Autor Wątek: Blue Origin  (Przeczytany 370949 razy)

Offline kretus5

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Blue Origin
« Odpowiedź #720 dnia: Czerwca 19, 2020, 16:55 »
I co? Nagle w pół roku nadrobią ten stracony dystans do Elona?  Wątpię...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #721 dnia: Czerwca 19, 2020, 22:34 »
Blue Origin jest niestety mocno do tyłu. FH już od lata startuje, a NG dopiero w przyszłym roku według planów. Wiadomo, że FH to żaden cymes techniki - 27 Merlinów musi to coś obsługiwać, ale działa.

Owy miliard USD rocznie przekazywany na Blue Origin, czym chwali się Bezos, to podobnie nie końca tak. Owszem, raz tyle dał, ale zazwyczaj są to znacznie mniej sumy. Szacuje się, że Musk wydał ze swoich prywatnych pieniędzy na SpaceX znacznie więcej (podaję za książką "Rakietowi miliarderzy" T. Fernholza).

Offline kretus5

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #722 dnia: Czerwca 20, 2020, 08:42 »
I to w sytuacji gdy pojawiła się informacja że przez pandemie koronawirusa Amerykanie zwiększyli zakupy w Amazonie, i Bezos zarobił extra dodatkowe 25 miliardów $. Wydaje mu się że problemem w Blue Orgin jest brak ambicji, i presji na sukces. Bezosowi po prostu się nie chcę!

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #723 dnia: Czerwca 20, 2020, 09:21 »
Dla mnie to wygląda, że dla Bezosa to coś w rodzaju hobby, a z takim podejściem ciężko będzie tą firmę utrzymać jak jego zabraknie(a raczej jego kasy:). Szkoda bo mieli/mają szanse stać się realną konkurencją dla SpaceX a tak zanim zbudują pierwsza rakietę to będzie ona już przestarzała i ekonomicznie może się nie utrzymać na rynku.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #723 dnia: Czerwca 20, 2020, 09:21 »

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #724 dnia: Czerwca 20, 2020, 15:08 »
J. Bezos nie ma dalekosiężnej wizji, jaką ma E. Musk.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #725 dnia: Czerwca 20, 2020, 15:54 »
Dla mnie to wygląda, że dla Bezosa to coś w rodzaju hobby, a z takim podejściem ciężko będzie tą firmę utrzymać jak jego zabraknie(a raczej jego kasy:). Szkoda bo mieli/mają szanse stać się realną konkurencją dla SpaceX a tak zanim zbudują pierwsza rakietę to będzie ona już przestarzała i ekonomicznie może się nie utrzymać na rynku.

Jak na razie BO nie pozyskał inwestorów prywatnych/funduszowych - odmiennie niż SpaceX. Sądzę, że pewnie wcześniej czy później do tego dojdzie. Więc  raczej wydaje mi się, że ten komentarz nie jest trafny.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #726 dnia: Czerwca 20, 2020, 16:17 »
J. Bezos nie ma dalekosiężnej wizji, jaką ma E. Musk.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #727 dnia: Czerwca 20, 2020, 23:23 »
Bezos rzeczywiście wspominał w zeszłym roku o cylindrze O'Neilla, zdaje się, że przy okazji prezentacji Blue Moon. Było to kiedyś dość popularne, powstało mnóstwo ładnych obrazków, ale czy to można nazwać wizją?

Jeśli z powątpiewaniem - łagodnie mówiąc - słuchamy Muskowych opowieści o kolonizacji Marsa, to jeśli Bezos zaczyna mówić o tych cylindrach, to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że najbogatszy człowiek świata wpadł nagle na pomysł, że wypadałoby też mieć jakąś "wizję", i to efektowniejszą niż jego konkurent. Cylindry O'Neilla nadają się do tego idealne - efektowne, kolorowe, przyjemne - raj w kosmosie! A na pewno nikt nie zdąży go z tego rozliczyć.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #728 dnia: Czerwca 20, 2020, 23:33 »
No ta wizja Bezosa to równie dobrze mogłaby obejmować warp drive rodem ze Star Trek. Identyczny poziom absurdu. Ale kto bogatemu zabroni puszczać aż takie wodze fantazji.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #729 dnia: Czerwca 21, 2020, 18:13 »
No ta wizja Bezosa to równie dobrze mogłaby obejmować warp drive rodem ze Star Trek. Identyczny poziom absurdu.

Nie zgadzam się. O ile warp jest kompletną fikcją z naukowego punktu widzenia, cylindry O'Neilla są fizycznie możliwe. To, że nie zostaną zbudowane w najbliższej przyszłości świadczy właśnie o dalekosiężności wizji.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #730 dnia: Czerwca 22, 2020, 09:03 »
No ta wizja Bezosa to równie dobrze mogłaby obejmować warp drive rodem ze Star Trek. Identyczny poziom absurdu.

Nie zgadzam się. O ile warp jest kompletną fikcją z naukowego punktu widzenia, cylindry O'Neilla są fizycznie możliwe. To, że nie zostaną zbudowane w najbliższej przyszłości świadczy właśnie o dalekosiężności wizji.

Jestem jednak przekonany, że póki co znacznie większe szanse realizacji i powodzenia mają jednak "muskowe" habitaty powierzchniowe niż konstruowanie zwłaszcza czegoś tak gigantycznego, zawieszonego w przestrzenii jak na tych kolorowych, bezosowych obrazkach. W dużo mniejszej skali - może i tak, ale z pewnością nie coś tak ogromnego.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #731 dnia: Czerwca 22, 2020, 16:08 »
Jestem jednak przekonany, że póki co znacznie większe szanse realizacji i powodzenia mają jednak "muskowe" habitaty powierzchniowe niż konstruowanie zwłaszcza czegoś tak gigantycznego, zawieszonego w przestrzenii jak na tych kolorowych, bezosowych obrazkach. W dużo mniejszej skali - może i tak, ale z pewnością nie coś tak ogromnego.

Oczywiście, na te wielkie habitaty należy patrzeć tak jak na opowieści Muska o terraformowaniu Marsa - ambitny cel na bardzo odległą przyszłość.

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #732 dnia: Czerwca 23, 2020, 15:36 »
Podczas gdy SpaceX niemalże codziennie pokazuję działania na świeżym powietrzu, BO przyjął taktykę uderzenia po cichu, być może wyskoczą za rok z pełnosprawną, odzyskiwalną rakietą.

To raczej tak nie działa że jak Bezos przyłoży 1 mld USD to za pół roku będzie miał działającą ciężką rakietę a jak przyłoży 25 mld. USD to w te pół roku opracuje napęd WARP i uda się na wycieczkę po galaktyce..............................................................o kurde dopiero teraz przeczytałem resztę wątku - Wy też pomyśleliście o Warpie:)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2020, 15:39 wysłana przez byko »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #733 dnia: Grudnia 17, 2020, 19:47 »
A wracając do rzeczywistości, Eric Berger ćwierknął dzisiaj:

Eric Berger @SciGuySpace
During a call with reporters, Tory Bruno said he expects to receive "flight configuration" BE-4 engines for the Vulcan rocket "this summer." Engine performance is better than asked for, so far.
7:08 PM · Dec 17, 2020

Optymistyczne. Tylko co rozumieć przez "so far" na końcu? :).

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #734 dnia: Grudnia 17, 2020, 20:09 »
Ostatnio wypuścili taki filmik propagandowy:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #734 dnia: Grudnia 17, 2020, 20:09 »