Autor Wątek: STS-134 Endeavour  (Przeczytany 523389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline glimpse

• Pełny
Odp: STS-134 Endeavour
« Odpowiedź #1260 dnia: Maja 30, 2011, 13:06 »
Te ostatnie fotki to będzie niezła pamiątka po Endeavour. A niedługo jeszcze Atlantis, a potem komercyjne loty. Będzie dobrze :)

Online Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #1261 dnia: Maja 30, 2011, 14:00 »
Fakt, komercyjniaki pozostają, ale nie ulega najmniejszej wątpliwości, że te inne misje nie budzą aż takich wrażeń jak promy kosmiczne, nie dostarczają takich widoków, i nie budzą takiego zainteresowania (przynajmniej na razie) czego dowodem są chociażby statystki aktywności na forum w czasie startów STS czy chociażby Sojuzów :) Bez porównania wiadomo gdzie aktywność jest większa i ciągle się zastanawiam co jest tego przyczyną :) Może dreszczyk emocji z powodu ogromnego prawdopodobieństwa łubudu wahadłowca...? ::)

I fajny time-lapse z ostatniego fly-around Endeavoura :)

Offline glimpse

• Pełny
« Odpowiedź #1262 dnia: Maja 30, 2011, 14:05 »
Moim marzeniem jest w tej chwili filmik z odcumowania nagrany ręcznie w HD z Cupoli :)

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #1263 dnia: Maja 30, 2011, 14:09 »
Chyba nie chodzi o łubudu, ale przekazy z misji i przygotowań STS są bardzo medialne. Ze startów Soyuzów najlepszy moment jak maskotka przestaje wisieć tylko zaczyna unosić się w nieważkości no i zgrabne ruchy kijkiem załogi ułożonej jak sardynki w puszce. Przy lądowaniu też słabe widoczki, jeżeli w ogóle są.  ::)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1263 dnia: Maja 30, 2011, 14:09 »

Offline Tomoesopo

• Weteran
  • Paladyn
« Odpowiedź #1264 dnia: Maja 30, 2011, 15:42 »
Dokładnie, NASA bardziej dba o widza :). Poza tym istnieją dodatkowe portale jak spaceflightnow gdzie są specjalne relacje ze startów wahadłowców, starty Sojuzów nie są tak nagłaśniane ;).

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #1265 dnia: Maja 30, 2011, 15:49 »
Chyba nie chodzi o łubudu, ale przekazy z misji i przygotowań STS są bardzo medialne. Ze startów Soyuzów najlepszy moment jak maskotka przestaje wisieć tylko zaczyna unosić się w nieważkości no i zgrabne ruchy kijkiem załogi ułożonej jak sardynki w puszce. Przy lądowaniu też słabe widoczki, jeżeli w ogóle są.  ::)

Gdyby Rosjanie nie zaprzestali programu z Buranem, to też wątpię by byśmy mieli coś takiego jak przy STS. Rosjanie są bardzo oszczędni medialnie i gdyby nie to, że amerykanie kręcą się im po Gwiezdnym Miasteczku z kamerą to niewiele z Sojuzów byśmy zobaczyli. To chyba kwestia mentalności i tu należy podziękować amerykanom, że lubią pokazać wszystko i mówić szczegółowo nawet o awariach.
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline zoscar

• Junior
  • **
  • Eppur si muove
« Odpowiedź #1266 dnia: Maja 30, 2011, 17:00 »
Z jednej strony cieszę się, że zainteresowałem się astronautyką przed końcem STS, ale teraz strasznie mi smutno, że tak mało widziałem i że już tylko jeden start przede mną :(
Księga natury pisana jest w matematycznym języku.

Offline glimpse

• Pełny
« Odpowiedź #1267 dnia: Maja 30, 2011, 20:50 »
Z jednej strony cieszę się, że zainteresowałem się astronautyką przed końcem STS, ale teraz strasznie mi smutno, że tak mało widziałem i że już tylko jeden start przede mną :(

Możesz się cofnąć wstecz i oglądać filmiki na YT :)

Offline yabuzapit

• Pełny
« Odpowiedź #1268 dnia: Maja 30, 2011, 21:08 »

Możesz się cofnąć wstecz i oglądać filmiki na YT :)

Ale to już nie to samo co oglądanie na żywo, czy też co chwile odświeżanie forum w nadziei na świeże newsy.

Offline zoscar

• Junior
  • **
  • Eppur si muove
« Odpowiedź #1269 dnia: Maja 30, 2011, 21:14 »
No właśnie. Niesamowite jest codzienne włączanie po kilka razy komputera, aby sprawdzić nowe wiadomości i zdjęcia na forum ;)
Księga natury pisana jest w matematycznym języku.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1270 dnia: Maja 30, 2011, 21:56 »
No właśnie. Niesamowite jest codzienne włączanie po kilka razy komputera, aby sprawdzić nowe wiadomości i zdjęcia na forum ;)

Hehe... to polecam ten obrazek. Rozwalił mi wczoraj system :D

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #1271 dnia: Maja 30, 2011, 22:08 »

Popatrz na to z innej strony. Zainteresowales sie rakietami przed początkiem nowej ery. Będziesz miejmy nadzieje świadkiem komercjalizacji lotów kosmicznych.

P.S. Czytałem ze postępy technologiczne powinny zmniejszyć koszt wysłania 1 funta na orbitę do poniżej $1000. Co oznacza ze trzeba sie zdrowo odchudzac, bo każdy funt jest na wagę złota!
Zapraszam na mój blog :)

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #1272 dnia: Maja 30, 2011, 22:36 »
Dzięki za relację Panowie. Niestety nie mogłem oglądać bo dzisiaj cały dzień w robocie :(

W załączniku dwa screeny z powtórek dzisiejszego dnia. Fajnie byłoby gdyby ukazał się ten film z kamery HD.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #1273 dnia: Maja 31, 2011, 00:37 »
Niesamowite co tu wrzucacie! Dzięki! Chociaż mogę sobie poczytać.. bo przez studia nie jestem na czasie :(.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1274 dnia: Maja 31, 2011, 00:44 »
Niesamowite co tu wrzucacie! Dzięki! Chociaż mogę sobie poczytać.. bo przez studia nie jestem na czasie :(.

Mam ten sam problem :P Chociaż nie wiem już czy nie zgubiłem gdzieś proporcji czasowych.. :P

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1274 dnia: Maja 31, 2011, 00:44 »