Autor Wątek: Nowe planety pozasłoneczne (IV kwartał 2010)  (Przeczytany 26735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
Odp: Nowe planety pozasłoneczne (IV kwartał 2010)
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 19, 2010, 16:34 »
Jak to skąd jak masz mase,promien i temperature gwiazdy to sobie to mozna obliczyc
A konkretniej? Chętnie się dowiem, a informacji ani wzorów nie mogę znaleźć nigdzie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 19, 2010, 23:06 »
HD 218566 b - 0.21 Mjup-krąży w ekosferze swojej gwiazdy(K3V).

Nie zgodzę się - ta egzoplaneta ma za dużą ekscentryczność orbity (0.3), by stale przebywać w ekosferze.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 20, 2010, 00:07 »
Gdy będzie możliwe wykrywanie pierwszych egzoksiężyców - a powinno to nastąpić już w ciągu kilku lat - sprawy "eko" w kosmosie nabiorą innego wymiaru.

To ciekawe, bo jeszcze o samym wykrywaniu tych obiektów jakoś trudno mi myśleć :) Za pomocą jakiej metody miałby się ten proces odbywać?

Jak to skąd jak masz mase,promien i temperature gwiazdy to sobie to mozna obliczyc
A konkretniej? Chętnie się dowiem, a informacji ani wzorów nie mogę znaleźć nigdzie.

Wzory i zależności są bardzo proste. Jak na spokojnie pobawisz się tą aplikacją, to wszystko zrozumiesz. Miłej zabawy ;)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 20, 2010, 01:23 »
Dzięki wielkie. Z rana na pewno się pobawię :).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 20, 2010, 01:23 »

jch

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 20, 2010, 02:36 »
To ciekawe, bo jeszcze o samym wykrywaniu tych obiektów jakoś trudno mi myśleć :) Za pomocą jakiej metody miałby się ten proces odbywać?

Różnymi. Np. można badać zmiany czasów trwania tranzytów planet (mówiąc ogólnie) - po paru tranzytach da się wywnioskować obecność satelity, naturalnie przy sporej liczbie założeń. W zasadzie Kepler jest już na granicy czułości tej metody i jest pewna nadzieja, że pozwoli na detekcję w odległości do 200 parseków.

W grę wchodzi też badanie zmian jasności gwiazdy podczas tranzytu - w dołku spadku jasności może się pojawić pik.

W przypadku pulsarów jest teoretycznie możliwe wykrycie w ich impulsach zaburzeń wywołanych nie tylko planetą, ale także jej księżycem.

Zdaje się, że są już pierwsze przymiarki do wytłumiania światła egzoplanet w celu rejestracji optycznej ich księżyców.

Generalnie jednak sprawa nie jest łatwa i trudniej jest wykryć np. egzoksiężyc wielkości Ziemi wokół gazowego olbrzyma niż egzoplanetę tej samej wielkości.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 22, 2010, 19:30 »
Dzisiejszy nabytek: HD 17156 b. Odkryta jednak w 2007 roku. To chyba znaczy, że przez dłuższy czas była nie potwierdzona. Tak mi się wydaję.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 22, 2010, 19:52 »
Dzisiejszy nabytek: HD 17156 b. Odkryta jednak w 2007 roku. To chyba znaczy, że przez dłuższy czas była nie potwierdzona. Tak mi się wydaję.

Nie do końca - tu chodzi o nową publikację na temat tego obiektu. Zakładam, że korzystasz z bazy exoplanets? ;)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 22, 2010, 19:58 »
Oj falstart.. zdawało mi się, że widzę "503 planety". Niewyspany. Sorry.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 23, 2010, 10:35 »
A teraz już mamy 504 egzoplanety! :)

Kepler 9-d: http://exoplanet.eu/planet.php?p1=Kepler-9&p2=d
oraz

HR 8799 e: http://exoplanet.eu/planet.php?p1=HR+8799&p2=e
(ten układ to w ogóle jest czaderski :)  )
to tylko egzoplanety z dala od gwiazdy macierzystej: http://exoplanet.eu/star.php?st=HR+8799
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2010, 19:55 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 23, 2010, 14:56 »
Wzory i zależności są bardzo proste. Jak na spokojnie pobawisz się tą aplikacją, to wszystko zrozumiesz. Miłej zabawy ;)
Fajna aplikacja ale nie o to szło :P. Po wprowadzeniu paru danych ekosfera pojawia się samoistnie, nie zamieścili żadnych wzorów mogących oszacować jej rozpiętość. Podejrzewam (a raczej jestem pewien), że program jedynie 'tworzy' ekosferę dla podanych 10 typów gwiazd bez względu na pozostałe dane.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 23, 2010, 18:43 »
Fajna aplikacja ale nie o to szło :P. Po wprowadzeniu paru danych ekosfera pojawia się samoistnie, nie zamieścili żadnych wzorów mogących oszacować jej rozpiętość. Podejrzewam (a raczej jestem pewien), że program jedynie 'tworzy' ekosferę dla podanych 10 typów gwiazd bez względu na pozostałe dane.

Może nie czytałeś opisów :) Położenie ekosfery zależne jest od gwiazdy, nie pamiętam dokładnie, których cech, ale chyba typu widmowego, wielkości...

(ten układ to w ogóle jest czaderski :)
to tylko egzoplanety z dala od gwiazdy macierzystej: http://exoplanet.eu/star.php?st=HR+8799

Czemu czaderski? ;D

Dzięki jch za odpowiedź!

W grę wchodzi też badanie zmian jasności gwiazdy podczas tranzytu - w dołku spadku jasności może się pojawić pik.

