Ankieta

Czy gdybyś miał możliwość zdecydowałbyś się na misję na Marsa w jedną stronę?

Zdecydowanie TAK!
25 (20.7%)
W innej sytuacji prywatnej tak
29 (24%)
Raczej nie
26 (21.5%)
Zdecydowanie NIE!
41 (33.9%)

Głosów w sumie: 102

Autor Wątek: Załogowa wyprawa na Marsa  (Przeczytany 414963 razy)

Offline synoptyk

• Nowy
  • *
  • pogodą!
Odp: Załogowa wyprawa na Marsa
« Odpowiedź #135 dnia: Grudnia 25, 2012, 15:10 »
BTW, na orbite marsa jest blizej niz na powierzchnie Ksiezyca, pamietaj o tym;-)

Hola hola, a bierzesz pod uwagę odpowiednie ilości zapasów jedzenia, napojów, tlenu, paliwa, duże rozmiary statku (Soyuzem nie polecą ;) ), ochronę przed rozbłyskami, wpływ długotrwałej nieważkości i izolacji na ciało i psychikę? Bliżej nam do powierzchni Księżyca niż do orbity Marsa. Lot do Marsa to nie jest tylko podłączenie trzech silników do ISS.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #136 dnia: Grudnia 25, 2012, 16:17 »
BTW, na orbite marsa jest blizej niz na powierzchnie Ksiezyca, pamietaj o tym;-)

Hola hola, a bierzesz pod uwagę odpowiednie ilości zapasów jedzenia, napojów, tlenu, paliwa, duże rozmiary statku (Soyuzem nie polecą ;) ), ochronę przed rozbłyskami, wpływ długotrwałej nieważkości i izolacji na ciało i psychikę? Bliżej nam do powierzchni Księżyca niż do orbity Marsa. Lot do Marsa to nie jest tylko podłączenie trzech silników do ISS.
Spokojnie, biore pod uwage wiele spraw. Jedzenia na Ksiezycu i tak nie ma ;-) A roznica miedzy zakopaniem sie na Phobosie czy na Ksiezycu jest niewielka;-)
A oslony? Chcac latac na Ksiezyc na powazanie a nie liczac na cud jak za Apollo to tez bez oslon sie nie obejdzie;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                       Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2012, 16:21 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #137 dnia: Grudnia 25, 2012, 23:50 »
Autonomia jaka on jednak bedzie musial miec kosztuje. Zamiast 3-4 robotow wysle sie jeden ... I tak, jak pisze na jakis malo ciekawy teren.
Curiosity juz dla mnie jest robotem i jezdzi w wyjatkowo ciekawym terenie. Dodaj do tego Eberswalde i pare innych miejsc i masz kopalnie naukowa. Wbrew temu ze laikom 'ciekawy' teren kojarzy sie ze stromymi urwiskami najciekawszy teren na Marsie to tam gdzie ewentualnie rzeki kiedys plynely. I za cene lotu zalogowego na orbite Marsa sfinansujesz pewnie z kilkaset takich MSL.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2012, 23:52 wysłana przez olasek »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #138 dnia: Grudnia 26, 2012, 18:18 »
Curiosity juz dla mnie jest robotem i jezdzi w wyjatkowo ciekawym terenie. Dodaj do tego Eberswalde i pare innych miejsc i masz kopalnie naukowa. Wbrew temu ze laikom 'ciekawy' teren kojarzy sie ze stromymi urwiskami najciekawszy teren na Marsie to tam gdzie ewentualnie rzeki kiedys plynely. I za cene lotu zalogowego na orbite Marsa sfinansujesz pewnie z kilkaset takich MSL.

Racja! Tyle, że jedna wyprawa załogowa (udana  ;) ) da tyle wyników naukowych co chyba z tysiąc (na oko  ;) ) łazików....

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Grudnia 26, 2012, 18:18 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #139 dnia: Grudnia 26, 2012, 21:02 »

Racja! Tyle, że jedna wyprawa załogowa (udana  ;) ) da tyle wyników naukowych co chyba z tysiąc (na oko  ;) ) łazików....
Czyli jak juz wyladuja na Marsie to wszedzie poslecie ludzi? Zadych lazikow?;-) Wyluaduje tych dwoch gosci na Marsie i wszedzie beda latac z tymi mlotkami?;-)
Z powazaniem
                                                   Adam Przybyla

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #140 dnia: Grudnia 26, 2012, 22:35 »

"Na oko" powiadasz... 1000? A ja napiszę, że "na oko" to jeden MSL zbierze 100 razy więcej wyników, niż 10 załogowych wypraw. I udowodnij, że nie. Jak jeszcze wmieszam do tego π i jakieś drzwi, to wyjdzie, że nawet jeszcze więcej.

