Autor Wątek: Mars Society Polska  (Przeczytany 94250 razy)

Offline Lubański Robert

• Moderator
  • Mars Society Polska
Odp: Mars Society Polska
« Odpowiedź #75 dnia: Października 04, 2013, 02:56 »
Dnia 08.10.2013  od godziny 11.00 na terenie odkrywki iłowca pod Toruniem, odbędzie się pokaz łazika Magma White, w ramach międzynarodowego projektu World Space Week http://www.worldspaceweek.org/wsw/index.php,

Dzieci z dwóch szkół w Europie i jednej z Indii, będą sterowały łazikiem Magma White przez internet wykonując zaplanowane przez organizatorów zadania.
Przy okazji tej imprezy odbędzie się, około godziny 13.30, konferencja prasowa, na której Mars Society Polska oficjalnie ogłosi organizację zawodów ERC European Rover Challenge w Polsce, wspólnie z Austriackim Forum Kosmicznym OWF http://www.oewf.org/cms/index.phtml

Tego samego dnia o godz. 18.00 odbędzie się coroczne Walne Zebranie Członków Mars Society Polska. W planach, sprawozdanie z działalności stowarzyszenia z lat 2012/2013 i plan działalności MSP na najbliższy okres.

Postaram się zamieścić relacje z tego wydarzenia.
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2013, 07:32 wysłana przez Lubański Robert »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #76 dnia: Października 08, 2013, 21:10 »
To chyba dziś było. :) Czy jakieś ciekawe wnioski lub zapowiedzi ze strony MSP? 

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Października 09, 2013, 11:48 »

Offline Lubański Robert

• Moderator
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #78 dnia: Października 26, 2013, 03:59 »
Wczoraj 25.10.2013 r. rozpoczęła się w Paryżu Europejska Konwencja Mars Society, 13th European Mars Society Conference EMC13. Na konferencji jest obecna delegacja Mars Society Polska oraz członkowie zespołu Hyperion. W ramach konferencji w niedzielę 27 listopada, odbędzie się wystąpienie Mateusza Józefowicza poświęcone udziałowi polskich zespołów w zawodach URC oraz misjach łazika Magma White w austriackim Dachstein i na pustyni w Maroko. W trakcie konferencji nasza delegacja będzie aktywnie promowała europejską edycję zawodów łazików marsjańskich European Rover Challenge ERC oraz poszukiwała partnerów którzy ułatwią dotarcie z informacja o zawodach do studentów europejskich uczelni.
Więcej informacji na stronie francuskiej sekcji MS - Planet Mars
http://www.planete-mars.com/information-emc13/?doing_wp_cron
Informacje o konwencji są również na stronie Mars Societies in Europe
http://www.marssociety-europa.eu/emc13-to-be-held-from-25-to-27nd-october-2013-in-paris/

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Października 26, 2013, 03:59 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 08, 2013, 01:51 »
Rozmowa toczy się w tym wątku, aczkolwiek pewnie trzeba będzie wydzielić posty.

5 i 6 grudnia w Krakowie odbyła się konferencja Meet The Space, na której wystąpił Pan Kazimierz i powiedział o idei Mars One. Prezentacja Pana Kazimierza spotkała się dużym zainteresowaniem, choć przeważały głosy sceptyczne. W załączniku dwa zdjęcia z prezentacji Pana Kazimierza.

Pana Kazimierza nagrała jakaś ekipa, która chyba szykuje film dokumentalny o kandydaturze Pana Kazimierza. W tym filmie prawdopodobnie znajdzie się i moja dyskusja z Panem Kazimierzem na temat Mars One. :)

Offline Lubański Robert

• Moderator
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 14, 2013, 20:07 »
Pan Kazimierz jest bardzo konsekwentny w tym co robi. Wszędzie gdzie to tylko możliwe stara się promować projekt Mars One i swój w nim udział. Brał juz udział w kilku programach telewizyjnych.

