Autor Wątek: Układ Gliese 581  (Przeczytany 30913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Układ Gliese 581
« dnia: Września 29, 2010, 23:51 »
Wygląda na to, że mamy ciekawe odkrycie w Gliese 581.
Nowa planeta - g - podobno jest tylko nieco bardziej masywna od Ziemi i krąży w hab-zonie.

http://www.telegraph.co.uk/science/space/8033124/Gliese-581g-the-most-Earth-like-planet-yet-discovered.html
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2011, 19:18 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Gliese 581g?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 30, 2010, 00:02 »
Wydzieliłem post do nowego wątku. Moim zdaniem jest coś nie teges.

Najlepsze źródło informacji to:
http://news.discovery.com/space/earth-like-planet-life.html

Papiery milczą. Nie ma żadnej publikacji na ten temat. Katalog exoplanets.eu także.
Nie ma nic na ten temat na forum egzoplanetarnym.

No i przede wszystkim - gdzie jest Gl 581 f?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Września 30, 2010, 00:25 »
Artykuł na discovery ma takie zdanie:
Planet G -- the sixth member in Gliese 581's family -- orbits right in the middle of that system's habitable region, where temperatures would be suitable for liquid water to pool on the planet's surface.

A znamy przecież jedynie egzoplanety b, c, d i e - czyli cztery. To zdanie sugeruje, że jeszcze w newsach się chowa Gl 581f...

PS. Zgaduję, dlaczego nie ma informacji na temat Gl 581g w żadnych źródłach - ewentualne embargo informacyjne oraz chęć publikacji dla Science/Nature - czyli w zasadzie najważniejszych czasopism dla nauki.
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2010, 00:40 wysłana przez kanarkusmaximus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Września 30, 2010, 00:42 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Września 30, 2010, 01:16 »

jch

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 30, 2010, 01:20 »
Dzień dobry (dobry wieczór raczej).

Szczegóły odkrycia są tutaj. Ciekawe. Wiarygodne - na tyle, na ile wiarygodny może być taki pomiar.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #7 dnia: Września 30, 2010, 01:25 »
Witamy Jch!
Dzięki za papier! W papierze jest napisane, że masa minimalna Gl 581g to 3,1 masy Ziemi plus minus 0,4, jeśli dobrze "na szybko" zrozumiałem.

jch

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 30, 2010, 01:29 »
Najlepsza jest temperatura. Przy założeniu efektu cieplarnianego na poziomie ziemskim - mamy niemal idealny odpowiednik naszej planety. Niemal, bo globik do 1.4 raza większy. Wizualnie niewielka różnica :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Września 30, 2010, 02:45 »
Co ciekawe, to jeden z pierwszych dokładniej zbadanych układów planetarnych. Wydaje się to sugerować, ze podobne planety mogą krążyć wokół innych gwiazd - a wśród nich może być sporo takich jak Ziemia czy Gl 581g.

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #10 dnia: Września 30, 2010, 03:10 »
W tym podlinkowanym przekazie wideo, mowia ze planeta (po raz kolejny) ciagle zwrocona jest jedna strona do gwiazdy... I co ciekawe pozytywnie sie o tym wypowiadaja, argumentujac, ze taki uklad zapewnia cale mnostwo stabilnych stref, gdzie moglyby potencjanie ewoluowac bardzo zroznicowane formy zycia.

Tymczasem cos mi sie przypomina, ze chyba nawet na tym forum, przy okazji jednej z poprzednich "drugich ziem" wystepujacych w tym ukladzie, czytalem ze takie sztywne ustawienie bylo rozwazane jako powazna wada mogaca powodowac ekstremalne wiatry zwiazane z przeplywem mas powietrza pomiedzy strefami (chyba na skutek  zjawiska wyrownywania temperatur).

Co o tym myslicie?

OT: Kurcze, ale ta kobieta z video ma ekspresyjna twarz... ;) nie moge sie na tresci przekazu skupic  ;D

EDIT

W dalszej czesci przekazu wyjasnili te kwestie. :)
Na podstawie modeli jakie maja opracowane dla tego typu zafiksowanych planet, wychodzi im ze wiatry nie powinny raczej byc problemem, gdyz szybkie przeplywy powietrza odbywaly by sie w gornych warstwach atmosfery. Natomiast przy powierzchni predkosc wynosila by juz w granicach 10-30 mil/h, czyli bardzo milutko :) Co wiecej, dzieki tym wysokim wiatrom na ciemnej stronie nie byloby wcale tak zimno, bo okolo -30 stopni C, natomiast strona dzienna osiagalaby max. wartosci na poziomie 70 stopni C. Oczywiscie wartosci te oparte sa na jakis wysrodkowanych danych, a tak naprawde wszytsko jest zalezne od skladu atmosfery, albedo, itp.
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2010, 03:55 wysłana przez KonradL »

Offline Matayn83

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Września 30, 2010, 08:58 »
Właśnie oglądam tvpinfo. Tam też o tym było. "Glise 581g jest podobna do ziemi poniewż ma grawitacje" ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Września 30, 2010, 12:30 »
Tak czy inaczej - oto fakty odnośnie Gl 581g:
- gwiazda macierzysta - czerwony karzeł Gliese 581, który co ciekawe ponoć nie jest już typu "flare star"
- masa Gl 581g to minimum 3,1 masy Ziemi. Podawana jest też wartość 4,3 masy Ziemi, choć nie wiem dokładnie o co tutaj może chodzić
- okres obrotu wokół gwiazdy macierzystej - 36,65 dni. Tyle samo pewnie trwa dzień na tej egzoplanecie
- promień Gl 581g nie jest znany, choć gdzieś pojawiały się zdania (spekulacje?), że jest około 40% większa od Ziemi
- odległość od gwiazdy macierzystej - 0,146 AU, czyli około 20-21 mln kilometrów
- spodziewana temperatura na powierzchni Gl 581g (bez atmosfery i efektu cieplarnianego): -31 do -12 stopni Celsjusza, czyli podobnie do Ziemi. Jakakolwiek grubsza atmosfera powinna podnieść tę temperaturę o przynajmniej kilkanaście stopni.

Zastanawiam się, czy Gl 581g nie jest wielkim oceanicznym światem, w całości pokrytym wodą.

Offline Matayn83

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Września 30, 2010, 12:40 »
- okres obrotu wokół gwiazdy macierzystej - 36,65 dni. Tyle samo pewnie trwa dzień na tej egzoplanecie

- spodziewana temperatura na powierzchni Gl 581g (bez atmosfery i efektu cieplarnianego): -31 do -12 stopni Celsjusza

Małe błędy się chyba wkradły ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #14 dnia: Września 30, 2010, 12:44 »

Małe błędy się chyba wkradły ;)

Z tego co się orientuję, to wyliczenia prowadzone są dla obiektów bez atmosfer, której skład jest nieznany i może sporo zmienić. Taka temperatura by panowała, jeśli obiekt by był jak nasz Księżyc. Dokładając atmosferę, wprowadzamy też efekt cieplarniany (część ciepła pozostaje w atmosferze) i temperatura rośnie. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Września 30, 2010, 12:44 »