Autor Wątek: Europejski program kosmiczny  (Przeczytany 342562 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Europejski program kosmiczny
« Odpowiedź #195 dnia: Lipca 02, 2012, 23:21 »
Byłem dzisiaj w OHB i miałem okazję obejrzeć kilka z zamówionych ptaszków w różnym stopniu rozgrzebania. Ciekawostka - OHB ma dostarczać kolejne satelity Galileo co 6 tygodni. To jest naprawdę niezłe tempo, szybciej mają powstawać tylko satelity Iridium NEXT.

Bardzo ładne tempo - musieli pewnie "linię produkcyjną" nieźle zoptymalizować.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #196 dnia: Lipca 21, 2012, 02:01 »
Mały artykuł nt. europejskiego, telekomunikacyjnego satelity Artemis, który będzie wykorzystywany dodatkowe 2 lata. Niesamowicie zasłużony sprzęt :)

"Każdy satelita wyniesiony na orbitę posiada gwarantowany czas, w którym będzie aktywny, realizując zakładane przez projektantów cele. Często zdarza się, iż ten czas działalności jest wydłużany. Za przykład może tutaj służyć satelita Artemis należący do Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA).

Satelita telekomunikacyjny Artemis wyniesiony został 12 lutego w 2001 roku przez rakietę Ariane 5. W czasie kolejnych 11 lat pracy wykonywał wszystkie zaplanowane działania. Po tym epizodzie agencja ESA zadecydowała utrzymać jednostkę w stanie operacyjnym jeszcze przez parę lat, tj. do 2014 roku, kiedy to dojdzie do planowanej deorbitacji."

Offline tretos

• Nowy
  • *
  • inaction is a weapon of mass destruction
    • Forum Budowy Statków Kosmicznych
« Odpowiedź #197 dnia: Stycznia 16, 2013, 21:39 »
Może trochę off topic ale ciekawy artykuł oraz video na temat dzień z życia pracy w Astronautyce.

Find out more about working in the space industry through the real-life experiences of people working in the sector. Click on one of the names or video clips to find out more.

http://www.bis.gov.uk/ukspaceagency/careers/i-work-in-space
Zapraszam do dyskusji na Skypie.

Enthusiasm is the mother of effort, and without it nothing great was ever achieved.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 22, 2013, 00:41 »
ESA przeprowadziła pierwszy test w ramach programu budowy pojazdu kosmicznego wielokrotnego użytku.
http://www.rp.pl/artykul/55385,1021715-Europejski-wahadlowiec.html

The IXV model was recovered from the sea after its splashdown on a parachute

ESA przeprowadziła pierwszy test w ramach programu budowy pojazdu kosmicznego wielokrotnego użytku.

Pełnowymiarowy model pojazdu IVX (Intermediate eXperimental Vehicle) został upuszczony przez helikopter z wysokości 3 tys. metrów. Test przeprowadzony w bazie wojskowej w Salto di Quirra na Sardynii, zakończył się pełnym sukcesem.

Test prawdziwej sondy planowany jest na przyszły rok. Pojazd w kształcie klina zostanie wyniesiony przez rakietę Vega na wysokość 420 km. Stamtąd rozpocznie lot po łuku na Ziemię. Wyląduje na spadochronie w Pacyfiku.

IXV jest wielkości samochodu osobowego. Posiada klapy i stery do kontroli trajektorii lotu. Płyty ceramiczne mają zapobiec spaleniu w atmosferze.

Pojazd powstaje w ramach wstępnego etapu projektu Europejskiej Agencji Kosmicznej, którego celem jest opracowanie automatycznego statku kosmicznego wielokrotnego użytku. Jego koncepcja podobna jest do amerykańskiego projektu minipromu kosmicznego X-37B, który z misją szpiegowską pozostaje na orbicie przez kilkanaście miesięcy, po czym ląduje w bazie jak zwykły samolot. Europejski wahadłowiec będzie nazywał się Pride (Programme for Reusable In-orbit Demonstrator in Europe).

— X-37B jest dużym pojazdem. Do wystrzelenia go na orbitę potrzebna jest rakieta Atlas, a do wysłania Pride wystarczy znacznie mniejsza — wyjaśnia Roberto Provera z Thales Alenia Space (TAS), francusko-włoskiej firmy, która realizuje projekt, na zlecenie ESA. — Pomysł na oba pojazdy jest bardzo podobny, ale ich rozmiary i koszty bardzo się różnią.

Jeśli przyszłoroczna próba pojazdu IVX na orbicie się powiedzie, droga dla pojazdu Pride  będzie otwarta. — Pride będzie znacznie różnił się od IXV będzie miał skrzydła i będzie w stanie nie tylko poruszać się po łuku, ale krążyć po orbicie i lądować na pasie startowym — powiedział Provera.

Maszyna powstanie kosztem 400 mln euro. Będzie gotowa do prób najwcześniej w 2018 roku.
Ma być dostosowana do wynoszenia na orbitę przez rakietę Vega, co oznacza, że musi mieć poniżej pięciu metrów długości i ważyć nie więcej niż 1900 kg.

