Autor Wątek: Perseidy 2016  (Przeczytany 10826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Perseidy 2016
« dnia: Sierpnia 10, 2016, 23:49 »
Nie ma tego wątku, a powinien być.

W tym roku ma być niezłe widowisko - ZHR sięgające 200. Warto oglądać!

Ja obserwuje z jednego z leśnych osiedli w Gdańsku. Widziałem w przeciągu ostatniej godzinki pięć Perseidów (z czego trzy w ciągu jednej minuty!) oraz dwa sporadyczne.
(Edit - w ciągu kolejnych 20 minut jeszcze 4 Perseidy - jeden nisko nad zachodnim horyzontem, ale bardzo jasny - tego może ktoś zaobserwował? około 00:05 CEST)

Dobre linki z informacjami: http://imo.net oraz http://www.imo.net/node/1696
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2016, 00:13 wysłana przez kanarkusmaximus »

Online TomIR

• Weteran
Odp: Perseidy 2016
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 11, 2016, 00:34 »
Faktycznie podobno Ziemia ma przejść przez jakiś gęstszy strumień materii. Jeszcze żeby pogoda na południu była...
No, ale maksimum będzie następnej nocy, a nie tej, więc cień szansy jest :D.

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 11, 2016, 01:48 »
Faktycznie jest problem z pogodą. A w tym roku ma być efektywniej.

Nawiązując do eksperta NASA w dziedzinie meteorów Billa Cooke’a, Perseidy są prawdopodobnie najbardziej popularnym rojem meteorów tego roku. W tym roku będą one w porywie, co znaczy, że będą się pojawiać z dwukrotnie większą niż zazwyczaj częstością.

„Tego roku zamiast widzieć 80 Perseidów na godzinę, częstość powinna osiągnąć 150, a nawet 200 meteorów na godzinę” – mówi Cooke. To pierwszy taki poryw od 2009 r.

Kiedy będziemy mogli je obserwować?

Ziemia przejdzie przez drogę komety Swifta-Tuttle’a od 17 lipca do 24 sierpnia, z najwyższym pikiem aktywności (kiedy Ziemia przejdzie przez najbardziej gęstą i najbardziej pylistą część tej drogi) 12 sierpnia. Oznacza to, że właśnie wtedy zobaczymy najwięcej meteorów w najkrótszym czasie.

Meteory pochodzą z konstelacji Perseusza, która pojawi się na horyzoncie około godziny 22 czasu lokalnego. Jednakże, najwięcej meteorów będzie widocznych po północy. Mogą pojawić się gdziekolwiek na niebie, ale będą wylatywać z Perseusza.

Pełnia księżyca wypada 18 sierpnia, dlatego prawdopodobne możesz ujrzeć lepiej meteory wcześniej w miesiącu, kiedy światło księżyca nie jest tak jasne i przeszkadzające. (...)

Źródło: http://news.astronet.pl/index.php/2016/07/26/deszcz-perseidow-2016-kiedy-gdzie-i-jak-je-obserwowac/

Najbliższe noce najlepsze do obserwacji "spadających gwiazd"
08.08.2016

(...) W tym roku szanse na zobaczenie meteorów mają być większe niż zazwyczaj, bo spodziewane są aż dwa maksima roju Perseidów. "Pierwsze nastąpi w nocy z 11 na 12 około godz. 2 w nocy polskiego czasu. Wtedy będzie można zobaczyć maksymalnie 200 meteorów na godzinę, choć realnie może to być 180 meteorów" - mówi PAP popularyzator astronomii Karol Wójcicki z Centrum Nauki Kopernik.

Tym, którym nie uda się zobaczyć "spadających gwiazd" tego wieczora, będą mieli jeszcze kilka szans. Już następnej nocy - z 12 na 13 sierpnia - spodziewane jest kolejne maksimum, choć prawdopodobnie nie będzie już tak intensywne jak to pierwsze. Niestety jego pierwsza faza zacznie się już ok. godz. 17 w ciągu dnia, kiedy będzie jeszcze całkiem widno, ale astronomiczny spektakl i tak będzie można oglądać przez całą noc. W dodatku Perseidów można będzie wypatrywać jeszcze niemal do końca sierpnia.

Perseidy to jedne z najłatwiejszych do obserwowania zjawisk astronomicznych. Wystarczy cierpliwie wpatrywać się w jak największy obszar nieba, a pierwsze meteory - nawet gołym okiem - powinniśmy dostrzec już po kilku minutach obserwacji. Im ciemniejsze miejsce wybierzemy, tym większa szansa na dostrzeżenie "spadającej gwiazdy". W Polsce najlepiej do tego celu nadają się Mazury i Bieszczady, bo w dużych miastach widoczne są tylko te najjaśniejsze, najbardziej atrakcyjne meteory. Reszta znika w miejskiej łunie.