Jak zakwalifikuje się do następnego etapu, to się niedługo okaże, że jest najbardziej rozpoznawalną osobą w polskim sektorze kosmicznym, zaraz po Mirosławie Hermaszewskim.

Offline Lubański Robert

• Moderator
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 19, 2013, 22:47 »

Ruszyła właśnie II edycja konkursu astronautyczno-robotycznego dla gimnazialistów ASTROBOT. Organizatorami konkursu są Mars Society Polska i Krajowy Fundusz na rzecz Dzieci.
Konkurs składa się z dwóch etapów.
Indywidualnego, w którym uczniowie maja za zadanie opracować koncepcje misji kosmicznej do ciała niebieskiego i przesłać swoje prace organizatorom do 09.02.2014r.
Zespołowego, w którym autorzy 30 najlepszych prac wezmą udział w warsztatach i finałowej rozgrywce drużynowej. Zwycięska drużyna w nagrodę wybierze się latem na kosmiczne wakacje.
Więcej na stronie konkursu: http://astrobot.pl/

Offline Lubański Robert

• Moderator
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 08, 2014, 10:15 »
Z wielką przyjemnością informujemy, że Pan Kazimierz Błaszczak został wybrany do II - go etapu Mars One. 02.01.2014 otrzymał potwierdzenie z Komisji Selekcyjnej Mars One. Jest teraz jednym z 1058 kandydatów do tej misji z całego świata wybranych z pośród 2780 kandydatów I-go etapu oraz jednym z 13 kandydatów z Polski.
W związku z tym podjął on decyzję o kontynuowaniu udziału w selekcji do Mars One. II-gi etap będzie polegać na badaniach i testach medycznych oraz rozmowie kwalifikacyjnej przed komisją. Termin badań został wyznaczony na 8 marca. 
Pan Kazimierz zwraca się z prośbą i apelem o wsparcie swojej kandydatury poprzez udział w zbiórce funduszy na Pierwszą Prywatną Misję Na Marsa w roku 2018. Misja będzie się składała z dwóch elementów. Lądownika wyposażonego w instalację do produkcji wody i kamerę do stałej transmisji obrazu z Marsa. Orbitera Marsa, którego celem jest poszukiwanie dogodnej lokalizacji dla misji załogowej i zapewnienie stałej łączności lądownika z Ziemią.
Fundusze są zbierane w ramach akcji na platformie Indiegogo od 10 grudnia do 25 stycznia godz. 11:59.  Można zakupić nagrodę wartości od 10 $ wzwyż i wtedy dochód jest przeznaczony na tę Misję lub wpłacić dowolną kwotę (kilka $ lub nawet jeden) kartą lub Pay Palem za pomocą linka
                                            http://igg.me/at/marsone/x/5745965
Ważne żeby wejść na platformę poprzez ten link. Wówczas zakup lub wpłata będzie uznana za dokonaną za pośrednictwem Pana Kazimierza, za co otrzyma dodatkowe punkty w ramach II etapu kwalifikacji.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 08, 2014, 10:41 »
Ciekawe ile osób musi się złożyć na te misje bezzałogowe, żeby się uzbierało te kilkaset milionów dolarów niezbędnych na przeprowadzenie tych misji. Przecież sam Phoenix kosztował kilkaset milionów dolarów.....  ::)
Ja się zastanowię nad wsparciem misji. Oczywiście będzie to suma niewielka około 100 polskich złotych. Niestety w tym roku wydatków mi nie będzie brakowało, jak każdemu chyba na tym Forum  ;)

Inne pytanie. Co się stanie z naszymi zebranymi pieniędzmi, w przypadku gdy się okaże że ze zbiórki nie damy wykonać misji sond na Marsa?

velo

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 08, 2014, 11:28 »
Platforma Indiegogo wszystko przekaze do Mars One.

