Autor Wątek: Red Bull Stratos  (Przeczytany 76193 razy)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: Red Bull Stratos
« Odpowiedź #75 dnia: Października 09, 2012, 22:03 »
Nie widziałem momentu otarcia spadochronu o grunt, w takiej sytuacji faktycznie pojawia się ryzyko uszkodzenia balonu.
Co nie zmienia sytuacji, że takiej widowni drugi raz mieć nie będą (np. nie sądzę, aby drugi raz mówili tyle o nich w TVP1, TVP2, TVP INFO, TVN, POLSACIE itp., oraz, że TVN24 poświęci temu wiele godzin, a na tych przykładach można domniemywać, że podobnie mogło być w wielu krajach).
The Dark Side of the Moon

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #76 dnia: Października 09, 2012, 22:14 »
Szkoda że TVN24 nie jest darmowym kanałem..  Większość osób nie posiada do niego dostępu.

Publiczna darmowa telewizja ogranicza się tylko do krótkiej informacji podczas wiadomości.

Dla Red Bulla każdy dzień obsuwy to dodatkowa darmowa reklama na całym świecie.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2012, 22:16 wysłana przez Andrew »

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Października 09, 2012, 22:47 »
Nie widziałem momentu otarcia spadochronu o grunt, w takiej sytuacji faktycznie pojawia się ryzyko uszkodzenia balonu.
(...)

przez kilkanaście sekund balon prawie leżał na ziemi - myślałem, że nastąpiło rozerwanie powłoki i gaz wyleciał...  Mam ponad 20 minut nagrania na nagrywarce DVD - od wcześniejszych spotkań z gen. Hermaszewskim aż po decyzję o odwołaniu lotu.

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #78 dnia: Października 09, 2012, 23:03 »
Hermes to wgraj to może na youtube jako film nie publiczny i podaj link :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Października 09, 2012, 23:03 »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #79 dnia: Października 09, 2012, 23:19 »
Problemy z wiatrem (jak zwykle "wszystko na jutubie ;))":

The Dark Side of the Moon

Offline Krzysztof_K

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #80 dnia: Października 10, 2012, 10:17 »
Witam. Przyznam, że w wielkim napięciu czekałem na start balonu, ale gdy się położył na betonowym pasie pomyślałem, że to już koniec. I sprawdziło się, chwile potem przerwano misję. Mam nadzieję, że kolejna próba równiez będzie transmitowana w TV na żywo, bo chciałbym to zobaczyć.
Wielki szacunek dla Felixa za odwagę.

Pozdrawiam
KK

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #81 dnia: Października 10, 2012, 21:33 »
Skok z 36,5 km odbędzie się najwcześniej w niedzielę. Silny wiatr wciąż zagraża bezpieczeństwu skoczka.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #82 dnia: Października 12, 2012, 14:19 »
Skok z 36,5 km odbędzie się najwcześniej w niedzielę. Silny wiatr wciąż zagraża bezpieczeństwu skoczka.

I fajnie by było, gdyby ów skok udał się właśnie w niedzielę! Wtedy mija dokładnie 65 lat od pierwszego przekroczenia bariery dźwięku. 14 października 1947 dokonał tego Charles "Chuck" Yeager na samolocie rakietowym Bell X-1 :)
GG 8698011

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #83 dnia: Października 12, 2012, 14:29 »
Niedziela to też dobry moment na rodzinne obserwowanie tego skoku z bezpiecznej i nigdzie nie wznoszącej się kanapy! :)

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #84 dnia: Października 13, 2012, 16:00 »
Ja w niedziele jestem na zajęciach od 13 do 20  ???

Niedzielny start został przewidziany na godzinę 13:30-14:00 (czasu polskiego). Aktualnie pogoda sprzyja oddaniu skoku.

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #85 dnia: Października 14, 2012, 01:47 »
Zostaje znowu trzymać kciuki za balistycznego Felixa... Mam nadzieje, że tym razem się uda. Czy TVN 24 da transmisję, jak poprzednio? Jeśli wystartują mniej wiecej zgodnie z planem, to sam skok ma nastąpić jakieś 3 h od startu. W praktyce to pewnie dojdzie do niego późnym wieczorem (naszego czasu), bo pewnie będą jakieś poślizgi na starcie. Z drugiej strony jak nie zaczną zgodnie z planem rano (lokalnego czasu), to szanse na bezwietrzną pogodę będą tylko mniejsze.
 Swoją drogą, czy istnieje fizycznie możliwość znaczącego podniesienia poprzeczki? Za pomocą balonu to pewnie tylko o kilka km więcej. Ale czy dałoby się wystrzelić z pomocą rakiety kapsułę po takiej trajektorii, aby w apogeum horyzontalna składowa prędkości była bliska zeru? Wtedy teoretycznie można by dokonać swobodnego spadania nawet znad atmosfery. Ograniczeniem dla skoczka byłyby tylko przeciążenia hamowania i obciążenia termiczne. Spadek z przyspieszeniem 1g bez oporu atmosfery daje ponad 600m/s po 20km, a po 50 km nieco mniej niż 1000 m/s. Tym samym w realnych warunkach swobodnego spadku z umownej granicy kosmosu na 100km, z uwagi na niezaniedbywalny opór aerodynamiczny osiagana maksymalna prędkość byłaby wciąż w granicach kilkuset m/s, a to chyba daje warunki do wytrzymania przez skoczka w skafandrze.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Skok to jedno, ale móc spojrzeć na Ziemię z otwartego balkoniku 36 km nad nią to jest samo w sobie coś, pod względem wrażeń.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #86 dnia: Października 14, 2012, 02:39 »
Niedzielny start został przewidziany na godzinę 13:30-14:00 (czasu polskiego). Aktualnie pogoda sprzyja oddaniu skoku.

Hmm.. chyba raczej o 14:30 (widzę na ich stronie 6:30 MDT). Około 13:30 to jeszcze u nich ciemno będzie :)

Co do relacji to tak, na tvn24 będzie ponownie, z tymi samymi gośćmi :)

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #87 dnia: Października 14, 2012, 11:50 »
Raczej o 14:00 czasu polskiego.

Ekipa Red Bull Stratos jest już na miejscu. Wozy satelitarne w Roswell gotowe do pracy.

Joe Kittinger  wygłosił inspirujące przemówienie.

https://twitter.com/RedBullStratos

« Ostatnia zmiana: Października 14, 2012, 11:57 wysłana przez Andrew »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Października 14, 2012, 14:01 »
Wysłali już radiosondę (w załączniku). Ciekawe skąd ten mały balon do radiosondy. :)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #89 dnia: Października 14, 2012, 15:07 »
Z tego co widzę na stronie Red Bulla, to łebkast zacznie się za 2 godziny i 15 minut. Czyżby celowali w 16:00 CEST jako godzinę startu?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Października 14, 2012, 15:07 »