Autor Wątek: GJ 699b/Barnard StarB nowa superziemia stale krążąca wokół gwiazdy Barnarda  (Przeczytany 9690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: GJ 699 b, Barnard Star B - egzoplaneta krążąca wokół gwiazdy Barnarda
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 11, 2019, 08:51 »
Uff, udało mi się przenieść wszystkie posty dotyczące Gwiazdy Barnarda do jednego wątku. Ekoplaneto, czy teraz pasuje? :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 11, 2019, 08:54 »
Uff, udało mi się przenieść wszystkie posty dotyczące Gwiazdy Barnarda do jednego wątku. Ekoplaneto, czy teraz pasuje? :)

Wielkie dzięki Kanarkusie!  8) Jest super! Jednocześnie usunąłem mój pierwszy post w tym wątku bo wraz z przeniesieniem postów stał się bezprzedmiotowy  :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 11, 2019, 08:55 »
Bardzo ciekawie prezentuje się egzoplaneta krążąca wokół Gwizady Barnarda, gdyż posiada masę większą niż Ziemia a temperatury na powierzchni (o ile taka powierzchnię posiada) sięgające temperatur panujących na księżycu Saturna Tytanie. Jeśli jest to planeta skalista (a ta hipoteza wymaga jeszcze udowodnienia w czym pomóc może nam odkładany od lat Teleskop Kosmiczny Jamesa Webba), to pod powierzchnią może posiadać warunki umożliwiające przetrwanie dla życia (typu ziemskiego oczywiście), o ile ono wcześniej w ogóle powstało.

New research suggests that heat generated by geothermal processes could warm pockets of water beneath the surface of the planet called Barnard's Star b, potentially providing havens for life to evolve. Images captured by NASA's much-delayed James Webb Space Telescope could help determine if the planet is the right size for that phenomenon to occur, and instruments coming even later in the future could identify signs of life.

"This is the best-imageable planet, the best Earth-sized one," Edward Guinan, a researcher at Villanova University in Pennsylvania, told Space.com. Using 15 years of data, Guinan and his colleague Scott Engle, also at Villanova, determined that while the planet is too cold for liquid water, and thus probably for life, to exist on the surface, the world might still hold subsurface oceans, depending on how large it is. Such oceans could form only on a rocky world, but if the planet is a gas giant, all bets are off

https://www.space.com/42423-barnards-star-super-earth-exoplanet-discovery.html

A ja się zastanawiam, czy ta egzoplaneta posiada atmosferę podobną do tytańskiej? Czy ewentualne rozbłyski Gwiazdy Barnarda zniszczą taką atmosferę? Czy planeta GJ 699 ma skład chemiczny, który umożliwi emisję dwutlenku węgla, wody, azotu podczas procesów geologicznych, które umożliwiłyby powstanie oraz ewentualne odnawianie takiej atmosfery po rozbłyskach? Czy ta egzoplaneta posiada wodne oceany albo węglowodorowe? Czy posiada magnetosferę, która chroniłaby jej atmosferę przez erozją ze strony wiatru od Gwiazdy Barnarda? Mam nadzieję, że w końcu doczekamy się startu Teleskopu Jamesa Webba i część powyższych zagadek zostanie rozwiązana. A może moje powyższe dywagacje są bezprzedmiotowe bo krąży tam ,,miniNeptun"?  ;)

Offline Slavin

• Weteran
  • Ciekłym metanem i ciekłym tlenem LCH4/LO2 Methalox
« Odpowiedź #18 dnia: Października 13, 2024, 09:29 »
Praca naukowa która oficjalnie zaprezentowana została w lipcu 2021 roku definitywnie obaliła istnienie tej niepotwierdzonej planety.
Istnienie tej niepotwierdzonej egzoplanety zostało definitywnie obalone w lipcu 2021 roku kiedy odkryto że stale odbierany sygnał prędkości radialnej pochodzi od długotrwałej aktywności samej pojedyńczej gwiazdy Barnarda związanej z jej własną gwiazdową rotacją.
Dalsze badania przeprowadzone potem w kolejnych latach potwierdziły ten wynik.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2026, 12:54 wysłana przez Slavin »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Października 13, 2024, 09:29 »