Autor Wątek: SpX-DM1 - testowy lot statku Dragon 2  (Przeczytany 140889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NilQ

• Weteran
Odp: SpX-DM1 - testowy lot statku Dragon 2
« Odpowiedź #315 dnia: Marca 03, 2019, 18:58 »
Ale czemu mówicie że dragon zadokował? Przecież ISS nie ma doków.  :o

Nomenklatura "morska" jest jak najbardziej wskazana. Przestrzeń kosmiczna to przecież "wody międzynarodowe".

Kiedyś, ale to już naprawdę lata temu, na tymże Forum trwała duża dyskusja: "zadokował" czy "zacumował". Stwierdziliśmy wówczas, że bardziej poprawne jest "cumowanie", a "dokowanie" to kalka z angielskiego. I od tej pory np. portal kosmonauta.pl konsekwentnie stosował "cumowanie" - nie sprawdziłem, czy trzyma się tego do dziś.

O ile pamiętam ówczesną dyskusję i argumenty, to językowo obie formy są poprawne, natomiast znaczeniowo lepiej oddaje treść "cumowanie" - statek cumuje do nabrzeża.

Cumowanie i dokowanie to może i pod względem językowym w Polsce są bliskoznaczne, ale nie zmienia to faktu, że technicznie oznaczają dwa różne "manewry".

https://en.wikipedia.org/wiki/Docking_and_berthing_of_spacecraft

Jeśli spojrzeć w oficjalne materiały chociażby od NASA to nie używają tych sformułowań zamiennie.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #316 dnia: Marca 03, 2019, 19:35 »
Ja pisałem o tych dwóch terminach wyłącznie w odniesieniu do języka polskiego! I nie pisałem, że są bliskoznaczne, tylko że jeśli idzie o astronautykę stosuje się je wymiennie, co łatwo sprawdzić.

W angielskim oczywiście stosuje się tylko "docking", ale nie można przenosić znaczenia terminów pomiędzy rożnymi językami.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #317 dnia: Marca 04, 2019, 15:17 »
Jakieś nowe wieści z pokładu Dragona? Czy jakiś transfer a może Ripley się wreszcie ruszyła? :)

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #318 dnia: Marca 04, 2019, 18:07 »
Jakieś nowe wieści z pokładu Dragona? Czy jakiś transfer a może Ripley się wreszcie ruszyła? :)

Ale Ripley pewnie jest na smyczy (kablu) w Dragonie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Marca 04, 2019, 18:07 »

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #319 dnia: Marca 04, 2019, 21:47 »
Dragon 2 na ISS – nagrania
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 4 MARCA 2019

Anne McClain na pokładzie Dragona 2 / Credits - NASA TV

(...) O 13:38 CET pierwszy właz pomiędzy Stacją a Dragonem 2 został otwarty. Właz do kapsuły został otwarty o godzinie 14:07 CET. Następnie, jako pierwszy, do wnętrza kapsuły “wpłynął” kanadyjski astronauta David Saint-Jacques. Tuż za nim do wnętrza Dragona 2 dotarł Rosjanin Oleg Kononenko i Amerykanka Anne McClain.

Wejście do Dragona 2 / Credits – NASA, SpaceX

Dragon 2 pozostanie przyłączony do ISS do piątku 8 marca. Tego dnia o godzinie 06:15 CET rozpocznie się transmisja z zamknięcia włazów, zaś po 08:30 CET nastąpi odłączenie Dragona 2 od ISS. Koniec misji (czyli deorbitacja i lądowanie) nastąpi jeszcze tego samego dnia po godzinie 13:30 CET.

Załoga ISS opowiada o pierwszym wejściu do Dragona 2 / Credits – NASA TV

Cumowanie Dragona 2 to początek nowej ery w załogowej astronautyce. Już niebawem podobny lot wykona druga amerykańska kapsuła – CST-100 Starliner firmy Boeing. Następnie – m.in. po testach systemu ratunkowego w locie (starcie) kapsuły Dragon 2 zostaną przeprowadzone pierwsze misje załogowe. Aktualnie przewiduje się, że pierwszy lot Dragona 2 z astronautami na pokładzie nastąpi jesienią, zaś podobny lot CST-100 Starliner – na przełomie 2019 i 2020 roku.

