Witajcie.
Po długim czasie milczenia wracam do tematu gondoli (czas płynie nieubłaganie). W końcu udało mi się zrobić testy praktyczne wcześniej wykonanych modeli gondoli. Tak długo to trwało, ponieważ do testów potrzebowałem 2 wentylatorów o dużej średnicy śmigła, żeby dobrze zasymulować pionowe i poziome prądy powietrzne. A ostatnia fala upałów spowodowała straszną posuchę na wentylatory w sklepach - przez dwa tygodnie nie udało mi się ich kupić... W końcu posłużyłem się sprzętem wypożyczonym z pracy, ale musiałem poczekać na spadek temperatur (wszystko było w użyciu).
Niestety, nie przedstawię tu filmów z tych prób, będziecie musieli zaufać mojemu opisowi

W międzyczasie dzieciaki pojechały na wakacje i zabrały aparat którym kręciłem filmy (lustrzanką się nie da, a od kamerki do astrofoto zapodział gdzieś się oryginalny obiektyw...). Przypomnę tylko, że testowałem 3 modele (prostopadłościan, walec, walec z otworem centralnym) pod kątem stabilności w czasie wznoszenia. Modele były wykonane w skali 1:5 z kartonu i dociążone do 16g
Wnioski i spostrzeżenia.
1. Najstabilniejsza (najmniej podatna do wpadania w ruch wahadłowy i wirowy) okazała się najprostsza konstrukcyjnie gondola, czyli prostopadłościan.
Po dłuższym zastanowieniu, doszedłem do wniosku, że głównym czynnikiem powodującym wahania i obroty gondoli, jest stosunek jej masy (bezwładności) do powierzchni poprzecznych (w kierunku pionowym i bocznym). Ponieważ masa (i bezwładność) wszystkich modeli był jednakowa, istotne były siły oporu aerodynamicznego, wprost proporcjonalne od powierzchni przekroju prostopadłego do strumienia powietrza.
2. Spore znaczenie ma precyzyjne (symetryczne) wykonanie gondoli, dobre wyważenie, a także jej zawieszenie (poziome, nie przechylone). Wszelkie "nierównomierności" geometryczne i rozkładu masy zwiększają tendencję do wpadania w chaotyczne ruchy.
3. Wszystkie modele po dłuższym działaniu nawet słabych wiatrów poziomych wpadały w dość szybki ruch wirowy. Dodawanie wszelkiej maści skrzydełek, lotek, itp. miało niewielki wpływ na ten efekt (niekiedy wręcz odnosiłem wrażenie, że go wzmacniały, zamiast osłabić).
4. Okazało się, że istnieje banalnie proste i całkiem niezłe (chociaż tylko częściowe) rozwiązanie problemu. W ustabilizowaniu (zapobieganiu) ruchu obrotowego pomaga pojedyncze, pionowe skrzydełko / lotka / łopatka, zamocowane na dłuższym, poziomym wysięgniku. W sumie wygląda to i działa, dokładnie jak w przyrządach do pomiaru kierunku wiatru. Ważne, żeby ta lotka miała sporą powierzchnię, była lekka i zamocowana w pewnej odległości od gondoli. Wtedy każdy poziomy prąd powoduje stabilizację i zatrzymanie obrotów (oczywiście są wahania, ale gondola już się nie kręci jak szalona).
Oczywiście wiatry są zmienne, ale myślę, że warto to rozwiązanie przetestować w misji minimalnej.
Ponieważ w najbliższym czasie zabieram się do wykonania gondoli i uprzęży (właśnie rozglądam się za materiałami), będę potrzebował waszej pomocy. Muszę wstępnie rozplanować położenie wszystkich urządzeń pod kątem:
- ostatecznej weryfikacji, czy wszystko się zmieści,
- w miarę możliwości symetrycznego wyważenia zawartości
- zapewnienia dostępności na stercie do wszystkich urządzeń
- optymalnego prowadzenia okablowania (szczególnie przewodów do anten i układu odcinania)
- mocowania / izolacji urządzeń wewnątrz gondoli
Bardzo pomocne byłyby fotki urządzeń i ATM'u które znajdą się na pokładzie. Żeby jednak te fotki były przydatne muszą spełniać pewne wymagania:
- na każdej fotce muszę mieć skalę odniesienia, abym mógł z niej zdjąć wymiary. Idealna by była linijka z podziałką cm, albo jakiś przedmiot o łatwych do weryfikacji rozmiarach (np. pudełko zapałek)
- każde urządzenie powinno być sfotografowane wraz z zasilaniem i podstawowym okablowaniem z trzech kierunków: prostopadle od góry, i dwa wzajemnie prostopadłe rzuty boczne.
- zdjęcia najlepiej bez żadnej obróbki (skalowanie, ostrzenie, balans) w maksymalnej rozdzielczości (tylko nie RAW'y, bo się poczta zapcha...)
- ostre i dobrze doświetlone (z lampą błyskową) - ew. odblaski są nieistotne, ważne żeby było dokładnie widać wszelkie szczegóły
Żeby nie zaśmiecać forum, przyślijcie te fotki na e-mail: szamocki@astro.org.pl
To będzie bardzo pomocny materiał, który mam nadzieję pozwoli mi na dobre zaprojektowanie gondoli, oraz wykonanie wielu elementów (mocowania, przepusty na kable) jeszcze zanim dostanę sprzęt do ostatecznego montażu...
W wolnej chwili (niestety już po urlopie i tych wolnych chwil nie ma za wiele...) zaktualizuję wpisy na Redmine.
Pozdrawiam.