(Indiegogo przekazuje kwote niezaleznie od tego czy calosc sie uzbiera)

W tej chwili za bardzo chyba sie calej kwoty nie uda zebrac, chyba ze znow jakis mocny viral bedzie

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 08, 2014, 12:04 »
Gratuluję panu Kazimierzowi - wszyscy tutaj chyba przyłączą się - pierwszego sukcesu!

Natomiast bardzo nie podoba mi się tak nachalne wyłudzanie pieniędzy przez MO. Niby o przejściu do dalszych rund mają decydować badania, rozmowy, itd., czyli indywidualna ocena kandydatów, a tu okazuje się, że tak naprawdę zadecyduje to, ilu sponsorów dla MO dany kandydat znajdzie.

Chętnie bym wsparł p. Kazimierza, ale bezpośrednio, np. gdyby były potrzebne fundusze na jakiś wyjazd, ale na pewno nie MO.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2014, 12:11 wysłana przez JSz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 09, 2014, 11:02 »
Również chętnie bym wsparł P. Kazimierza, ale innymi formami niż MO.

Coraz bardziej kontrowersyjny jest pomysł MO, raz, że są duże wątpliwości technologiczne, to jeszcze pojawiają się problemy finansowe. Pojawiły się nawet głosy, że 200 tysięcy aplikacji wcale nie było, bo dziwnym trafem 90% aplikacji było "prywatnych". Niektóre oceny mówią o zaledwie 6 tysiącach, choć jest i głos, że z samych Chin aplikacji było około 100 tysięcy (a ekipa reporterów z Chin wróciła z Holandii z dużymi podejrzeniami o kłamstwo, jak chcieli zrobić materiał o MO).

Na plus można jedynie zaliczyć duży panel naukowy MO, ale niektóre osoby, takie jak Robert Zubrin są niestety znane z tego, że w ostatnich latach bardzo mijają się z prawdą (średnio o rząd wielkości) i pojawiły się głosy, że panel jest tylko formą "marketingu".

Z drugiej strony - tak pod rozwagę - gdyby pomysł był sensowny, to połowa tego forum by się zarejestrowała w pierwszym dniu aplikacji. :) A tymczasem tak nie jest...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 09, 2014, 14:28 »
Z drugiej strony - tak pod rozwagę - gdyby pomysł był sensowny, to połowa tego forum by się zarejestrowała w pierwszym dniu aplikacji. :) A tymczasem tak nie jest...

Kanarkusie, chciałbyś polecieć na Marsa z biletem w 1 stronę? Bo ja nie ......  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 09, 2014, 15:13 »
Ponieważ tak na oko 99% osób na tym forum ma stan zdrowia nie pozwalający nawet na lot na orbitę - w tym i ja - to moje "chciałbym" można potraktować z bananowym uśmiechem na twarzy. :) Nie mniej jednak z pewnością prawdziwy i poważny program zasiedlenia Czerwonej Planety za kilka dekad (lub więcej) spotka się z dużym zainteresowaniem. Wówczas z pewnością znajdzie się wiele osób z odpowiednim wykształceniem, doświadczeniem oraz zdrowiem do zasiedlenia Marsa. 

Choć z drugiej strony - z post-doca w USA zrezygnowałem... :P Więc już widać jak moje "chciałbym" w wydaniu na Marsa by wyglądało khe khe.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 14, 2014, 19:52 »
Z wielką przyjemnością informujemy, że Pan Kazimierz Błaszczak został wybrany do II - go etapu Mars One. 02.01.2014 otrzymał potwierdzenie z Komisji Selekcyjnej Mars One. Jest teraz jednym z 1058 kandydatów do tej misji z całego świata wybranych z pośród 2780 kandydatów I-go etapu oraz jednym z 13 kandydatów z Polski.

Na stronie wikipedii nie ma ani słowa o udziale Polaka w II etapie Mars One (w załączniku). Nie widziałem żadnej innej statystyki co do kandydatur (oczywiście na stronie MO też nie ma żadnych takich informacji), ale to wydaje się być dość dziwne.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 14, 2014, 19:52 »