były już miesiąc świetlny od Ziemi. :)

Tak sobie przez chwilę wyobraziłem, jak to faktycznie by było. Z punktu widzenia Słońca i Ziemi niewiele by to zmieniało, gdyż co za różnica, czy widzimy Słońce ośmiominutowe czy ośmiogodzinne. ;)
Księżyc też byłby taki sam - minuta niewiele zmienia. Zupełnie inaczej wyglądałoby niebo w nocy, byłyby widoczne zupełnie inne gwiazdy (te, które już od bardzo dawna nie istnieją), docierałyby do nas obrazy wczesnego wszechświata, nie bardzo wiem jak by to wyglądało. Ale dla życia na Ziemi nie miałoby to żadnego znaczenia, przez miliony lat życie rozwijałoby się dokładnie tak samo jak się rozwijało. No - może w procesie ewolucji - wykształciłoby się coś, co (pomimo i tak ogromnej prędkości) byłoby w stanie wychwycić jakieś różnice.
...

Tak, ale czy byłaby gwiazda polarna i mały i duży wózek? Jak nie to chyba miałoby to wpływ na życie na Ziemi.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #317 dnia: Maja 21, 2013, 09:07 »
W sumie chyba nadaje się do bubli medialnych:

"Naukowcy twierdzą, że zdobyli pierwszy twardy dowód na to, że nasz Wszechświat nie jest jedyny."

http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/prognoza,45/naukowcy-nasz-wszechswiat-nie-jest-jedyny,87947,1,0.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #318 dnia: Maja 21, 2013, 14:47 »
Ano właśnie - chyba nie ma żadnego innego doniesienia, w tym "źródłowego" ? W tym tekście tvn dano tylko zeenew (?) i daily mail (hahaha) jako źródła...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Maja 21, 2013, 14:47 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #319 dnia: Czerwca 22, 2013, 00:10 »
Niewiarygodne nas zaskakuje taką oto rewelacją:

Tytuł: To oni polecą na asteroidę?

Treść:
Przygotowania do kolejnej załogowej misji kosmicznej, której organizatorem będzie NASA, nabierają rozpędu. Niedawno przeprowadzony został nabór uczestników, którzy wezmą udział w kolejnym etapie podboju kosmosu. Zaskakujący może się wydawać natomiast fakt, że w czasie, kiedy wybrano astronautów, którzy wezmą udział w kosmicznej wyprawie, wciąż nie pojawiły się oficjalne informacje na temat kierunku działań. W związku z tym w całej sprawie pojawia się coraz więcej spekulacji.

...

link:
http://niewiarygodne.pl/kat,1031991,title,To-oni-poleca-na-asteroide,wid,15748654,wiadomosc.html?smgajticaid=610cf8

:o

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #320 dnia: Czerwca 24, 2013, 00:13 »
No rewelacje same... ;)

A wczoraj w TVP usłyszałem: "Dziś najkrótsza noc w roku, warto zobaczyć też Księżyc, który dzisiejszej nocy będzie 14 razy większy niż zwykle":o

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #321 dnia: Czerwca 24, 2013, 12:58 »
No rewelacje same... ;)

A wczoraj w TVP usłyszałem: "Dziś najkrótsza noc w roku, warto zobaczyć też Księżyc, który dzisiejszej nocy będzie 14 razy większy niż zwykle":o

14 razy większy niż zwykle! Teraz wiemy dlaczego wczoraj była taka ulewa w Gdańsku. To był po prostu monstrualny przypływ "od góry" dzięki temu 14x większemu Ksieżycowi! :)

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #322 dnia: Czerwca 24, 2013, 13:49 »
I dlatego zaraz po otwarciu tunelu na Wisłostradzie jezdnie ponownie zalała woda...

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #323 dnia: Czerwca 27, 2013, 13:22 »
Te cholerne pływy ;)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #324 dnia: Czerwca 28, 2013, 07:20 »
Te cholerne pływy ;)
               ... zdecydowanie chodzi o wplywy cial astralnych, to byl zly *UKLAD* cial astralnych;-))) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                          Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #325 dnia: Lipca 09, 2013, 23:03 »
Słabo słychać, ale jak już ktoś usłyszy, to dowie się gdzie jest Saturn czy Jowisz:

« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2013, 23:07 wysłana przez Radek68 »

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #326 dnia: Lipca 10, 2013, 09:18 »
he he dobre ;D

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #327 dnia: Lipca 10, 2013, 11:54 »
Ciekawe czego 200 tysięcy potrzebują.  ::)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #328 dnia: Lipca 15, 2013, 14:59 »
A to było?   ::)

velo

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: Lipca 29, 2013, 13:55 »
Mocno prawicowy serwis wpolityce "entuzjastycznie" napisał o propozycji stworzenia polskiej agencji kosmicznej :p

http://wpolityce.pl/wydarzenia/59062-polska-nasa-czy-szukanie-stolkow-do-obsadzenia-nawet-w-kosmosie-psl-postuluje-utworzenie-agencji-zajmujacej-sie-sektorem-kosmicznym

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Lipca 29, 2013, 13:55 »