AgaBej, zgadzam się prawie w całej rozciągłości, bo BO ma póki co puste portfolio i grzechem właściwie jest porównywaćte 2 przedsiębiorstwa ale przedstaw mi proszę swoje zdanie w kwestii słynnego już lądownika by Elon. Nie chcę już poraz nty przytaczać zasadniczego argumentu, że Starship nadal się nigdzie nie wybrał i jakakolwiek alternatywa może być mocno wskazana, co też na szczęście zauważyła NASA zauroczona końmi pociągowymi F9.
Moje zdanie jest proste. Starship jest obecnie najważniejszym projektem astronautycznym na świecie. Kropka. Reszta czyli SLSy, nie umiejące nawet powtórzyć sukcesu Falcona 9 rakiety Old Space (Vulcan, Ariane 6, H 3), kolejny lądownik księżycowy czy nawet rosnące grono "MiniMusków", to tylko mało zachęcające plany awaryjne. To raz. Dwa to nie HSL jest tu kluczowy. To kwiatek do kozucha. Najważniejszy w tym wszystkim jest tu Starship plus tankowanie na orbicie. To jest kluczowe. Nawet Old Space to zauważyło, trwają koncepcyjne przymiarki do tankowania na orbicie drugiego.trzeciego stopnia. Ok w porządku. Tylko, że jeśli Starshipowi się uda manewr tankowania to oznacza, możliwość wysłania stu ton w każdy zakątek Układu Słonecznego*. Proszę to sobie powiedzieć na głos.
Sto ton w każdy zakątek Układu Słonecznego*. To naprawdę zmieni całość ludzkiej eksploracji na BEO.
Tak też się zgadzam, że cały projekt jest jeszcze w lesie, aczkolwiek to nie jest las tak głęboki, jak większość przypuszcza. Tak wiem, że liczyliśmy na ten 2020/2021/2022. Ale prace idą do przodu. Problemy są kolejno rozwiązywane, a nie zamiatane na dywan - przy tej ilości nerdów obserwujących 24/h każdą rzecz związaną ze Starshipem, to niemożliwe

. NASA konsekwentnie stawia na Space X i ma rację. Nawet jak dostaniemy Starshipa + tankowanie + HSL w 2030, to i tak będzie to rewolucja, która otworzy przed nami Układ Słoneczny.
* Promocja 100 ton w każdy zakątek Układu Słonecznego obowiązuje dla nisko energetycznych orbit transferowych Hohmanna. W razie wątpliwości przed skorzystaniem z produktu skorzystaj z porady doktora astronomii lub fizyki.