Europe's IXV 'space wedge' performs drop test
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22984738

Pride must be sized to fit on Europe's small launcher, Vega

Wersji załogowej chyba nie będzie. A trochę szkoda...  :P

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 22, 2013, 00:41 »

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #199 dnia: Czerwca 22, 2013, 10:54 »
Zgryźliwą uwagę na temat znalazłem w sieci.

"If it were any smaller, it could fit in the cargo bay of the X-37, which was designed to fit in the cargo bay of the shuttle. You could have stacked them like Russian dolls. :)
(Gdyby był nieco mniejszy, to by się zmieścił w ładowni X-37, który był projektowany tak aby się zmieścić w ładowni shuttla. Można je układać jak rosyjskie lalki.)

http://www.space.com/18223-robot-mini-space-shuttle-europe-funding.html

Poza tym tekst dość ciekawy. Dla przykładu jest wciąż rozważana kwestia czy pojazd finalny mam mieć skrzydła mocowane na stałe, czy rozkładane. Ciekawy pomysł, aby rozłożyć skrzydła dopiero niżej, gdy skończy się duże nagrzewanie.

"We have to think whether we have fully deployed wings or foldable" inside the fairing, Tumino explained. "It’s a trade-off against cost."
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2013, 10:57 wysłana przez Trafiony »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #200 dnia: Czerwca 22, 2013, 11:56 »
Wersji załogowej chyba nie będzie. A trochę szkoda...  :P

Czemu? Wersja kabrio możliwa! :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 22, 2013, 14:35 »
Warto pamietac, ze te projekty "samolotow kosmicznych" niejedno maja w Europie imie, tu Shefex:

Z powazaniem
                          Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #202 dnia: Czerwca 23, 2013, 22:40 »
Ciekawa grafika!

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #203 dnia: Czerwca 24, 2013, 15:08 »
A ja się zastanawiam, po co ESA robi testy całkiem nowego minipojazdu, skoro w 2008 roku pamiętam, że był udany test powrotnej kapsuły CRV (lub jakoś tak się to nazywało)? Czemu tamta kapsuła nie jest kontynuowana?
Z drugiej strony testy IXV są bardziej ambitne i trudne, ale z drugiej strony może pozwolą kiedyś Europie zbudować wreszcie swój powrotnik (może shuttle) lądujący precyzyjnie w miejscu lądowania  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 24, 2013, 23:40 »
Pierwszy Galileo serii FOC - Full Operational Capability - został pokazany światu. Jest teraz w ESTEC.
http://www.esa.int/Our_Activities/Navigation/Highlights/New_breed

Borys

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwca 25, 2013, 10:07 »
Pierwszy Galileo serii FOC - Full Operational Capability - został pokazany światu. Jest teraz w ESTEC.

Na fotce jest cleanroom OHB w Bremie. Byłem tam rok temu i widziałem pracę nad tymi satelitami. Cleanroom (jeden z dwóch dużych) jest wielkości sali gimnastycznej, a stanowiska pracy zorganizowane są w wyspy, dzięki czemu w jednym cleanroomie pracuje się nad kilkoma satelitami Galileo równocześnie. To już praktycznie fabryka satelitów.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 25, 2013, 14:52 »

Na fotce jest cleanroom OHB w Bremie. Byłem tam rok temu i widziałem pracę nad tymi satelitami. Cleanroom (jeden z dwóch dużych) jest wielkości sali gimnastycznej, a stanowiska pracy zorganizowane są w wyspy, dzięki czemu w jednym cleanroomie pracuje się nad kilkoma satelitami Galileo równocześnie. To już praktycznie fabryka satelitów.
             ... bo tak, jak pisalem, "diabel" tkwi w szczegolach: http://sci.esa.int/home/30821-esa-s-good-natured-devils/ - europa konczy z manufaktura i zaczyna normalna produkcje w technologiach kosmicznych. I dlatego Mars/Wenus Express to prawie blizniaki jednojajowe;-) Z powazaniem
                                                                                                        Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 26, 2013, 19:49 »
A ja się zastanawiam, po co ESA robi testy całkiem nowego minipojazdu, skoro w 2008 roku pamiętam, że był udany test powrotnej kapsuły CRV (lub jakoś tak się to nazywało)? Czemu tamta kapsuła nie jest kontynuowana?
Z drugiej strony testy IXV są bardziej ambitne i trudne, ale z drugiej strony może pozwolą kiedyś Europie zbudować wreszcie swój powrotnik (może shuttle) lądujący precyzyjnie w miejscu lądowania  ;)

Chyba masz na myśli pojazd o nazwie ARD (Atmospheric Re-entry Demonstrator), który odbył lot w 1998 roku? Zagłębiłem się nieco w temat, bo zainteresowało mnie jak się obecnie przedstawia sytuacja z przygotowaniami do lotu innego eksperymentalnego statku - EXPERT* (tylko tyle o nim jest na forum). Dane zebrane w czasie tej misji miały być wykorzystane do lepszego przygotowania planowanej obecnie na przyszły rok (2014), wyżej wspomnianej misji IXV.