Wejście dwóch nowych i niezależnych od siebie pojazdów załogowych zwiększy możliwości lotów astronautów na niską orbitę okołoziemską (LEO). Pierwszym celem dla tych dwóch kapsuł będzie oczywiście ISS, ale istnieje pewne prawdopodobieństwo, że w przyszłej dekadzie na orbicie pojawią się nowe stacje załogowe. Oprócz stacji chińskiej (do których Dragon 2 i CST-100 nie będą oczywiście latać) możliwe jest utworzenie prywatnej stacji orbitalnej. Dragon 2 i CST-100 – pojazdy zbudowane i “zarządzane” przez prywatne firmy – będą mogły obsługiwać loty do takiej stacji, oczywiście na zasadach komercyjnych, bez potrzeby opierania się o kontrakty rządowe. W konsekwencji – rysuje się szansa na powszechniejszy i tańszy dostęp do kosmosu – przynajmniej do orbity LEO.

(NASA, PFA)
https://kosmonauta.net/2019/03/dragon-2-na-iss-nagrania/#prettyPhoto

Astronauts Welcome Crew Dragon on Maiden Arrival to Space Station
By Mike Killian, on March 3rd, 2019

Anne McClain@AstroAnnimal 3 mar 2019
The dawn of a new era in human spaceflight
Twitter

David Saint-Jacques@Astro_DavidS 3 mar 2019
This morning, I monitored the first time ever approach and automated docking of Crew #Dragon to the ISS. The dawn of a new era in human spaceflight! #daretoexplore
Twitter

“These amazing feats show us not how easy our mission is, but how capable we are of doing hard things,” said McClain. “Welcome to the new era of spaceflight.”

During its five days linked to the ISS, Crew Dragon will be subjected to external photo-documentation, via Canadarm2, and internal inspections by the Expedition 58 team, who will focus specifically upon its habitability and the condition of its windows.

Some 400 pounds (180 kg) of supplies and equipment were delivered, packed behind the Crew Dragon’s seats in a designated cargo area and included a set of radiation monitors, together with cold bags for returning science specimens and assorted crew supplies, which include clothes, hygiene items and food for the crew.

Hatch closure will occur around midday EST on Thursday, 7 March, after which the spacecraft will undock from the ISS at about 2:30 a.m. EST on Friday 8th. It will perform a deorbit burn several hours later, with a targeted splashdown point in the Atlantic Ocean, a couple hundred miles off Florida, at around 8:45 a.m. EST.

The early-hours landing is dictated in part by the requirement for adequate lighting conditions at the splashdown point, to enable satisfactorily observation of parachute deployment and Crew Dragon recovery operations.

Meanwhile, the rocket which launched the spacecraft is sailing back to Cape Canaveral, and assuming no major issues pop up is expected in port as soon as Monday afternoon or Tuesday.
https://www.americaspace.com/2019/03/03/astronauts-welcome-crew-dragon-on-maiden-arrival-to-space-station/#more-107544

Photos: Crew Dragon moves in for first docking
March 7, 2019 Stephen Clark

Credit: NASA
https://spaceflightnow.com/2019/03/07/photos-crew-dragon-moves-in-for-first-docking/
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2019, 08:11 wysłana przez Orionid »

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #320 dnia: Marca 05, 2019, 09:52 »
Jak podaje dzisiejszy komunikat TACC, podczas operacji pierwszego dokowania Dragona2, na rosyjskim segmencie ISS włączył się alarm dźwiękowy, który został uznany za fałszywy i NASA wyłączyła go. Roskosmos wyjaśnia przyczynę włączenia się alarmu. Poproszony o komentarz w tej sprawie przedstawiciel NASA Gary Jordan stwierdził, że o dodatkowe wyjaśnienia tego zdarzenia, należy się zwrócić do przedstawicieli Roskosmosu. Fałszywy alarm nie wpłynął na pracę załogi ISS.

