Autor Wątek: Misja minimalna - gondola  (Przeczytany 36862 razy)

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: Misja minimalna - gondola
« Odpowiedź #90 dnia: Października 14, 2010, 09:55 »
Ja bym się kłócił, że antena GPS powinna być na górze a nie z boku/dole gondoli. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że te anteny są dość kierunkowe, więc jak się ją da z boku to zobaczy tylko pół nieba. Normalnie aż zrobie eksperyment, wezme jakies pudlo na gore dam blache a z boku dam gpsa i porownam co bedzie z blacha i bez. Postaram, sie w sobote to zrobić. Tym bardziej ze mam GPSa na kablu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #91 dnia: Października 14, 2010, 18:02 »
Skrzypie - zrób eksperyment. Będziemy wiedzieć. :)

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #92 dnia: Października 14, 2010, 19:55 »
Witam !
Rozsądniej  byłoby robić eksperymenty z prawdziwymi panelami .
W końcu kiedyś SECE musi się spotkać z rejestratorem .
Lepiej wszystko sprawdzić za wczasu .
star

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #93 dnia: Października 14, 2010, 20:30 »
Panele od dołu pokryte są warstwą aluminium, więc folia aluminiowa idealnie poudaje panele.

Wiem, że eksperyment banalny, ale wyskoczyło mi tyle spraw, że nie mam czasu na spokojnie zrobić tego eksperymentu z GPS.
A troszke musi on potrwać, bo aby był wiarygodny, chciałbym aby złapane satelity były w miare ciagle widoczne, wiadomo jedne znikają za horyzontem inne się pojawiają.
No i muszę się wybrać na odkryty teren.
Mam już wszystko przygotowane, nic tylko wybrać się w teren.
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 10:01 wysłana przez skrzyp »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Października 14, 2010, 20:30 »

Offline PWeclewski

• Nowy
  • *
    • HomePage
« Odpowiedź #94 dnia: Października 23, 2010, 15:09 »
Odzywam się po dłuższej przerwie -  w końcu jest szansa (czas) na dokończenie modelu gondoli. Nie dostałem jeszcze niezbędnych info o których pisałem wcześniej - może nie wszystkich, ale większości elementów... Jeśli ktoś już gdzieś zamieścił to proszę o poprawienie mnie :)

1. środki ciężkości każdego z urządzeń, względem jego wierzchołka(lub środka) - w przypadku płytek bez żadnych cięższych elementów to aż tak nie potrzeba, ale przede wszystkim najcięższe - aparaty i inne moduły  - wystarczy oszacowanie na palec - jak na palcu złapiemy mniej, więcej równowagę elementu to potrzeba odległości tego punktu do środka lub zdefiniowanego wierzchołka. Powtarzamy te szacowania minimum w dwóch płaszczyznach (np. w przypadku aparatów to  na podstawie - tu możemy złapać dwa wymiary - i np. na stronie wyświetlacza - tu też nadmiarowo można podać dwa wymiary) i najlepiej umieszczamy na prostym rysunku poglądowym w Paint-cie :)
2. Specjalne wymagania elementów - jeśli jakieś urządzenie ma specjalne wymagania co do położenia wewnątrz/na zewnątrz gondoli lub powinno być konkretnie zorientowane;
3. Waga i wymiary APRS (+ punkt 1.);
4. Waga i wymiary systemu rejestracji pracy ogniw (+ punkt 1.).

Niedługo będzie wypadało zamówić ostatnie części do gondoli tzn. oprawki dla filtrów i same filtry... rozmiar -  średnica -  gra jakąś większą rolę, czy wcześniej została przyjęta jako "wystarczająca"?? Jeśli nie to może uda nam się coś po prostu załatwić, a jak nie to będziemy szukać najbardziej odpowiednich opraw - dostępność, łatwość pozyskania "oprawy" z jakiegoś elementu i łatwość mocowania pozyskanej oprawy...

pzdr

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #95 dnia: Października 23, 2010, 19:42 »
hej,

dzięki za wpis! :) do dzieła zatem!

Niedługo będzie wypadało zamówić ostatnie części do gondoli tzn. oprawki dla filtrów i same filtry... rozmiar -  średnica -  gra jakąś większą rolę, czy wcześniej została przyjęta jako "wystarczająca"?? Jeśli nie to może uda nam się coś po prostu załatwić, a jak nie to będziemy szukać najbardziej odpowiednich opraw - dostępność, łatwość pozyskania "oprawy" z jakiegoś elementu i łatwość mocowania pozyskanej oprawy...

Zdecydowaliśmy o kupnie filtrów o średnicy 55 mm, które chyba wystarczy wsadzić do środka ścianki w zrobionym otworze.  Nie wiem czy jest szansa wsadzać te filtry w jakieś oprawki.
Wydaje mi się, że jeśli ścianka zajmie 1 lub 2 mm ze średnicy filtru, to nic złego się nie stanie - optyka canona jest maciupcia, więc bez obaw.

