Autor Wątek: Blue Origin  (Przeczytany 519124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Blue Origin
« Odpowiedź #735 dnia: Grudnia 17, 2020, 20:26 »
Nie wiedziałem że Steve Squyers jest szefem naukowym w Blue Origin.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #736 dnia: Grudnia 18, 2020, 07:49 »
Nie wiedziałem że Steve Squyers jest szefem naukowym w Blue Origin.

No, też jestem zaskoczony, przecież - obok Roberta Manning'a - to ikona programu MER. Sam filmik ciekawy, widać wreszcie, że BO to nie tylko puste hale, ale sporo wysokiej klasy znanych po części specjalistów i zaawansowane prace nad różnej maści systemami. Może w ten BO się próbuje bronić przed zarzutami o tzw.wizerunkową ściemę.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2020, 08:09 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #737 dnia: Grudnia 18, 2020, 10:26 »
...Sam filmik ciekawy, widać wreszcie, że BO to nie tylko puste hale, ale sporo wysokiej klasy znanych po części specjalistów i zaawansowane prace nad różnej maści systemami. Może w ten BO się próbuje bronić przed zarzutami o tzw.wizerunkową ściemę.
A ja jestem zawiedziony. Większość tego, co pokazali, dotyczy jednak sprzętu LM i NG, a w stosunku do wcześniejszych filmików (w tym filmiku omawianego na przełomie sierpnia i września w wątku o Artemis 3) nowy był chyba tylko test nóg podwozia.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2020, 10:45 wysłana przez ah »

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #738 dnia: Lutego 09, 2021, 20:04 »
Nowy filmik:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #738 dnia: Lutego 09, 2021, 20:04 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #739 dnia: Lutego 09, 2021, 22:53 »
To makieta lądownika chyba? Squyers widzę, że z Marsa wrócił na Księżyc  ;) Tylko co on ma tam za zadanie? Przecież to geolog a nie inżynier.

Offline Tantal

• Kościoła Latających Bojlerów
  • Weteran
  • per aspera ad astra
« Odpowiedź #740 dnia: Lutego 10, 2021, 08:43 »

https://www.spaceflightinsider.com/organizations/blue-origin/nasa-adds-new-glenn-to-launch-services-program/
Nic nowego o samym BO, ale info o dopuszczeniu przez NASA New Glenna do przetargów na wynoszenie ładunków... w programach startujących 2025-27 (co się akurat wydaje dość realistyczne).

A tu jeszcze kilka informacji z testów BE-4. Może tak jak śledzimy Twittera Muska, trzeba będzie niedługo śledzić Instagrama Bezosa
https://www.instagram.com/p/CKjetqWn83u/
https://arstechnica.com/science/2020/10/ula-chief-says-the-be-4-rocket-engines-turbopump-issues-are-resolved/
https://www.geekwire.com/2021/jeff-bezos-kicks-back-full-thrust-firing-blue-origins-4-rocket-engine-texas/
Może wreszcie rozwiązali najbardziej palące problemy i ruszą z produkcją, a wtedy ruszy i Vulcan i New Glenn.

« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2021, 08:58 wysłana przez Tantal »

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #741 dnia: Lutego 10, 2021, 09:30 »
Zastanawia mnie właśnie kiedy BO ruszy z przysłowiowego kopyta i czy uda im się jeszcze w tym roku rozwiązać problemy z silnikami. Rok 2027 można przyjąć za realistyczny, 2025 ...wątpię.

