Autor Wątek: Artemis 3  (Przeczytany 79438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artpoz

• Weteran
Odp: Artemis 3
« Odpowiedź #195 dnia: Października 18, 2025, 16:25 »
Na zachętę Render

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #196 dnia: Października 18, 2025, 18:00 »
6 startów Starshipa plus 1 SLSa na jedną misję księżycową to jakiś koszmar. Jak długo można trzymać paliwo na orbicie? Moim zdaniem wersja Blue Origin lepsza. Wcześniej myślałem, że jedna, góra dwa starty Starshipa wystarczą i popierałem taki scenariusz. Teraz to totolotek czy zdąży się z wszystkim na czas wystartować.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #197 dnia: Października 18, 2025, 19:55 »
6 startów Starshipa plus 1 SLSa na jedną misję księżycową to jakiś koszmar.

Cieszmy się, że nie 20-40 jak wyliczali niektórzy.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #198 dnia: Października 18, 2025, 20:40 »
Z drugiej strony te 6 Starshipów to może być wizja grafika - symbolicznie zaznaczył, że ma być ich wiele (może kilkanaście, może +20)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Października 18, 2025, 20:40 »

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #199 dnia: Października 18, 2025, 21:30 »
6 startów Starshipa plus 1 SLSa na jedną misję księżycową to jakiś koszmar. Jak długo można trzymać paliwo na orbicie? Moim zdaniem wersja Blue Origin lepsza. Wcześniej myślałem, że jedna, góra dwa starty Starshipa wystarczą i popierałem taki scenariusz. Teraz to totolotek czy zdąży się z wszystkim na czas wystartować.

To są stare i nieaktualne rendery sprzed kilku lat. Eric Berger dostał informację od inżynierów SpaceX i do lądowania na Księżycu potrzeba 20-40 startów, a nie 6. Starship miał mieć 100t na LEO, a obecna wersja V2 ma zaledwie 35t.

SpaceX nadal siedzi cicho i nic nie mówi o HLS i o liczbie potrzebnych startów. Pewnie czekają na lot orbitalny, rzeczywisty udźwig i dane dotyczące długotrwałych misji i tempa wyparowania paliwa na orbicie. Ale nie zdziwiłbym się gdyby nawet w wersji V4 było potrzebne 15-20 startów.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #200 dnia: Października 18, 2025, 22:24 »
A jakby Starshipy zrobić jednorazowymi to o ile spadłaby liczba potrzebnych startów? Przecież na Księżyc nie musimy wysyłać całego wieżowca....

Offline winged

• Junior
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: Stycznia 03, 2026, 22:43 »
Eric Berger dostał informację od inżynierów SpaceX i do lądowania na Księżycu potrzeba 20-40 startów, a nie 6. Starship miał mieć 100t na LEO, a obecna wersja V2 ma zaledwie 35t.

SpaceX nadal siedzi cicho i nic nie mówi o HLS i o liczbie potrzebnych startów. Pewnie czekają na lot orbitalny, rzeczywisty udźwig i dane dotyczące długotrwałych misji i tempa wyparowania paliwa na orbicie. Ale nie zdziwiłbym się gdyby nawet w wersji V4 było potrzebne 15-20 startów.

Rozumiem że 20-40 startów to szacunki dla wersji 35t?

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #202 dnia: Stycznia 15, 2026, 14:14 »
Coraz częściej mi się przypominają różne koncepcje księżycowych holowników długo rozpędzanych jonowcami, które miałyby krążyć stale między LEO a łysym i tylko przechwytywać ładunki, a potem uwalniać je na trajektorii do upadku na powierzchnię naszego satelity. Coś jak wrzucanie paczki do jadącego pociągu.
Było to namiętnie dyskutowane jeszcze na pl.sci.kosmos.
"Space is hard"

Offline winged

• Junior
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: Lutego 05, 2026, 09:00 »
Coraz częściej mi się przypominają różne koncepcje księżycowych holowników długo rozpędzanych jonowcami, które miałyby krążyć stale między LEO a łysym i tylko przechwytywać ładunki, a potem uwalniać je na trajektorii do upadku na powierzchnię naszego satelity. Coś jak wrzucanie paczki do jadącego pociągu.
Było to namiętnie dyskutowane jeszcze na pl.sci.kosmos.

Jak rozumiem takie jonowce poruszałyby się po trajektoriach spiralnych stopniowo podwyższając apogeum i perygeum orbity aż dosięgnie ona Księżyca a następnie w identyczny sposób schodząc na LEO. Taki manewr wymaga nawet 2x więcej delta V niż manewr transferowy Hohmanna stosowany przez napędy chemiczne ale za to impuls właściwy dla napędów jonowych potrafi być nawet 10x wyższy.

Offline winged

• Junior
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: Lutego 05, 2026, 10:10 »
Cztery starty to troszkę hardkorowo... Cokolwiek się opóźni i tak pół roku mają składać jedną misję księżycową?

Fajnie by było, gdyby jeden start wysłał kilka TE, DE czy AE... Wtedy by to miało sens...

Heh cztery starty to za dużo. Fajnie to brzmi z dzisiejszej perspektywy gdzie mówi się o kilkunastu startach a niektórzy wspominają liczbę 40 :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #205 dnia: Lutego 06, 2026, 20:11 »
Bardzo żałuję, że Musk zrezygnował nad rozwojem Silver i Red Dragona. Gdyby dalej rozwijał te pomysły myślę, że już udałoby mu się wylądować, przynajmniej bezzałogowo na Księżycu i Marsie. A na pewno zdążyłby z lądownikiem dla misji Artemis 3 i nie dałby się wyprzedzić Bezosowi i Chińczykom. Myślę, że nawet teraz jakby chciał to dałby kasę dla Silver Dragona i do 2030 spokojnie by się wyrobił zamiast mamić nas księżycowym Starshipem, który będzie wymagał iluś startów dla wykonania jednej misji.
Jak myślicie czy jest minimalna szansa, żeby w ramach przyśpieszenia prac nad lądownikiem HLS Musk wrócił do Silver Dragona jako lądownika dla tej misji?

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #206 dnia: Lutego 27, 2026, 16:32 »
Szykują się spore zmiany. Podczas Artemis 3 nie będzie lądowania na Księżycu. Będzie za to rendezvous na LEO z jednym lub dwoma lądownikami od SpaceX i Blue Origin w 2027. Lądowanie w Artemis 4 w 2028.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #207 dnia: Lutego 27, 2026, 16:33 »
Szykują się spore zmiany. Podczas Artemis 3 nie będzie lądowania na Księżycu. Będzie za to rendezvous na LEO z jednym lub dwoma lądownikami od SpaceX i Blue Origin w 2027. Lądowanie w Artrmis4 w 2028.

No właśnie - i jednocześnie ma przyśpieszyć ilość startów do około jednego lotu co 10 miesięcy.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #208 dnia: Lutego 27, 2026, 19:09 »

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #209 dnia: Lutego 28, 2026, 01:40 »
Cały ten (przepłacony) sls to jest jakaś abstrakcja i delikatnie mówiąc kolejna ślepa uliczka NASA... Lata lecą i aż żal na to patrzeć. Jedyna nadzieja w BlueMoon.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Lutego 28, 2026, 01:40 »