Generalnie z tego co sobie poczytałem to Europa zaczęła budować doświadczenie na bazie programów Manned Space Transport Program, Crew Transportation Vehicle i programu Hermes. Rzecz się oczywiście rozchodziła o technologie re-entry (powrotu do atmosfery), czyli testy dynamiczne, w tunelach aerodynamicznych i prace nad osłonami termicznymi. Na bazie tych programów powstała misja ARD (1998). Potem do 2002 Europa dalej zbierała wiedzę udzielając się w programach X38 i CVR (Crew Return Vehicle), prowadzonych przez NASA. W tym samym czasie stwierdzono na podstawie analizy wyników z misji ARD (a także programów amerykańskich promów kosmicznych, MIRKA i EXPRESS), że istnieje potrzeba na stworzenie dobrego narzędzia weryfikującego wszystkie zbierane dane (dot. aero i termodynamiki). Tak powstał program EXPERT (EXPErimental Re-entry Test-bed) - grafika w załączniku - którego celem byłoby dostarczenie informacji, zebranie doświadczenia i przetestowania sprzętu na potrzeby rozwoju kolejnych/innych programów, jak chociażby wyżej wspomnianego IXV.

*Odnośnie platformy EXPERT, to miała ona planowo polecieć w 2010 roku. Jednak rosyjskie Ministerstwo Obrony w pewnym momencie (bodajże już po zakontraktowaniu) odmówiło wykorzystania rakiety Volna do wyniesienia platformy (start miał mieć miejsce na Pacyfiku z okrętu podwodnego klasy Delta III). Rosjanie nie zaproponowali żadnej alternatywy, więcej na temat tych wydarzeń z ubiegłego roku w tym artykule na Kosmo. Główny wykonawca platformy - Thales Alenia Space Italy - uzyskał jednak pieniądze na analizy dotyczące alternatywnej metody wyniesienia platformy z programu General Studies Programme agencji ESA. Po zatwierdzeniu możliwości udziału w tej inicjatywie przez odpowiedni departament USA rozpoczęły się rozmowy i analizy nt. metod wyniesienia platformy na trajektorię suborbitalną, która w oryginalne miała mieć wysokość 100-120 km, zapewniając prędkość około 5 km/s (Mach 15).

Rozmowy prowadzone są z Orbitalem nt. wykorzystania dwóch oferowanych przez nich systemów - Pegasus Light i Minotaur, a także z NASA i US Army nad wykorzystaniem nowego systemu wczesnego ostrzegania o nazwie SWORDS. W grze jest także Lockheed Martin, którego oferta wykorzystania rakiety z rodziny Athena spotkała się z odrzuceniem (za drogie rozwiązanie), jednak firma proponuje inne, np. dwustopniową rakietę na paliwo stałe (z górnym stopniem napędzanym hydrazyną), zrzuconą z C-17, lub rakietę sondującą. Dodatkowo LM proponuje rozwiązanie przechwycenia kapsuły po odbyciu misji przez helikoptery, co pozwoliłoby na większą swobodę w wyborze miejsca przeprowadzenia testu. W zamyśle platforma EXPERT wystrzelona przez rakietę Volna miała lądować na spadochronie na Kamczatce.

Osobiście zastanawiam się czy misja EXPERT'a jednak dojdzie do skutku. Z pewnością ta dobrze wyposażona w czujniki platforma dostarczy wielu ciekawych danych, jednak zbliżamy się powoli do momentu startu IXV na Vedze, a tutaj miał być chyba spory transfer wiedzy. Jak myślicie?

Wywodzik o historii prac nad technologiami re-entry na bazie papierku omawiającego techniczne aspekty platformy EXPERT. Informacje o programie EXPERT i trwających poszukiwaniach nośnika na bazie wątku na nsf.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #208 dnia: Czerwca 27, 2013, 13:18 »
Pomysł z rozkładanymi skrzydłami nie jest nowy - swego czasu Rosja (a w zasadzie jeszcze ZSRR) pracowała nad swoim miniwahadłowcem MiG-105, będącym odpowiedzią na prace nad X-20. Ten pojazd miał rozkładane skrzydła, mocowane w sposób zbliżony nieco do systemu funkcjonującego w lotnictwie pokładowym. Zastanawiałem się nawet dlaczego system ten nie znalazł zastosowania w innych projektach (to jedyny jaki znam z tego typu rozwiązaniem).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 27, 2013, 16:31 »
Z drugiej strony rozkładane skrzydła to chyba dodatkowa masa, którą się wykorzysta przez co najwyżej kilka minut misji. Czyli pewnie z perspektywy budżetu masy nie jest to atrakcyjne rozwiązanie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 27, 2013, 16:31 »