A już poważnie: Wielokrotnie na tym forum dyskutowaliśmy, co jest lepsze - załogowa, czy bezzałogowa eksploracja kosmosu. Ja zawsze pisałem, że lepsza jest bezzałogowa (choć załogowa ma inny wymiar i czemu innemu służy). Ale oczywiście rozumiem argumenty drugiej strony. Niemniej jednak zupełnie się nie zgadzam, że dziś jakakolwiek załogowa wyprawa przyniesie więcej korzyści niż bardzo dobry łazik. MSL jest już niezły, ale wyobraźmy sobie flotę łazików kilka razy lepszych, kilka z modułem powrotnym, za wielokrotnie mniejsze pieniądze niż jedna załogowa wyprawa.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2012, 22:50 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #141 dnia: Grudnia 26, 2012, 23:33 »
"Na oko" powiadasz... 1000? A ja napiszę, że "na oko" to jeden MSL zbierze 100 razy więcej wyników, niż 10 załogowych wypraw. I udowodnij, że nie. Jak jeszcze wmieszam do tego π i jakieś drzwi, to wyjdzie, że nawet jeszcze więcej.
A ja mysle ze to nie mozna do konca liczyc w ten sposob. Wiadomo ze taki lazik moze jezdzic po  Marsie i 10 lat , a zalogowa wyprawa przebywalaby pewnie na Marsie jakis 1 rok. Jednak gdyby ludzie  przebywali na planecie  10 lat to zebraliby  znacznie wiecej danych niz 1 lazik..

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #142 dnia: Grudnia 26, 2012, 23:44 »
Niemniej jednak zupełnie się nie zgadzam, że dziś jakakolwiek załogowa wyprawa przyniesie więcej korzyści niż bardzo dobry łazik. MSL jest już niezły, ale wyobraźmy sobie flotę łazików kilka razy lepszych, kilka z modułem powrotnym, za wielokrotnie mniejsze pieniądze niż jedna załogowa wyprawa.
Myślę, że przywożenie ~1 kg próbek z Marsa zamiast np: 50 - 100 kg nie daje tylu późniejszych możliwości badań naukowych w laboratoriach. Można jakoś przeskalować, ale ostatnie lata pokazują też, że wzrost kosztów coraz bardziej zaawansowanych pojazdów marsjańskich nie rośnie liniowo ale wykładniczo (załącznik). Bardzo pouczające jest też przejrzenie press kitów z misji Apollo-15 do 17 i przeanalizowanie ich pod kątem wykorzystywanych instrumentów naukowych :)

Druga sprawa. Powinno nam chyba zależeć aby na kosmos wydawane było jak najwięcej środków. Mimo wszystko te pieniądze to nie tylko statki i rakiety ale też miejsca pracy dla wielu naukowców, techników i inżynierów. W ten sposób generowany jest popyt na studiowanie kierunków ścisłych.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline tretos

• Nowy
  • *
  • inaction is a weapon of mass destruction
    • Forum Budowy Statków Kosmicznych
« Odpowiedź #143 dnia: Grudnia 27, 2012, 01:43 »
I mam nadzieje że kiedyś dotrzemy na Marsa, znajdziemy i odkopiemy te wszystkie maszyny które wylądowały lecz straciły łączność tak jak mars 3: http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/industrial-robots/meet-the-very-first-rover-to-land-on-mars

Nowa Archeologia.

Zapraszam do dyskusji na Skypie.

Enthusiasm is the mother of effort, and without it nothing great was ever achieved.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #144 dnia: Grudnia 27, 2012, 07:53 »
A ja mysle ze to nie mozna do konca liczyc w ten sposob. Wiadomo ze taki lazik moze jezdzic po  Marsie i 10 lat , a zalogowa wyprawa przebywalaby pewnie na Marsie jakis 1 rok. Jednak gdyby ludzie  przebywali na planecie  10 lat to zebraliby  znacznie wiecej danych niz 1 lazik..
Masz racje, ale mam dziwne wrazenie, ze efekt szybkosci nei zniknie jak ludzie beda tylko na orbicie marsa, zgodzisz sie ze mna?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                                     Adam Przybyla

