Autor Wątek: STS-134 Endeavour  (Przeczytany 530258 razy)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: STS-134 Endeavour
« Odpowiedź #1080 dnia: Maja 22, 2011, 17:59 »
Właśnie się tak zastanawiam - kiedy poprzednim razem nakładano smar na SARJ?  Jakoś w 2007 roku?

Właśnie poczytałem - w 2008 roku (http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_Truss_Structure#Solar_Alpha_Rotary_Joint)
Swoją drogą pierwotnie chyba tam nie było smaru? Chyba, że po prostu źle sobie to tłumaczę.

----
Widzę, że zanim wysłałem mojego posta Ty już poprawiłeś datę. :)
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2011, 18:03 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline sebastiansz

• Pełny
  • ...
    • Wiadomości o lotach kosmicznych
« Odpowiedź #1081 dnia: Maja 22, 2011, 18:04 »
Panowie po EVA-2... jakby ktoś przegapił :)
http://kosmicznewiadomosci.wordpress.com/ - loty kosmiczne, astronautyka.

''That may have been one small step for Neil, but it's a heck of a big leap for me." Bruce McCandless II

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1082 dnia: Maja 22, 2011, 18:34 »
----

Tak - pisałem z pamięci, ale później na NASA TV  była o tym mowa. Z tego co pamiętam, to rzeczywiście nie było pierwotnie żadnego smaru na SARJ. Nie planowano tego i w ogóle nie spodziewano się takich problemów - zresztą z drugim SARJ jest (chyba wszystko w porządku).

Tak na marginesie, czy już wiadomo co było powodem powstania tych opiłków metalu w SARJ? Jakoś wypadło mi to z głowy, a pewnie już to dawno temu ustalono...

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1083 dnia: Maja 22, 2011, 21:06 »
----

Tak - pisałem z pamięci, ale później na NASA TV  była o tym mowa. Z tego co pamiętam, to rzeczywiście nie było pierwotnie żadnego smaru na SARJ. Nie planowano tego i w ogóle nie spodziewano się takich problemów - zresztą z drugim SARJ jest (chyba wszystko w porządku).

Tak na marginesie, czy już wiadomo co było powodem powstania tych opiłków metalu w SARJ? Jakoś wypadło mi to z głowy, a pewnie już to dawno temu ustalono...

Łożyska (chyba TBA skrót) zaczęły się ścierać, ale nie pamiętam czy ustalili z którego dokładnie miejsca (zębatki?). Kilka lat temu przesmarowali więc oba SARJ (jeden jest na sterburcie, a drugi na bakburcie ISS, odpowiednio pomiędzy S3/S4 i P3/P4). Mają tak robić co parę lat, jak na Kosmonaucie pisali :) W przyszłości może na orbitę trafi też zapasowa cała jednostka SARJ. Co by nie powiedzieć, to jednak element ten jest cały czas w ruchu.

Drew już przed End-Effector'em pana Dexture

ciekawe kiedy użyją Dexture do jakichś prac, bo jak dotąd sobie ciągle podziwia widoki :)

Dextre oczywiście;) Parę miesięcy temu przeszedł chrzest bojowy. W grudniu zeszłego roku przeszedł testy operacyjne. W tej chwili zdaje się, że posiada status zwartego i gotowego do działania :) Ostatnio nie siedziałem w temacie przez dłuższy czas więc możliwe, że o czymś nie wiem. Artykuł o użyciu Dextre w działaniu pojawił się jakiś czas temu na Kosmo, trochę tam filmików, z którch jeden wrzucam poniżej. Pochwycenie robota w 3:00, a jego taniec rozpoczyna się w około 3:55 filmiku :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1083 dnia: Maja 22, 2011, 21:06 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1084 dnia: Maja 22, 2011, 21:09 »
Przy okazji - dzięki za dzisiejsze posty wszystkich aktywnych wątków - zwłaszcza nortona i sebastiansza. To był ciężki spacer, czysta hydraulika :P

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1085 dnia: Maja 22, 2011, 21:09 »
Czy ktoś wie o której się zakończył Flight Day 7? Kiedy się zacznie Flight Day 8?

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #1086 dnia: Maja 22, 2011, 22:46 »
Czy ktoś wie o której się zakończył Flight Day 7? Kiedy się zacznie Flight Day 8?

Flight Day 7 zakończył się przed godziną 19:00 CEST. Kolejny 8 dzień misji rozpocznie się o 2:56 w nocy naszego czasu.

Offline sebastiansz

• Pełny
  • ...
    • Wiadomości o lotach kosmicznych
« Odpowiedź #1087 dnia: Maja 22, 2011, 23:04 »
Przy okazji - dzięki za dzisiejsze posty wszystkich aktywnych wątków - zwłaszcza nortona i sebastiansza. To był ciężki spacer, czysta hydraulika :P

Spoko i dzięki :)

Ceremonia zmiany dowódcy MSK (HD 720p)
http://kosmicznewiadomosci.wordpress.com/ - loty kosmiczne, astronautyka.

''That may have been one small step for Neil, but it's a heck of a big leap for me." Bruce McCandless II

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1088 dnia: Maja 22, 2011, 23:09 »

Flight Day 7 zakończył się przed godziną 19:00 CEST. Kolejny 8 dzień misji rozpocznie się o 2:56 w nocy naszego czasu.

Czyli się nic nie zmieniło. Była rozmowa,  że dzień zostanie wydłużony z powodu wydłużonego spaceru EVA-2.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #1089 dnia: Maja 22, 2011, 23:13 »
Tak zupełnie poza tematem: czy kobiety na ISS nie powinny przycinać trochę włosów? ;)
The Dark Side of the Moon

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #1090 dnia: Maja 23, 2011, 00:08 »
Tak zupełnie poza tematem: czy kobiety na ISS nie powinny przycinać trochę włosów? ;)

wg. mnie ma to swój urok i pięknie pokazuje 0g

a jakby planowali wysłać tam fryzjera, to ja się mogę fachu nauczyć i lecieć :)
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #1091 dnia: Maja 23, 2011, 00:12 »

Spoko i dzięki :)

ktoś musiał się tym zająć i my z Sebą jakoś (piszę tu o sobie) to dźwignęliśmy - bo forum dziś było weekendowo puste i mało kto śledził EVA-2

polecam się na przyszłość o ile nie będę musiał realizować innych zadań :)
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline zoscar

• Junior
  • **
  • Eppur si muove
« Odpowiedź #1092 dnia: Maja 23, 2011, 07:26 »
Daily Mission Recap - Flight Day 7:
Księga natury pisana jest w matematycznym języku.

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #1093 dnia: Maja 23, 2011, 09:37 »
Załoga dzisiaj dostała niespodziankę w postaci dodatkowej godziny snu. Pobudka miała miejsce o 9:00 CEST 4:00 CEST.

Plan na dzisiaj:
http://www.nasa.gov/pdf/551029main_PAO_FD08_ExPkg.pdf
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2011, 09:54 wysłana przez Prometeusz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1094 dnia: Maja 23, 2011, 09:43 »
Chyba nie CEST. :P W załączniku ujęcie z ISS na kompleks burzowy nad Brazylią.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1094 dnia: Maja 23, 2011, 09:43 »