Autor Wątek: SpX - DM2 (2020)  (Przeczytany 208736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: SpX - DM2 (2020)
« Odpowiedź #435 dnia: Maja 27, 2020, 23:04 »
W ogóle to rozkoszujmy się tymi widokami! Wiem, że za kilka lat scruby będą denerwujące, ale teraz po raz pierwszy widzimy co się dzieje w środku kapsuły. Astronauci mają już otwarte hełmy, zdjęli też rękawice - ale też wypełniają kilka czynności - to wcale nie taki częsty widok!

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #436 dnia: Maja 27, 2020, 23:25 »
No chłopaki wynudzili się w Dragonie na śmierć!  :) ;D

... a tu w między czasie był ładny przelot nad Polską ISS i poprzedzającego ją raptem o tylko 25 sek. czasu (równoczesny przelot)  Cygnusa NG-13, który po jutrze ma być już zdeorbitowany!  ??? Taka okazja sfocenia NG-13 razem z ISS już sie nie powtórzy!  :(
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2020, 23:37 wysłana przez suchyy »
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #437 dnia: Maja 27, 2020, 23:40 »
Teraz to chyba rzeczywiście się nudzą! :) Pogoda ładna się zrobiła. :P

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #438 dnia: Maja 27, 2020, 23:43 »
Start w sobotę 30 maja o 19:22:41 UTC, czyli 21:22:41 CEST.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #438 dnia: Maja 27, 2020, 23:43 »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #439 dnia: Maja 27, 2020, 23:43 »
Noo, nie - normalnie sejf "prują", zeby ich wydobyć  :) :) :)

Offline nosound87

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #440 dnia: Maja 27, 2020, 23:46 »
Przybyli Inkwizytorzy i próbują otworzyć kapsułę :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #441 dnia: Maja 27, 2020, 23:46 »
Zaraz wyjdą. Czyli zajmuje to około 90 minut od momentu zatrzymania startu.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #442 dnia: Maja 27, 2020, 23:49 »
... ale czego oni tam nie używali, żeby sie włamać???  ;D Widzieliście? Jakies zgiete szpikulce, jak wytrychy - no sie dobrze ubawiłem na koniec!  ;D ;D ;D  Jeszcze te ubiory - w zasadzie fragment trillera gotowy!!! Pewnie Musk szykuje sie do przejecia branży filmowej. Ma rozmach, trzeba przyznać!  ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2020, 23:52 wysłana przez suchyy »

Offline Tantal

• Kościoła Latających Bojlerów
  • Weteran
  • per aspera ad astra
« Odpowiedź #443 dnia: Maja 28, 2020, 00:02 »
Powinni w tych strojach jeszcze zatańczyć Coffin Dance :D :D

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #444 dnia: Maja 28, 2020, 00:02 »
I na tym się skończyło. Transmisja zakończona.

Ale do soboty będzie o czym rozmawiać. :) ot choćby o pogodzie!

Offline kretus5

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #445 dnia: Maja 28, 2020, 04:47 »
Zamiast rozmawiać o pogodzie, to porozmawiałbym o wrażliwości tej wersji Falcona na pogodę. Rozumiem że to była pierwsza próba startu, i trzeba by "dmuchać na zimne" i na pewno specjaliści oprócz pogody na Florydzie sprawdzali co się dzieje jeszcze na Atlantyku , ale wytłumaczcie mi państwo jak to się dzieje że Sojuz może startować w gorszych warunkach, jest burza ,- pioruny mogą w niego (a fe! cenzura moderatora! :) ) , a to ustrojstwo leci jak gdyby nigdy nic...  A cud amerykańskiej techniki Falcon 9 Block 5 w wersji załogowej z Dragonem nie leci...  I jak już będą regularne loty za rok czy dwa, to to wrażliwość na pogodę wersji załogowej cały czas będzie tak jak wczoraj ?

---
edit moheratora: poproszono mnie o usunięcie brzydkich słów :)
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2020, 11:46 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #446 dnia: Maja 28, 2020, 06:49 »
A co było takiego 11 sierpnia 2011 że tyle osób było na Forum?
No właśnie nie mogę dociec. Co więcej, w dniu lądowania Curiosity statystyki forum podają max 187 online.
Tu: http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?action=stats

Ale to chyba podaje tylko dla zalogowanych użytkowników, a nie wszystkich. :)
Wczoraj podawało zdecydowanie dla wszystkich, bo zalogowanych było nie więcej niż stu.

