Autor Wątek: Buble medialne, czyli wpadki  (Przeczytany 312750 razy)

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Buble medialne, czyli wpadki
« Odpowiedź #285 dnia: Października 06, 2012, 19:12 »
Dzis okolo 17:10 na TVN24 dowiedzialem sie, ze Felix Baumgartner wyskoczy z 36 tysiecy KILOMETRÓW!
"Reporterce" nic nawet nie zaswitalo, że cos jest nie tak i po chwili jeszcze raz powtorzyla to samo.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #286 dnia: Października 06, 2012, 23:07 »
Dzis okolo 17:10 na TVN24 dowiedzialem sie, ze Felix Baumgartner wyskoczy z 36 tysiecy KILOMETRÓW!
"Reporterce" nic nawet nie zaswitalo, że cos jest nie tak i po chwili jeszcze raz powtorzyla to samo.

Czekamy na skok z okolic orbity geostacjonarnej!

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #287 dnia: Października 06, 2012, 23:25 »

Zaczynam z rozrzewnieniem wspominać czasy Gomułki kiedy to "ćwiczyłem" w podstawówce (nie żebym jakiś komuch był, raczej przeciwnie). Kadra była przedwojenna głównie, uczyli solidnie i wychowywali. Żadnych tam praw ucznia, żadnego tam witania wiosny (czyli oficjalnych wagarów), żadnych otrzęsin, kocenia i tym podobnych ekscesów. Dobrze uczyli, sporo wymagali i już, trudno. A element bandycki bywał, najpierw interweniowali nauczyciel, później dyrektor, a jak jeden dał po buzi dyrektorowi, to przyjechała milicja i już w suce kontrolnie dostał kilka pał.
A teraz jakieś dziwne standardy. Zresztą, już w latach 80tych kolega po chemii, co uczył fizyki wyjaśnił mi że on swoją 7 klasę musiał najpierw nauczyć solidnie podstaw rachunków, kolejności 4 podstawowych działań. Te reformy oświaty zaczęły się już wtedy i jest tylko coraz gorzej. Zaczynanie nauki o 5 roku życia to już koniec, tylko się dzieciakom rozwala mózgi, bo w tym wieku przeciętny uczeń i tak nie jest w stanie pojąć literek i cyferek, ale mu pchają do głowy siłą robiąc z niego kalekę. To się później odbija na rozwoju, to jest chore wszystko.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #288 dnia: Października 07, 2012, 01:33 »
Zaczynam z rozrzewnieniem wspominać czasy Gomułki...
Za to teraz mamy szybki i prosty dostęp do wiedzy i różnych metod nauki.

Dla przykładu:
http://www.khanacademy.org/exercisedashboard
https://www.edx.org
http://www.youtube.com/education

Tyle, że potencjał ten nie jest wykorzystywany.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #288 dnia: Października 07, 2012, 01:33 »

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #289 dnia: Października 07, 2012, 01:34 »
Jako młodsze pokolenie zapewniam, że z moim mózgiem wszystko ok, i że najpierw się dodaje i odejmuje, potem mnoży i dzieli. Umiem też czytać, z czego często korzystam na tym forum. Z reformami i złymi i dobrymi jest tak, że dla leni i obiboków to zawsze kolejny dobry powód by uzasadnić swoje lenistwo.
Zbyt wielu spotkałem półgłówków zarówno z "naszego" jak i z "waszego" pokolenia, by sądzić, że to kwestia samego systemu edukacji...
Oczywiście w kilku sprawach się z Panem zgadzam, a zaczepne rozpoczęcie proszę traktować jako żart.
Pozdrawiam!

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #290 dnia: Października 07, 2012, 02:54 »
(...) a zaczepne rozpoczęcie proszę traktować jako żart.

W związku z tym i mój post też proszę tak potraktować.  ;D
zapewniam, że z moim mózgiem wszystko ok, i że najpierw się dodaje i odejmuje, potem mnoży i dzieli.
Serio?
The Dark Side of the Moon

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #291 dnia: Października 07, 2012, 02:57 »
(...) a zaczepne rozpoczęcie proszę traktować jako żart.

W związku z tym i mój post też proszę tak potraktować.  ;D
zapewniam, że z moim mózgiem wszystko ok, i że najpierw się dodaje i odejmuje, potem mnoży i dzieli.
Serio?