Za kilka godzin podam środek ciężkości dla aparatu. :)

Offline PWeclewski

• Nowy
  • *
    • HomePage
« Odpowiedź #96 dnia: Października 23, 2010, 20:58 »
Wyszukaliśmy różne sposoby na pozyskanie takiego mocowania i jak na razie stanęło na zakupie redukcji z dowolnej do 55mm i ten nadmiarowy kołnierz wykorzystać do zatopienia w ściance...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #97 dnia: Października 23, 2010, 21:20 »
Wyszukaliśmy różne sposoby na pozyskanie takiego mocowania i jak na razie stanęło na zakupie redukcji z dowolnej do 55mm i ten nadmiarowy kołnierz wykorzystać do zatopienia w ściance...

Możesz podać jakiś obrazek, jak to to wygląda? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #98 dnia: Października 23, 2010, 21:40 »
PS. Środek ciężkości dla aparatu Canon A530 na dwóch załączonych obrazkach.

To jest jakieś 5,5-6 cm od górnego lewego  (zdjęcie od tyłu aparatu) / prawego (zdjęcie od przodu aparatu) wierzchołka. Wymiary aparatu można zobaczyć o tutaj: http://www.dpreview.com/reviews/canona520/page2.asp
(tak to link do A520, ale A530 zewnętrznie niewiele się różni).

Offline PWeclewski

• Nowy
  • *
    • HomePage
« Odpowiedź #99 dnia: Października 23, 2010, 22:54 »
Możesz podać jakiś obrazek, jak to to wygląda? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. :)

z allegro - akurat tutaj jest zejście do 58mm - załącznik.

co do środka ciężkości aparatu, zależy nam jeszcze na położeniu tego punktu patrząc od spodu - podejrzewam, że może być w miejscu gniazda na statyw, ale nie mam pewności...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #100 dnia: Października 23, 2010, 23:03 »
co do środka ciężkości aparatu, zależy nam jeszcze na położeniu tego punktu patrząc od spodu - podejrzewam, że może być w miejscu gniazda na statyw, ale nie mam pewności...

Niestety nie - większość tzw 'małpek' ma gwinty na statyw wsadzane w różnych dziwacznych miejscach (ale najczęściej są to lekkie aparaty, więc nie ma przy tym zbyt wielkich problemów). W przypadku A530 jest to na skraju obudowy.

Środek ciężkości w załączniku. Jest to koło 1,2-1,5 cm od krawędzi aparatu oraz jakieś 3,5-4,0 cm od jednej bocznej krawędzi i około 5,0 cm od drugiej bocznej krawędzi aparatu.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #101 dnia: Października 27, 2010, 12:43 »
Tak, spodnia powłoka jest metalizowana, więc prawdopodobnie blokuje fale radiowe.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #102 dnia: Października 27, 2010, 18:33 »
Środek ciężkości dla GPS Trackera jest na samym środku. Próbowałem też zorientować go na krawędzi, ale to nie było łatwe (profilowanie), można chyba przyjąć że też jest na środku.

Wymiary:
155x105x45 mm
Waga:
275 g

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #103 dnia: Listopada 01, 2010, 19:57 »

z allegro - akurat tutaj jest zejście do 58mm - załącznik.

Piotrze, czy będziemy kupować takie elementy na potrzeby gondoli? Warto je kupić już teraz i mieć to ustalone. :)

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 24, 2010, 19:11 »
Hej.

Może trochę późno, ale na gondole polecam torbe na 6-cio pak piwa. Ja osobiście używam Warka bo jest czerwony.

http://allegro.pl/warka-torba-termiczna-cooler-bag-na-zimne-piwo-i1331679629.html

Torba jest dość szczelna i mocna. Dodatkowo dla większego bezpieczeństwa przechodniów w środku wyłożona jest gąbką z karimaty. Na dolną i górną ściankę (od wewnątrz) położone są dwie płyty z laminatu do robienia obwodów drukowanych. Obie płyty są połączone przewodem elektrycznym dla wyrównania ładunku. Górna stanowi masę elektryczną dla anten GPS. Dolna osłonę elektroniki przed promieniowaniem z anten. Same anteny zrobione są z przewodów RG58 przyciętych i wywiniętych tak by stanowiły anteny ćwierćfalowe. Sztywność przewodu jest wystarczająca by zachować sensowny kształt podczas lotu a jednocześnie na tyle miękki że nie powinien nikomu zrobić krzywdy w przypadku zderzenia z człowiekiem.  W płycie dolnej zrobione są otwory i anteny wypuszczone są przez nie. Tuż przy otworze na przewodach zrobione są małe pętle na przewodzie aby anteny nie wysuwały się dalej. Jest to istotne kiedy balon pęka, ponieważ pękający lateks z ogromną siłą wyrywa wszystko co złapie. Dzięki temu rozwiązaniu, siła rwąca obciąża pętle a nie gniazda w elektronice. Poniżej parę fotek kapsuły.

http://copernicus-project.org/galeria/14171_b.JPG
http://copernicus-project.org/galeria/14179_b.JPG

http://copernicus-project.org/galeria/14179_b.JPG

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 24, 2010, 19:11 »