Offline nosound87

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #447 dnia: Maja 28, 2020, 09:00 »
Zamiast rozmawiać o pogodzie, to porozmawiałbym o wrażliwości tej wersji Falcona na pogodę. Rozumiem że to była pierwsza próba startu, i trzeba by "dmuchać na zimne" i na pewno specjaliści oprócz pogody na Florydzie sprawdzali co się dzieje jeszcze na Atlantyku , ale wytłumaczcie mi państwo jak to się dzieje że Sojuz może startować w gorszych warunkach, jest burza ,- pioruny mogą w niego napierdalać, a to ustrojstwo leci jak gdyby nigdy nic...  A cud amerykańskiej techniki Falcon 9 Block 5 w wersji załogowej z Dragonem nie leci...  I jak już będą regularne loty za rok czy dwa, to to wrażliwość na pogodę wersji załogowej cały czas będzie tak jak wczoraj ?

Wydaje mi się tak z czysto teoretycznego pkt. widzenia, opierając się trochę na ideologii Elona, że sam projekt jest dość wrażliwy dla naszego filantropa i nie bez powodu wstrzymuje on oddech przed jakimkolwiek ruchem z uwagi na pierwszy załogowy lot od SpaceX. Gdyby (odpukać) coś poszło nie tak, Elon sam lekko pogrążyłby się w sobie, a on naprawdę robi wiele dla ludzkości jak i również jest wzorem do naśladowania w "odbudowanej" dolinie krzemowej. Niepowodzenie tego przedsięwzięcia skutkowałoby też (to oczywiste) na polu finansowym, ponieważ akcje firmy na giełdzie spadłyby zapewne do minimum. SpaceX jest głównym "chlebem" Elona, którym dzieli się ze wszystkimi, a Tesla czy Solarcity to tylko dodatki (które de facto byłyby jedyną deską ratunku w przypadku krachu finansowego SpaceX) - niemniej SpaceX = Musk.
W grę wchodzi nie tylko odpowiedzialność za ludzkie życie, ale też przyszłość firmy, cierpliwość popłaca... .
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2020, 09:06 wysłana przez nosound87 »

Offline Zeppo

• Nowy
  • *
  • czosnkiem i kołkiem ;)
« Odpowiedź #448 dnia: Maja 28, 2020, 11:02 »
Zamiast rozmawiać o pogodzie, to porozmawiałbym o wrażliwości tej wersji Falcona na pogodę. Rozumiem że to była pierwsza próba startu, i trzeba by "dmuchać na zimne" i na pewno specjaliści oprócz pogody na Florydzie sprawdzali co się dzieje jeszcze na Atlantyku , ale wytłumaczcie mi państwo jak to się dzieje że Sojuz może startować w gorszych warunkach, jest burza ,- pioruny mogą w niego napierdalać, a to ustrojstwo leci jak gdyby nigdy nic...  A cud amerykańskiej techniki Falcon 9 Block 5 w wersji załogowej z Dragonem nie leci...  I jak już będą regularne loty za rok czy dwa, to to wrażliwość na pogodę wersji załogowej cały czas będzie tak jak wczoraj ?

Pewnie Falcon mógłby spokojnie polecieć, latał już w trudnych warunkach, ale tutaj chodzi o dobrą pogodę na całej trasie lądowania kapsuły w razie awarii. Do tego pierwszy start załogowy cały świat na to patrzy więc będą chcieli wszytko idealnie. Co do ruskich to nie wiem czy warto się na nich wzorować. To już stara oblatana konstrukcja, dobrze znają jej granice wytrzymałości :p

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #449 dnia: Maja 28, 2020, 15:42 »
IMHO naiwnością było oczekiwać próby startu we wczorajszych warunkach w ostatniej godzinie przed wystrzałem, gdzie niebo było zasnute ciężkimi ciemnymi chmurami i burzowymi warunkami na trasie ewentualnych wodowań awaryjnych. Tyle lat przygotowań, nie jedna obsuwa,  wreszcie punkt T-0 oddalony już tylko o parę godzin, i ryzykować dla przedsiębiorstwa może nie nokautujący, ale prawie nokautujący cios z powodu utraty załogi w sytuacji, gdy rakieta i statek są w pełni gotowe i można ponownie próbować już za 3 dni zamiast 3 lata - to by musiała być NASA przed startem Challengera, a nie SpaceX by tak chojrakować przed swoim najważniejszym jak dotąd zadaniem z ludzką stawką w grze.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #449 dnia: Maja 28, 2020, 15:42 »