https://tass.ru/kosmos/6185413
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2019, 16:41 wysłana przez juram »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #321 dnia: Marca 05, 2019, 10:35 »
Alarm się włączył bo Rosjanom konkurencja rośnie  ;)

Offline marekfk

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #322 dnia: Marca 05, 2019, 10:53 »
Mam nadzieję że mają tam monitoring 24/24 żeby tam im jakiś obcy Ripley nie skrzywdził albo dziury nie wywiercił  8)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #323 dnia: Marca 05, 2019, 11:44 »
Mam nadzieję że mają tam monitoring 24/24 żeby tam im jakiś obcy Ripley nie skrzywdził albo dziury nie wywiercił  8)

Z pewnością mają, tylko za mało NASA TV oglądamy! :)

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #324 dnia: Marca 05, 2019, 13:21 »
Anne McClain@AstroAnnimal 4 mar 2019
Yes buddy, that’s your Mother Earth. Isn’t she beautiful?
https://twitter.com/AstroAnnimal/status/1102625748521762816

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #325 dnia: Marca 05, 2019, 16:13 »
Anne McClain@AstroAnnimal 4 mar 2019
Yes buddy, that’s your Mother Earth. Isn’t she beautiful?
https://twitter.com/AstroAnnimal/status/1102625748521762816

Na reddit pisali, że kilka godzin po starcie skończyły się zapasy tego pluszaka firmie która je produkuje. Podobno pierwszy raz od 8 lat:D Maja być dopiero w kwietniu:P Ludzie szukali jeszcze na Amazonie i w innych sklepach ale podbno znikały w oczach. Ciekawy pomysł na biznes, wystarczyłoby się dogadać z Elonem co ma wysyłać czasem w kosmos i robić tego zapasy:D
https://www.reddit.com/r/SpaceXLounge/comments/awhlha/spacexs_use_of_super_high_tech_zerog_indicator_in/

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #326 dnia: Marca 05, 2019, 16:46 »
Cóż za niedopatrzenie ze strony Elona że sam nie wypuścił serii swoich własnych pluszaków tak jak kiedyś miotacz ognia

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #327 dnia: Marca 05, 2019, 16:52 »
Ciekawa fotka od agencji Roskomos - Dragon 2 tuż przed dokowaniem do ISS.

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #328 dnia: Marca 05, 2019, 19:28 »
Wszystko pięknie ale ja mam pytanie odnośnie mas i ładowności Dragona2.

Zakładając, że NASA kontraktuje 4 osoby + drobny ładunek naukowy i to jest w limicie nośności konstrukcji (dla 7 osób) to dlaczego w tym locie leciał jedynie manekin i nieco ładunku. Ten ładunek był tak ciężki? Manekin, nawet jeśli ciężki to powiedzmy "zużył" 2 miejsca. Zostają 2. Rozumiem, że strach był i cennego ładunku by nie dano. Ale jest wiele innych możliwości z której załoga ISS by się ucieszyła:
- woda
- ciuchy
- żarcie.
Zapakowane w worki przyczepione do foteli i jazda. Marketingowo może to słabo wygląda, bo w kamerach ta ascetyczna kabina prezentuje się nieźle a z torbami by niekoniecznie wyglądała.

Ktoś mi to wytłumaczy?

Oczywiście mowa o płatnym ładunku, znaczy się NASA płaci dodatkowo za ładunek (poza zakontraktowaną misją testową). Dlaczego nie zrobiono takiego manewru. Nie mówię o tonie szpejów ale ze 100 kilo (masa 1 astronauty w skafandrze) by przeszło z zapasem. Czy się mylę?

Offline kakmar

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #329 dnia: Marca 05, 2019, 19:48 »
Ja słyszałem że leci mass simulator, w czasie transmisji czy konferencji. Wydaje mi się też że gabaryt stacji jest mocno ograniczony i nie ma tam za bardzo miejsca na składowanie.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Marca 05, 2019, 19:48 »