----
Widzę, że zanim wysłałem mojego posta Ty już poprawiłeś datę. 
Tak - pisałem z pamięci, ale później na NASA TV była o tym mowa. Z tego co pamiętam, to rzeczywiście nie było pierwotnie żadnego smaru na SARJ. Nie planowano tego i w ogóle nie spodziewano się takich problemów - zresztą z drugim SARJ jest (chyba wszystko w porządku).
Tak na marginesie, czy już wiadomo co było powodem powstania tych opiłków metalu w SARJ? Jakoś wypadło mi to z głowy, a pewnie już to dawno temu ustalono...
Łożyska (chyba TBA skrót) zaczęły się ścierać, ale nie pamiętam czy ustalili z którego dokładnie miejsca (zębatki?). Kilka lat temu przesmarowali więc oba SARJ (jeden jest na sterburcie, a drugi na bakburcie ISS, odpowiednio pomiędzy S3/S4 i P3/P4). Mają tak robić co parę lat, jak na Kosmonaucie pisali

W przyszłości może na orbitę trafi też zapasowa cała jednostka SARJ. Co by nie powiedzieć, to jednak element ten jest cały czas w ruchu.
Drew już przed End-Effector'em pana Dexture
ciekawe kiedy użyją Dexture do jakichś prac, bo jak dotąd sobie ciągle podziwia widoki 
Dextre oczywiście;) Parę miesięcy temu przeszedł chrzest bojowy. W grudniu zeszłego roku przeszedł testy operacyjne. W tej chwili zdaje się, że posiada status zwartego i gotowego do działania

Ostatnio nie siedziałem w temacie przez dłuższy czas więc możliwe, że o czymś nie wiem.
Artykuł o użyciu Dextre w działaniu pojawił się jakiś czas temu na Kosmo, trochę tam filmików, z którch jeden wrzucam poniżej. Pochwycenie robota w 3:00, a jego taniec rozpoczyna się w około 3:55 filmiku