Autor Wątek: PW-Sat  (Przeczytany 63109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: PW-Sat
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 14, 2012, 22:03 »
To chyba będzie najlepsza odpowiedź. Nie wiem jak zdefiniować ciągnięcie się jak ogon. Które zwierze masz na myśli? ;)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 14, 2012, 22:09 »
To chyba będzie najlepsza odpowiedź. Nie wiem jak zdefiniować ciągnięcie się jak ogon. Które zwierze masz na myśli? ;)

Zapytam inaczej - jaki jest rozkład masy statku. Zależnie od tego może się to zachowywać jak "kometka" lub "pręt" po poddaniu oporowi. A ogon kojarzy się z czymś lekkim ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 14, 2012, 22:17 »

Zapytam inaczej - jaki jest rozkład masy statku. Zależnie od tego może się to zachowywać jak "kometka" lub "pręt" po poddaniu oporowi. A ogon kojarzy się z czymś lekkim ;)

Dobre pytanie - mam nadzieję, że uzyskamy odpowiedź od "kogoś" z wewnątrz projektu. :)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 14, 2012, 22:23 »

Dobre pytanie - mam nadzieję, że uzyskamy odpowiedź od "kogoś" z wewnątrz projektu. :)
Z tym, że oczywiście efekt powinien być zauważalny dopiero w odpowiednio gęstej atmosferze, w jego początkowym środowisku pracy górę weźmie ruch chaotyczny.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 14, 2012, 22:23 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 14, 2012, 22:43 »
Z tym, że oczywiście efekt powinien być zauważalny dopiero w odpowiednio gęstej atmosferze, w jego początkowym środowisku pracy górę weźmie ruch chaotyczny.

Mam nadzieję, że to właśnie zobaczymy! :)

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 15, 2012, 00:25 »
Hmm, a czy dzieki temu ogonowi PW-SAT nie bedzie stabilizowany biernie gradientem grawitacyjnym? Coś mi się kołacze, że satelity o skrajnie wydłużonym kształcie (ścislej rozkładzie mas) mają tendencję do ustawiania się najdłuższa osią prostopadle do matki Ziemi? Zdaje sie, że tak orientowany był LDEF, to taka platforma badawcza z wymiennymi modułami, wynoszona ongiś i ściągana po kilku latach z orbity przez wahadłowce:
http://en.wikipedia.org/wiki/Long_Duration_Exposure_Facility
O, jest o tej stabilizacji:
http://setas-www.larc.nasa.gov/LDEF/
cyt.: LDEF was deployed in orbit on April 7, 1984 by the Shuttle Challenger. The nearly circular orbit was at an altitude of 275 nautical miles and an inclination of 28.4 degrees. Attitude control of the LDEF spacecraft was achieved with gravity gradient and inertial distribution to maintain three-axis stability in orbit. Therefore, propulsion or other attitude control systems were not required, and LDEF was free of acceleration forces and contaminants from jet firings.
Pytanie do twórców/współtwórców naszego "kubka", czy dobrze myślę?
Pozdrawiam ( i gratuluję pierwszych sukcesów)
-J.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 22, 2012, 13:51 »
A przy stabilizacji przez gradient grawitacyjny nie jest konieczna wyraźna różnica w rozkładzie mas? O ile pamiętam, z tego powodu wykorzystuje się swego rodzaju wysunięty "balast". Czasami stanowią go same urządzenia jak w amerykańskich satelitach nasłuchu (te wielkie anteny stabilizowane grawitacyjnie).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 22, 2012, 15:39 »
Czasami stanowią go same urządzenia jak w amerykańskich satelitach nasłuchu (te wielkie anteny stabilizowane grawitacyjnie).

No i wyszło szydło w worka! PW-Sat to satelita nasłuchu! :)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 22, 2012, 15:51 »
A tak w ogóle to "uzyskaliśmy odpowiedź" na dobre pytanie? ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 22, 2012, 16:30 »
A tak w ogóle to "uzyskaliśmy odpowiedź" na dobre pytanie? ;)

MUrb się jeszcze nie logował na forum, ale mu przypominam, by się pojawił. :) Miejmy nadzieję, że niebawem znajdzie chwilkę, by coś napisac.

Offline maciejurbanowicz

• Junior
  • **
    • MURB Space
« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 26, 2012, 21:18 »
A jak to jest z tym ogonem - będzie ciągnął się jak ogon? ;) Jakoś tego pytania jeszcze nie widziałem.

Witam,

sam ogon jest zbudowany ze sprężyny o przekroju kwadratowym. Ma nieco ponad 1 metr długości, a na jego końcu znajduje się aluminiowa płytka, która pełni dwie funkcje: zamyka ogon w zasobniku oraz jest "masą". Płytka jest połączona z zasobnikiem linką, dzięki czemu ruch sprężyny jest ograniczony po otwarcu i dzięki temu unikamy ryzyka rozerwania elastycznych ogniw fotowoltaicznych oraz znacznie zmniejszamy ryzyko wypadnięcia ogona z zasobnika (separacji od zasobnika).

Jeżeli chodzi o ustawienie się satelity, przewiduję, że satelita będzie się kręcił i w zasadzie nigdy się nie ustabilizuje.

Pozdrawiam,
Maciek Urbanowicz
Maciej Urbanowicz
MURB Space | Engineering | Business Development | Consultancy
http://www.murb-space.com

Offline maciejurbanowicz

• Junior
  • **
    • MURB Space
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 26, 2012, 23:13 »

Witam,

sama sprężyna ogona ma około 160 gramów. Do tego trzeba doliczyć kilkanaście od płytki, plus inne elementy na pokrywce (kilka gramów), do tego taśmę i panele słoneczne na ogonie. Całość da pewnie (strzelam teraz z pamięci, nie mam mnie w Wa-wie przy kompie ze wszystkimi dokumentami) około 190 gramów.

A sam satelita 1004 gramy (z RBF-em).

Pozdrawiam,
Maciek Urbanowicz
Maciej Urbanowicz

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 29, 2012, 13:10 »
Czy wiadomo już mniej więcej którego marca planowane jest rozłożenie "ogona" PW-Sata?
GG 8698011

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 29, 2012, 20:15 »
Czy wiadomo już mniej więcej którego marca planowane jest rozłożenie "ogona" PW-Sata?

Na razie chyba jeszcze nie wiadomo :) Jestem jednak ciekaw czy zbliżamy się już do tego momentu. Macieju?

Tymczasem zapodaję jeszcze najnowszy odcinek BrajtaTV właśnie o satelicie studenckim PW-Sat:)

Offline maciejurbanowicz

• Junior
  • **
    • MURB Space
« Odpowiedź #89 dnia: Marca 01, 2012, 00:33 »

Na razie chyba jeszcze nie wiadomo :) Jestem jednak ciekaw czy zbliżamy się już do tego momentu. Macieju?

Witam,

póki co - jeszcze nie wiadomo. Ustalę to z prof. Wolańskim i damy znać na stronie internetowej projektu.

Pozdrawiam,
Maciek Urbanowicz
Maciej Urbanowicz

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Marca 01, 2012, 00:33 »