Dobre pytanie! Zadajmy je tej pani z tefałen! :)

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #292 dnia: Października 07, 2012, 03:07 »
Witam,

Jako młodsze pokolenie zapewniam, że z moim mózgiem wszystko ok, i że najpierw się dodaje i odejmuje, potem mnoży i dzieli. (...)
Pozdrawiam!

to ile to będzie:  6*2+3.5/7  ??    4.714285714...  a może aż 12.5  ?
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2012, 03:11 wysłana przez Hermes »

Offline ViktoR

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #293 dnia: Października 07, 2012, 09:33 »
"Prywatny lot towarowy. 60 proc. szans na sukces" - główna wiadomość na tvn24.pl. Z taką awaryjnością to Rosjanie Gagarina by nawet nie wysłali.

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #294 dnia: Października 07, 2012, 11:14 »
Chciałem dogadać i napisałem odwrotnie ;) 12,5 oczywiście. Wycofuję moje słowa na temat mojej umiejętności posługiwania się językiem polskim, jednocześnie śląc już CV do TVN. Czuję, że mam szansę.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #295 dnia: Listopada 11, 2012, 19:09 »
Tu bublem jest sam tytuł.

"UFO w gwiazdozbiorze Panny?"

The Dark Side of the Moon

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #296 dnia: Listopada 11, 2012, 19:19 »
no coz powiedziec... TVN... to marka sama w sobie.
 A po kliknieciu:

"Spokojnie, to nie UFO. NASA wykonała niezwykłe kosmiczne zdjęcie, na którym zajesrtowała obiekt przypominający latający spodek."

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #297 dnia: Listopada 26, 2012, 20:29 »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #298 dnia: Grudnia 10, 2012, 20:14 »
Tu jest chyba także bubel miesiąca  ;D
http://www.geekweek.pl/nasa-w-2020-roku-chce-wyslac-na-marsa-kolejna-misje/371859/
Niezależnie od planów Amerykanów powinniśmy patrzeć także uważnie na to, co dzieje się na wschodzie. Indie jeszcze w tym roku zapowiedziały bowiem bardziej ambitny plan – astronautów na Marsa chcą wysłać już w 2016 roku, natomiast Chiny przygotowują się do założenia tam kolonii.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #299 dnia: Grudnia 30, 2012, 09:31 »
I  jeszcze jeden ciekawy "bajbel":
http://odkrywcy.pl/kat,111402,title,Ksiezyc-bedzie-mial-swoj-ksiezyc,wid,15211190,wiadomosc.html?smg4sticaid=6fcb2

NASA planuje złapać 500-tonową asteroidę i umieścić ją na orbicie Księżyca, a następnie wybudować tam stację kosmiczną. Będzie to pierwsza w historii kontrolowana zmiana orbity ciała niebieskiego.

i dalej:
Plan polega na złapaniu asteroidy do specjalnego worka, który będzie częścią bezzałogowej kapsuły, wystrzelonej przez rakietę Atlas V. Następnie, kosmiczna skała zostanie „odholowana” na orbitę Księżyca i zadokowana. Na jej powierzchni powstanie stacja kosmiczna.
:D

Naukowcy uważają, że z technologicznego punktu widzenia ludzkość jest już gotowa na przeprowadzenia takiego projektu. Inwestycja ma kosztować około 2,6 miliarda dolarów i ma zostać zrealizowana w ciągu najbliższej dekady.
Ludzkość jest gotowa! :)

Umieszczenie 500-tonowej asteroidy w wysokiej orbicie Księżyca będzie mieć ogromny wpływ na poszerzenie ludzkiej wiedzy o kosmosie. Umożliwi dokładne zbadanie planetoid, które przelatują w pobliżu naszej planety, a w późniejszym czasie również tych, które usytuowane są w odległym kosmosie. Naukowcy planują umieścić asteroidę w tzw. punkcie EML-2 (z ang. Earth-Moon Libration point 2), który znajduje się nad niewidoczną z Ziemi stroną Księżyca. Oznacza to, że jest on osłonięty przed światłem, którym emanuje nasza planeta. Dzięki temu, byłoby to idealne miejsce do umieszczenia tam teleskopu do obserwacji kosmosu.

Emanuje? :D

Ani słowa o Golden Spike w tym tekście. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #299 dnia: Grudnia 30, 2012, 09:31 »