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #742 dnia: Lutego 10, 2021, 09:36 »
Vulcan to powstanie ale w New Glenna to już dawno nie wierzę

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #743 dnia: Lutego 10, 2021, 10:43 »
Vulcan to powstanie ale w New Glenna to już dawno nie wierzę
          ... Musk jakos sie znalazl w tej rzeczywistosci poza IT, Bezos ... chyba nie ...
oczywiscie nei mozna lekcewazyc czlowieka z taka kasa, ktora chec wydawac ... ale jak pamietamy
Beala czy Allena, to nie zawsze sie udaje;-) Bezos dostanie pewnie teraz jakas czesc kasy z NASA, jak
poprzednio Musk, ale czy cos z tego bedzie ... chyba watpie. To, na czym zalezalo amerykanom,
tz. nieblokowalny przez innych dostep do  netu, w kazdej lokalizacji na Ziemi, spokojnie dostarczy juz SX.
Ta siec moze sie i zapcha w persepktywie dekady, ale do konca roku nie bedzie mozna "wylaczyc z netu",
nawet jesli bedzie sie jakis duzym krajem ... Z powazaniem
                                                                                                         Adam Przybyla

Offline Tantal

• Weteran
  • per aspera ad astra
« Odpowiedź #744 dnia: Lutego 10, 2021, 16:53 »
Myślę Adamie, że na to trzeba jeszcze trochę poczekać. Osiągnięcia BO "nie powalają", zwłaszcza jak się porówna z Muskiem, nawet Virgin osiągnęło orbitę, ale "coś tam" jednak dłubią i to coś poważnego. Jeżeli zaczną w tym roku dostarczać seryjne silniki to będzie to i tak ogromne osiągnięcie. Trudno mi sobie też wyobrazić, jeśli uda im się osiągnąć dojrzałość z BE-4, że nie byliby w stanie złożyć New Glenna.  Jeśli silniki będą gotowe, to zaczną testować również i puszkę.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #745 dnia: Lutego 10, 2021, 17:19 »
Myślę Adamie, że na to trzeba jeszcze trochę poczekać. Osiągnięcia BO "nie powalają", zwłaszcza jak się porówna z Muskiem, nawet Virgin osiągnęło orbitę, ale "coś tam" jednak dłubią i to coś poważnego. Jeżeli zaczną w tym roku dostarczać seryjne silniki to będzie to i tak ogromne osiągnięcie. Trudno mi sobie też wyobrazić, jeśli uda im się osiągnąć dojrzałość z BE-4, że nie byliby w stanie złożyć New Glenna.  Jeśli silniki będą gotowe, to zaczną testować również i puszkę.
               ... sadze, ze ten rok bedzie decydujacy dla BO. Nie obstawialbym jednak jakis cudow, w najlepszym wypadku beda
jakies ..duze katastrofy ale od tego sie *zawsze* zaczyna ... Z powazaniem
                                                                                                   Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2021, 17:24 wysłana przez Adam.Przybyla »

Offline Tantal

• Weteran
  • per aspera ad astra
« Odpowiedź #746 dnia: Lutego 12, 2021, 19:05 »
Ja tu się wykłócam na offtopach o Muska, a tymczasem u Bezosa na Florydzie...

https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=43998.0;attach=2012042;image

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #747 dnia: Lutego 13, 2021, 13:55 »
Coś tam niby jest, ale w dalszym ciągu sporo znaków zapytania (jak na załączonym obrazku). Makiet c.d.? Jakiś pierwszy testowy egzemplarz? Pytanie orzy okazji - egzemplarz czego?

Offline Tantal

• Weteran
  • per aspera ad astra
« Odpowiedź #748 dnia: Lutego 13, 2021, 16:21 »
Najprawdopodobniej odpowiednik dla boostera tego, co w Boca Chica oznaczają jako BN1. Testowy pre-prototyp

Offline Tantal

• Weteran
  • per aspera ad astra
« Odpowiedź #749 dnia: Lutego 14, 2021, 09:22 »
Poniżej jeszcze dwa zdjęcia i model mogący być odpowiedzią na to, o co pytał station.

https://twitter.com/julia_bergeron/status/1360308168857845760

https://twitter.com/SemrauDylan/status/1360341182585397248

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #749 dnia: Lutego 14, 2021, 09:22 »