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #145 dnia: Grudnia 27, 2012, 09:15 »
[Masz racje, ale mam dziwne wrazenie, ze efekt szybkosci nei zniknie jak ludzie beda tylko na orbicie marsa, zgodzisz sie ze mna?;-)
Oczywiscie ze zdalnie sterowany  z orbity  humanoidalny robot-avatar  bylby  co najmniej rownie wydajny w pracy badawczej jak czlowiek, a nawet  moglby byc  znacznie bardziej wydajny niz  bo przeciez czlowiek musi odpoczywac co pewien czas., a taki avatar moglby byc nawet  wykorzystywany bez przerwy  gbyby  sterujacy nim zmieniali sie w systemie zmianowym np. co 8 godzin.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #146 dnia: Grudnia 27, 2012, 09:21 »
[Masz racje, ale mam dziwne wrazenie, ze efekt szybkosci nei zniknie jak ludzie beda tylko na orbicie marsa, zgodzisz sie ze mna?;-)
Oczywiscie ze zdalnie sterowany  z orbity  humanoidalny robot-avatar  bylby  co najmniej rownie wydajny w pracy badawczej jak czlowiek, a nawet  moglby byc  znacznie bardziej wydajny niz  bo przeciez czlowiek musi odpoczywac co pewien czas., a taki avatar moglby byc nawet  wykorzystywany bez przerwy  gbyby  sterujacy nim zmieniali sie w systemie zmianowym np. co 8 godzin.
             ... awatarow moze byc z 10, zrzucone w rozne tereny na Marsie, sterowane z ZIemi i na zmiene z ekipa z orbity, dla szybszeego przemieszczania, przebywania terenu gdy potrzebna jest interakcja real-time. Z powazaniem
                                                                                                                Adam Przybyla

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #147 dnia: Grudnia 27, 2012, 11:19 »
Według mnie najciekawsze rzeczy na Marsie są pod jego powierzchnią (lód, surowce, możliwe że życie). Pokażcie mi robota, który jest w stanie wjechać w jaskinie na Marsie, lub pobierać próbki z większych głębokości? Dogłębne i na dużą skale badania tej planety będą możliwe tylko i wyłącznie dzięki stałej obecności człowieka na jej powierzchni wspomaganego w działaniach przez różnego rodzaju sprzęt w tym roboty.
Dobry przykład mobilności jaką daje obecność człowieka pokazuje to nagranie :

Dajcie teraz ekipę astronautów na powierzchni Marsa z dobrze wyposażonym pojazdem i macie mobilne laboratorium, które dziennie może przemieszczać się nawet o kilkaset kilometrów, badając ciekawe miejsca wytypowane z orbity, często nie dostępne dla misji robotycznych.

A jeżeli jeszcze to kogoś nie przekonuje, to pomyślcie ile tysięcy lat badamy naszą planetę i jak dużo jeszcze nie wiemy, wyobrażacie badanie Ziemi samymi robotami?

I żeby było jasne, zgadzam się, że załogowy lot "na chwilę" po kilka kamyków jest bezsensu, tylko lot z myślą o stałej obecności ma sens i pozwoli wykorzystać wszystkie atuty jakie daje obecność ludzi na miejscu.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #148 dnia: Grudnia 27, 2012, 12:22 »
Według mnie najciekawsze rzeczy na Marsie są pod jego powierzchnią (lód, surowce, możliwe że życie). Pokażcie mi robota, który jest w stanie wjechać w jaskinie na Marsie, lub pobierać próbki z większych głębokości? Dogłębne i na dużą skale badania tej planety będą możliwe tylko i wyłącznie dzięki stałej obecności człowieka na jej powierzchni wspomaganego w działaniach przez różnego rodzaju sprzęt w tym roboty.
Dobry przykład mobilności jaką daje obecność człowieka pokazuje to nagranie :

Dajcie teraz ekipę astronautów na powierzchni Marsa z dobrze wyposażonym pojazdem i macie mobilne laboratorium, które dziennie może przemieszczać się nawet o kilkaset kilometrów, badając ciekawe miejsca wytypowane z orbity, często nie dostępne dla misji robotycznych.

A jeżeli jeszcze to kogoś nie przekonuje, to pomyślcie ile tysięcy lat badamy naszą planetę i jak dużo jeszcze nie wiemy, wyobrażacie badanie Ziemi samymi robotami?

I żeby było jasne, zgadzam się, że załogowy lot "na chwilę" po kilka kamyków jest bezsensu, tylko lot z myślą o stałej obecności ma sens i pozwoli wykorzystać wszystkie atuty jakie daje obecność ludzi na miejscu.
   ... zadna ekipa nie przejedzie dziennie kilkuset km, z tym bylby problem nawet dzis na Ziemi;-) Nawet zakladajac, ze bedzei tam na Marsie jakas samowybudowujaca szosa;-) BTW, jaskinie nie sa chyba az tak czeste;-) A nawet zakladajac, ze bylby to pojazd dosc szybki to i tak ludzie musieliby z niech wychodzic i badac. Jak myslisz, ile mozna wytrzymac z mlotkiem w skafandrze przy mniejszym ciazeniu?;-) Z powazaniem
                                                      Adam Przybyla

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Grudnia 27, 2012, 13:13 »
Raptem ze 400 lat.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Grudnia 27, 2012, 13:13 »