Ankieta

Jakie firmy powinny otrzymać finansowanie w rundzie CCtCap programu CCP?

Boeing / Atlas V / CST-100
8 (15.7%)
Sierra Nevada Corp. /Atlas V / Dream Chaser
17 (33.3%)
SpaceX / Falcon 9 / Dragon 2
26 (51%)

Głosów w sumie: 25

Autor Wątek: Commercial Crew Programme (CCP) - NASA wspiera komercyjne loty załogowe  (Przeczytany 346252 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: CCDev - program NASA wspierający komercyjne loty załogowe
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 09, 2011, 20:14 »
Kilka dni temu amerykańska Izba Reprezentantów ogłosiła swój projekt oszczędności w budżecie NASA na przyszły rok. Polecam bardzo dobry artykuł na Kosmonaucie.net na ten temat (link). Krzysztof Kanawka wymienił w nim najważniejsze cięcia, które ogółem miałyby wynieść 1,9 mld USB (na proponowaną w projekcie prezydenckim kwotę 18,7 mld).

W uzupełnieniu do tego artykuł dodam, że propozycje cięć mają objąć także wspieranie prywatnych loty załogowych. Z kwoty 850 mln USD proponuje się obciąć aż 60%! Gdyby tak zostało, będzie to oznaczało jeszcze dłuższą przerwę w amerykańskich startach załogowych. Przeciwko tej propozycji podniósł się spory szum. Akcję przeciwko tym cięciom prowadzi Space Frontier Foundation (http://spacefrontier.org/2011/07/08/fundthefuture/).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #76 dnia: Lipca 09, 2011, 21:15 »
Ano rzeczywiście - cięcia na loty komercyjne są potężne i wyjątkowo niezrozumiałe w obecnej sytuacji. Kto wie? Może w ramach walki o inny budżet właśnie pojawi się pytanie co uratować? Loty komercyjne czy JWST?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 09, 2011, 22:12 »
A mnie to nie dziwi. Rząd nigdy specjalnie nie patrzył przychylnie na prywatne firmy kosmiczny przychylnym okiem - zwłaszcza w kwestii lotów załogowych.

Offline MaDeR Levap

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 10, 2011, 16:04 »
JWST nie jest wart ratowania. Niechęć do prywatnych firm kosmicznych w rzekomo kapitalistycznej USA, szczególnie ze strony Republikanów, to jakiś obłędny wybryk natury. Kto by pomyślał, co...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 10, 2011, 16:04 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 12, 2011, 16:26 »
Kurczę, chcą obciąć o 60% finanse na loty komercyjne? Skandal, i jak firmy prywatne mają wierzyć rządowi?
Przecież będzie trzeba zapłacić im kary za niedotrzymanie umów, jak to się stało w ramach anulowania Constellation. To jakieś chore, tym bardziej że w obliczy wycofania wahadłowców budżet Agencji zostanie odciążone o te pare miliardów dolców, które właśnie mogłyby pójść na komercję i eksplorację.......  :P I to coś ma się nazywać Ameryka? .......  >:(
Mam nadzieję, ze tam po drugiej stronie Atlantyku jednak przyjdą po olej do głowy, chyba że ich Rosjanie całkiem przekupili  :o

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 12, 2011, 18:00 »
Niechęć do prywatnych firm kosmicznych w rzekomo kapitalistycznej USA, szczególnie ze strony Republikanów, to jakiś obłędny wybryk natury.

Jeśli już koniecznie trzeba wejść na ideologię, to propozycja Izby Reprezentantów jest jak najbardziej kapitalistyczna, i to w tym najbardziej skrajnym duchu. No bo niby dlaczego rząd ma wspierać jakiekolwiek wybrane przez siebie firmy? Niech one robią co mogą, a rząd potem kupi to, co najlepsze i najtańsze.

Przecież będzie trzeba zapłacić im kary za niedotrzymanie umów, jak to się stało w ramach anulowania Constellation.

Cięcia mają dotyczyć przyszłego programu CCDev3, na który nawet nie rozpisano jeszcze konkursu. A realizowanemu obecnie CCDev2 raczej nic nie grozi. Zatem nie będą potrzebne żadne odszkodowania. Kwota na CCDev3 (850 mln USD) miała być bardzo duża w porównaniu z CCDev2 (269,3 mln USD), ale też ma to być decydująca faza programu - budowa statków. Zmniejszenie tych pieniędzy to kilkuletnie opóźnienie (chyba że Blue Origin sobie poradzi beż żadnych pieniędzy z zewnątrz), a w rezultacie straty dla NASA. No ale to nam dobrze problem krótkiej kołdry...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 12, 2011, 18:08 »
Cięcia mają dotyczyć przyszłego programu CCDev3, na który nawet nie rozpisano jeszcze konkursu. A realizowanemu obecnie CCDev2 raczej nic nie grozi. Zatem nie będą potrzebne żadne odszkodowania. Kwota na CCDev3 (850 mln USD) miała być bardzo duża w porównaniu z CCDev2 (269,3 mln USD), ale też ma to być decydująca faza programu - budowa statków. Zmniejszenie tych pieniędzy to kilkuletnie opóźnienie (chyba że Blue Origin sobie poradzi beż żadnych pieniędzy z zewnątrz), a w rezultacie straty dla NASA. No ale to nam dobrze problem krótkiej kołdry...

