Autor Wątek: Orbital Flight Test - pierwszy testowy lot statku Starliner  (Przeczytany 77229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Orbital Flight Test - pierwszy testowy lot statku Starliner
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:38 »
Zaczyna się konferencja!

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:44 »
Prawdopodobna orbita Starlinera: 187x222 km

Probably Starliner's orbit: 187x222 km (13:20 UTC)

There's a second set of orbital elements released now. 187 x 222 km, with epoch at 13:20UTC.
    — Cees Bassa (@cgbassa) December 20, 2019

Właśnie przelatuje nad USA  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:44 »
Bridenstine: A lot of things went right today. This is why we test. Just got off the phone with the Vice President and the VP remains positive. There was a timing issue with the vehicle that caused the spacecraft to burn a lot of propellant, and a rendezvous with the Space Station appeared to no longer be possible.

"Timing issue" - co to konkretnie takiego?

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:46 »
Starliner miał źle ustawiony czas misji: uznał za wcześnie że czas na odpalenie silników.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:46 »

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #109 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:49 »
Lądowanie w Białych Piaskach w niedzielę?
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:50 »
Dobrze kumam, że w niedzielę powrót Starlinera do White Sands?

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:56 »
Za wcześnie mówić, czy będzie OFT-2, czy od razu z załogą.
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 20, 2019, 15:56 »
W tej chwili za wcześnie by oceniać, czy już w kolejnej misji będą mogli polecieć astronauci na pokładzie. Akurat ten problem ludzie na pokładzie CST-100 by mogli rozwiązać. :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 20, 2019, 16:00 »
Dobrze kumam, że w niedzielę powrót Starlinera do White Sands?

Prawdopodobnie około 12:30 UTC.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 20, 2019, 16:31 »
No i po konferencji. Ogólnie brzmi to jak dość głupia wpadka, której jakimś cudem nie przetestowano na Ziemi.

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 20, 2019, 17:38 »
To będzie kontrolowane lądowanie?
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 20, 2019, 17:41 »
To taki krótki przegląd sytuacji, choć pewne dane mogą ulec zmianie, w miarę pozyskiwania nowych informacji:

20.12.2019 o 11:36:43 UTC z kompleksu SLC-41 na Cape Canaveral wystartowała rakieta Atlas-5  w wersji N22 (po raz pierwszy w takiej konfiguracji). Wyniosła ona w T+11:54,5 na nietrwałą orbitę o parametrach: hp=73 km, ha=182 km, i=51,61° (wg ULA) lub hp=76 km, ha=191 km, i=51,631° (wg NORAD) statek Starliner.

O 12:07:38 miało dojść do rozpoczęcia 23-sekundowego manewru o wartości 45,66 m/s za pomocą silniczków OMAC, w wyniku czego orbita miała zostać podniesiona do pułapu 185-231 km. Jednak z powodu błędu oprogramowania (nieprawidłowy MET, czyli czas przebiegu misji) statek nie rozpoczął manewru, jedynie zużył nadprogramową ilość paliwa (25% zapasu) na zbędne zmiany orientacji. W wyniku ingerencji kontroli lotu (opóźnionej z powodu utraty łączności za pomocą systemu TDRSS) około 12:16 wykonano "manewr ratunkowy" po którym statek znalazł się na orbicie o pułapie 186-216 km (187-222 km wg NORAD). Następnie poprawiony timer misji został załadowany do pamięci komputera statku. W zaistniałej sytuacji zrezygnowano z połączenia z ISS, choć nie było to absolutnie niezbędne, jednak znacznie ograniczyłoby to rezerwę paliwa. Na dziś zaplanowano jeszcze dwa manewry optymalizujące lądowanie (20 m/s o 18:30 i 19:25), co doprowadzi do lądowania w dniu 22 grudnia o 12:30 na terenie White Sands Missile Range.

Korekty i uwagi mile widziane.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2019, 17:45 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline aerg

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 20, 2019, 20:20 »
A śmiali się z ruskich gdy któryś Sojuz wyglebił się z powodu błędnie wpisanego miejsca startu. A tu jest jeszcze gorzej, bo jak któryś timer na pokładzie miał źle ustawioną godzinę to prawidłowy czas w każdej chwili można ściągnąć z cywilnej sieci komórkowej (funkcję synchronizacji czasu z siecią komórkową ma każdy smartfon). Pozatym tak istotne parametry jak ustawienia timerów powinny być automatycznie zweryfikowane przez komputery nadzorcze jeszcze przed startem. A i już w czasie lotu telemetria powinna to przesyłać (to nawet nie są kb/s), celem sprawdzenia zgodności.

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 20, 2019, 20:27 »
A śmiali się z ruskich gdy któryś Sojuz wyglebił się z powodu błędnie wpisanego miejsca startu. A tu jest jeszcze gorzej, bo jak któryś timer na pokładzie miał źle ustawioną godzinę to prawidłowy czas w każdej chwili można ściągnąć z cywilnej sieci komórkowej (funkcję synchronizacji czasu z siecią komórkową ma każdy smartfon). Pozatym tak istotne parametry jak ustawienia timerów powinny być automatycznie zweryfikowane przez komputery nadzorcze jeszcze przed startem. A i już w czasie lotu telemetria powinna to przesyłać (to nawet nie są kb/s), celem sprawdzenia zgodności.

Tu nie chodzi o synchronizację czasu, tylko coś w rodzaju grafiku czynności, uruchamiania (bądź nie) poszczególnych procedur w zależności od upływu czasu od startu (MET, Mission Elapsed Time). To nie jest zwykły zegarek, budzik, czy minutnik :P Zresztą Boeing twierdzi, że nadal nie wie, jaka jest pierwotna przyczyna błędu.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline aerg

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 20, 2019, 21:07 »
Tu nie chodzi o synchronizację czasu, tylko coś w rodzaju grafiku czynności, uruchamiania (bądź nie) poszczególnych procedur w zależności od upływu czasu od startu (MET, Mission Elapsed Time). To nie jest zwykły zegarek, budzik, czy minutnik :P
To nic nie zmienia. Pokładowe komputery napewno miały funkcje autodiagnostyczne, pozwalające na symulację całego lotu, od startu do dokowania. A już napewno komputery nadzorcze na ziemi miały możliwość przeprowadzenia takiej symulacji z użyciem danych wpisanych do timerów na pokładzie. I taka symulacja napewno by pokazała, że w pewnym momencie wszystko się "rozjeżdża".

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 20, 2019, 21:07 »