Osoby, które zostaną w miastach, też będą miały szansę na obserwowanie Perseidów. W Warszawie wspólne obserwacje w piątek 12 sierpnia (od godz. 21) tradycyjnie już przygotowuje Centrum Nauki Kopernik. Oglądanie zjawiska ułatwi wyłączenie iluminacji Centrum Nauki Kopernik, planetarium Niebo Kopernika oraz podświetlenia Parku Odkrywców. Dodatkowo Zarząd Dróg Miejskich wyłączy iluminację mostów: Świętokrzyskiego, Śląsko-Dąbrowskiego i Poniatowskiego. Zgasną również światła na Skwerze Kahla, w szklanych wyjściach z tunelu Wisłostrady w Parku Odkrywców oraz niektóre lampy przy wyjściu ze stacji metra Centrum Nauki Kopernik. PGE Narodowy wyłączy na tę noc iluminację stadionu.

Również mieszkańcy Trójmiasta będą mogli wspólnie wypatrywać "spadających gwiazd", i to przez kilka dni - od 9 do 14 sierpnia od godz. 21 do północy. Imprezę "Nocne podglądanie Wszechświata" organizuje tam gdańskie Centrum Hewelianum. Przez sześć nocy latarnie na terenie Centrum Hewelianum będą oklejone czerwoną folią, by ułatwić obserwacje. Każdy uczestnik dostanie swoją kartę obserwacyjną i będzie mógł notować zarejestrowane meteory.

"Czerwone światło jest mniej inwazyjne niż białe. Astronomowie używają podczas obserwacji właśnie światła o barwie czerwonej, ponieważ wówczas nasze oczy szybciej się przyzwyczajają do ciemności" – mówi astronom z Centrum Hewelianum Patrycja Pakońska. "Zachęcamy też osoby, które planują wziąć ze sobą latarkę, również do jej zaklejenia" - dodaje.

PAP - Nauka w Polsce
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,410738,najblizsze-noce-najlepsze-do-obserwacji-spadajacych-gwiazd.html

http://www.pkim.org/?q=pl/Perseidy_2016_wybuch_aktywnosci

http://zielonagora.naszemiasto.pl/artykul/perseidy-2016-noc-spadajacych-gwiazd-12-13-sierpnia-gdzie,3816158,art,t,id,tm.html
http://www.crazynauka.pl/perseidy-2016-meteorow-bedzie-nawet-dwa-razy-wiecej-niz-zwykle/

EDIT: artykuł Przemysława Rudzia z Departamentu Edukacji POLSY:
http://kosmonauta.net/2016/08/perseidy-czyli-rzecz-o-spadajacych-gwiazdach/

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2016, 20:52 wysłana przez Orionid »

Offline Logos

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 11, 2016, 02:16 »
Widziałem tego jasnego niestety aparat ustawiony miałem w zupełnie inną stronę. W półtorej godziny naliczyłem 32 perseidy, większość ledwo widoczna.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 11, 2016, 02:16 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 11, 2016, 13:54 »
Dziś mamy szansę na ładną pogodę w nocy dla większości Polski! Spróbujcie zrobić fotki!

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 11, 2016, 14:25 »
Nie wiem czemu większość portali pisze o nocy z 11 na 12 sierpnia.

Z moich danych wynika, że będzie to noc z 12 na 13 sierpnia.

Czyli jednak 2 maksima?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2016, 14:27 wysłana przez Andrew »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 11, 2016, 14:35 »
Znalazłem coś takiego: wygląda na to, że to dziś w nocy!

Online TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 11, 2016, 16:23 »
Do tego jakby się przejaśnia, to może nie będzie tak źle!

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 11, 2016, 16:26 »
Na czyste niebo brak szans. Pozostaje częściowe zachmurzenie.

Online TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 11, 2016, 16:35 »
Hmmm, jak tak patrzę na sat24 to te chmury jakby trochę zanikają a nie pojawiają się.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 11, 2016, 19:41 »
Nad Gdańskiem w większości bezchmurnie!

Online TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 11, 2016, 21:46 »
W Krakowie też :D.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 11, 2016, 23:22 »
Niestety chwaliłem Perseidy przed zapadnięciem zmroku. Na wybrzeżu chmury i chwilami nawet deszczyk. Ale czekam, może się poprawi!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 12, 2016, 00:22 »
Miałem kilkunastominutową przerwę w chmurach i 5 Perseidów oraz jeden sporadyczny żółtawy i powolny meteor. Ten powolny oczami mojej astronautycznej wyobraźni był bardziej śmieciem kosmicznym niż meteorem. ;)

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 12, 2016, 07:48 »
Od 1:40 do 3:00 zaobserwowałem około 30-40 meteorów, w tym 3-4 bardzo jasne.

Czasami co kilka sekund można było zaobserwować kilka Perseidów.

Najlepsze były widoczne na 30/40 stopniu wschodniego horyzontu.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2016, 07:50 wysłana przez Andrew »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 12, 2016, 07:48 »