Moze ktos mi pokaze jakie swyliczenia, ale starship to nawet na LEO sam sie nie dostanie.
Znowu zaczynasz? Nikt nie chce wysyłać bezpośrednio obecnego Starshipa Mk1 na Marsa. Wyraźnie pisałem o
docelowych możliwościach Starshipa wg. koncepcji Muska, wysyłanego z użyciem SH i tankowanego w kosmosie.
Moze ktos mi pokaze jakie swyliczenia, ale starship to nawet na LEO sam sie nie dostanie.
Obstawiam, ze jednyne na co byloby go stac to misje do stacji wokolksiezyccowej i z powrotem.
On musi aktywnie hamowac wiec potrzebuje tez troche paliwa na powrot.
Z powazaniem
Adam Przybyla
Oj, leniuszek, leniuszek

. Jest pełno różnych wyliczeń na nasaspaceflight, reddit, a nawet trochę na tym forum (ignorujesz?).
Ale mówisz-masz.
Przyjmijmy skrajne uproszczenie (abyś tym razem przeczytał), że masa Starshipa z ładunkiem użytecznym do misji (takiej, jak chciałeś w jednym z poprzednich postów) na orbitę Marsa to 150t+1200t paliwa zatankowanego na LEO.
Daje to 385*9.81*ln(1350/150)=
8.3km/s całkowitego, możliwego dV. Można to jeszcze podwyższyć np. dotankowując na GTO o ~2.5km/s. Jest jeszcze trochę innych możliwości np. składy paliwa na orbicie Marsa, ale to na razie pomińmy.
A teraz trochę o potrzebach. Jeden z osiągalnych wariantów o możliwie krótkim czasie trwania misji:
https://trajbrowser.arc.nasa.gov/traj_browser.php?maxMag=25&maxOCC=4&chk_target_list=on&target_list=Mars&mission_class=roundtrip&mission_type=rendezvous&LD1=2028&LD2=2040&maxDT=2.5&DTunit=yrs&maxDV=12&min=DT&wdw_width=-1&submit=Search#a_load_resultsMamy więc całkowite dV=7.35km/s, ale dochodzą manewry na orbitach Marsa i nieuniknione straty.
Każda próba skrócenia misji wymaga albo większego dV, albo nieakceptowalnej prędkości wejścia w atmosferę Ziemi (można wcześniej hamować silnikami, ale to podwyższa dV). Można samemu poeksperymentować korzystając z powyższego linka.
Tak więc, głównym problemem misji orbitalnej na Marsa nie jest samo dV, ale czas podróży spędzony w stanie nieważkości i narażenia na promieniowanie. W przypadku lądowania można sam czas przelotu skrócić, kosztem dłuższego pobytu na powierzchni. Ale tam mamy trochę ciążenia i możliwości osłon przed promieniowaniem.