Aha, czyli chodzi o 3 część. Tylko czy obecnie wywalone pieniądze, w obliczu gdy nie doczekamy się obiecanych statków nie będą wyrzucone w błoto? No chyba, ze pocieszymy się tym, że firmy zdobyły w poprzednich fazach CCDEV odpowiednie doświadczenie... 850 mln dolarów dla nas szaraczków to dużo, ale w porównaniu z budżetem NASA a tym bardziej USA to kwota śmiesznie niska, żeby za taką cenę rezygnować z rozwiju własnego transportu/ów na LEO  :P  Za tą kasę to nawet nie można wysłać 1 misji wahadłowca...... Szkoda, że o te 850 mln dolarów może się rozbić szansa decydująca przyszłości lotów na LEO i przyszłości astronautyki ........ Ręce opadają, a Rosjanie się cieszą, bo Amerykanów wozić będą w swoich Sojuzach i to im kasa płynąc będzie a nie amerykańskim firmom. Czy to mądre, nawet z punktu widzenia amerykańskiego polityka? A nam się marzyły nowe techniki eksploracyjne, komercyjne statki, rakieta HLV, Hm a miało być tak pięknie.... I to który już raz  ::)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Lipca 12, 2011, 18:23 »
To jest dopiero propozycja, jeszcze nic nie wiadomo na pewno. A pieniędzy i tak w całości nie cofną, a "tylko" 60%.

Natomiast czy już wydane pieniądze pójdą w błoto... Nikt nie wie, ile firm będzie realizować CCDev3. Na NSF plączą się przypuszczenia, że dwie. A więc pozostałe firmy i tak odpadną z konkurencji. Czy pieniądze dotychczas na nie wydane zostaną zmarnowane? Doświadczenia NASA pokazują, że kontrakty z pojedynczym kontrahentem wychodzą bardzo drogo. A tak część pieniędzy dziś zmarnuje się z punktu widzenia programu, ale może dzięki temu końcowy efekt będzie szybciej i taniej? Może gdyby nie konkurencja pomiędzy czterema obecnie firmami, to żadna z nich nie osiągnęła by takich wyników, jakie ma? Oczywiście, jeśli program będzie finansowany na odpowiednim poziomie.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #83 dnia: Lipca 13, 2011, 17:52 »
Ja też chciałbym by finansowano budowę czterech stateczków, bo to i tak nie duze pieniądze, porównywalne
z budową MERów w początkach ubiegłej dekady...... No i co cztery firmy to nie jedna, konkurencja by pięknie kwitła.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #84 dnia: Lipca 16, 2011, 10:59 »
NASA podała następującą informację:

NASA and United Launch Alliance (ULA) managers will hold a news conference on Monday, July 18, at ULA headquarters in Centennial, Colo., to announce a new Commercial Crew Development agreement. The news conference will begin at 11 a.m. MDT in the first floor conference center. The briefing participants are:

-- Ed Mango, NASA Commercial Crew Development program manager
-- Dan Collins, chief operating officer, ULA
-- Dr. George Sowers, vice president, ULA business development

Czyli odbędzie się spotkanie NASA i ULA (spółka Boeinga i Lockheeda Martina - czyli rakiety Delta i Atlas) poświęcone programowi CCDev2.

Jest to informacja zaskakująca, gdyż ULA nie należy do czwórki beneficjentów programu. Jest nim Boeing z kapsułą CST-100, ale nie ULA. Z drugiej strony aż trzech beneficjentów planuje wykorzystać rakietę ULA - Atlas V (Boeing właśnie oraz Sierra Nevada i Blue Origin, na razie tylko SpaceX bazuje na własnej rakiecie).

Czego więc może dotyczyć spotkanie i jakie porozumienie mogły zawrzeć NASA i ULA w ramach CCDev2? Zagadka. Zajrzałem na odpowiedni wątek na NSF, ale tam też tylko domysły, i to raczej mało prawdopodobne.

Dowiemy się już w poniedziałek o 11 MDT (MDT to bodajże UTC-6).

Źródło: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/jul/HQ_M11-143_ULA_Agreement.html#.TiCWalFrGYo.facebook

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 18, 2011, 19:26 »
Powoli już wiadomo, embargo informacyjne mimo wszystko nadal jest. Otóż chodzi o dokończenie human-ratingu rakiety Atlas5.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 18, 2011, 19:35 »
Powoli już wiadomo, embargo informacyjne mimo wszystko nadal jest. Otóż chodzi o dokończenie human-ratingu rakiety Atlas5.

Proszę!
http://www.nasaspaceflight.com/2011/07/nasa-ula-saa-complete-human-rating-atlas-v/

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Lipca 18, 2011, 21:06 »
To widziałem, ale nadal mało szczegółów.

No to tutaj tylko L2 nam pomoże, jeśli w ogóle... ;)

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 18, 2011, 21:20 »
No to tutaj tylko L2 nam pomoże, jeśli w ogóle... ;)

Chris B. uczestniczył w konferencji. Generalnie na moje oko wygląda, że ULA dostanie wsparcie (głównie umysłowe) nad pracami nad Atlasem 5. ULA przecież ma plan wynoszenia ludzi Atlasem. Jest mnóstwo analiz wskazujących, co, gdzie. Nawet rysunki infry wyrzutni są zrobione (np. z wykorzystaniem wieżyczki od Aresa1). W ten sposób przypominają mi się moje prace koncepcyjne nad pewnym artykułem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 18, 2011, 21:20 »