Wow, to już naprawdę bardzo trudne, ale teoretycznie rzeczywiście może być osiągalne :) Obrazowo może to wyglądać tak, że dochodzi do tranzytu egzoplanety na tle gwiazdy, a gdzieś obok znajduje się także egzoksiężyc tej egzoplanety (także na tle gwiazdy)? Domyślam się, że takie badania wymagają wielu obserwacji tego samego tranzytu, aby wyłuskać po pewnym czasie małe odstępstwa od stałej ilości zakrywanego światła gwiazdy.

Zdaje się, że są już pierwsze przymiarki do wytłumiania światła egzoplanet w celu rejestracji optycznej ich księżyców.

To bardzo interesująca informacja, nie wiedziałem, że w ogóle są takie plany :P Zapewne pierwszymi kandydatami są egzoplanety zaobserwowane już bezpośrednio. Ciekawe czy sprawdzili Formalhaut b? ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 23, 2010, 19:57 »
(ten układ to w ogóle jest czaderski :)

Czemu czaderski? ;D

HR 8799 e to kolejna egzoplaneta w tym układzie po HR 8799 b, c i d. Wszystkie są duże i krążą daaaleko od swojej gwiazdy macierzystej. Jest to odmienne od większości obecnie nam znanych układów - i wskazuje, że bliżej gwiazdy może być nadal coś ciekawego (być może skalistego) ukryte.

Offline tommi59

• Weteran
  • explorer altered states
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 24, 2010, 10:02 »
Kepler -9 d biorąc pod uwagę promien planety i mase wychodzi całkiem ciekawa gęstość większa niż corot 7 b.Mam wątpliwości czy to faktyczna masa planety??Być może bliskość gwiazdy zerwała gazową otoczke i pozostały same elementy ciężkie

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 24, 2010, 15:58 »
Co do masy Keplera-9 d to nie ma jeszcze pewności:
23 Nov 2010: Current spectroscopic observations are as yet insufficient to confirm the mass of planet d previuosly estimated by Holman et al. 2010 (Torres et al. 2010)

Spodziewałbym się więc większych zmian w tej kwestii.

jch

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 26, 2010, 17:53 »
Sorry że tak późno, dopiero wygospodarowałem chwilę.

Wow, to już naprawdę bardzo trudne, ale teoretycznie rzeczywiście może być osiągalne :) Obrazowo może to wyglądać tak, że dochodzi do tranzytu egzoplanety na tle gwiazdy, a gdzieś obok znajduje się także egzoksiężyc tej egzoplanety (także na tle gwiazdy)? Domyślam się, że takie badania wymagają wielu obserwacji tego samego tranzytu, aby wyłuskać po pewnym czasie małe odstępstwa od stałej ilości zakrywanego światła gwiazdy.

Tak, chodzi o zarejestrowanie zmian jasności spowodowanych obecnością księżyca na tle gwiazdy. Takie przejścia mogą dawać bardzo charakterystyczne krzywe jasności, zwłaszcza gdy księżyc tranzytuje na tle planety lub za nią. Załóżmy, że na tło gwiazdy najpierw wchodzi księżyc wizualnie znajdujący się niedaleko planety. Wtedy krzywa jasności minimalnie spadnie, po czym na tarczę gwiazdy wejdzie planeta i dopiero wtedy zacznie się typowy dołek jasności. Następnie w dołku pojawi się mały pik - gdy księżyc znajdzie się za lub przed planetą i tylko ona będzie tłumić światło gwiazdy. Pik się kończy, bo księżyc się wyłoni zza planety, minie trochę czasu i jako pierwsza z tła gwiazdy wypada planeta. Krzywa jasności wtedy skacze, ale nie do wartości maksymalnej, bo przecież jest jeszcze księżyc. Dopiero gdy jego tranzyt się zakończy, jasność wraca do pierwotnej. Jak widać, takie zmiany są bardzo charakterystyczne.

Dodam, że zmiany w krzywej jasności tranzytu egzoplanety spowodowane obecnością egzoksiężyca mogą być na poziomie 10% głębokości typowego dołka.

Generalnie największe nadzieje wiąże się jednak z pomiarami czasu tranzytu egzoplanety na tle gwiazdy. Ewentualny księżyc(e) zwalniałby lub przyspieszałby ruch planety, w zależności od położenia na orbicie w chwili tranzytu. Po rejestracji kilku tranzytów można byłoby zacząć formułować wnioski co do istnienia lub nie takiego satelity. Zdaje się, że do pierwszych wniosków wystarczą już trzy tranzyty.

To bardzo interesująca informacja, nie wiedziałem, że w ogóle są takie plany :P Zapewne pierwszymi kandydatami są egzoplanety zaobserwowane już bezpośrednio. Ciekawe czy sprawdzili Formalhaut b? ;)

Miałem kiedyś podobny problem z pisownią tej gwiazdy :) Długo walczyłem. Wygrałem.

Czy Fomalhaut b sprawdzali - nie wiem. Generalnie do bezpośredniego obrazowania potrzebne byłyby interferometry wielokilometrowych rozmiarów, na co "trochę" poczekamy. Jednak już w przyszłym roku ma ruszyć budowa European Extremely Large Telescope ze zwierciadłem 42 m. Teleskop da pewnie pierwsze obrazy w okolicach 2019-2020 roku. Jakby nie patrzeć, to już realny zasięg czasowy, mamy pewną szansę dożyć ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2010, 17:55 wysłana przez jch »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 26, 2010, 17:53 »