Witajcie,
Niedawno natknąłem się na informacje (m.in. na stronie Kosmonauta.net) o asteroidzie 2011 ES4. Ma ona o ile pamięć mnie nie myli chyba 25 metrów średnicy i 1 września ma ona przelecieć dość blisko Ziemi (odległość nominalna - 120 tys km). Odległość nominalna to chyba najbardziej prawdopodobny dystans od Ziemi podczas przelotu (jeśli się mylę, to mnie poprawcie). W tabeli na stronie CNEOS jest podane, że minimalna odległość przelotu to trochę ponad 70 tys km. Mam zatem pytanie - czy to 70 tys km jest bezpiecznym dystansem i czy ta asteroida (nieważne w jakiej odległości miałaby przelecieć - oby faktycznie te 120 000 albo więcej) jakkolwiek w tym roku nam zagraża? Czy ten przelot będzie bezpieczny i czy jakkolwiek może nam zagrozić? Jest ona w tabeli Sentry, ale data pierwszego możliwego zderzenia to 2031 rok, a i tak szanse na to są mniejsze niż 1 do miliona. Znaczy to, że nie ma absolutnie najmniejszych szans na jej uderzenie w Ziemię przed 2031 rokiem, czy źle to rozumiem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S. Jeśli gdzieś już o tym na forum się pojawiło, to przepraszam za powtórzenie pytania. Po prostu nie wiedziałem, czy ktoś już się o to pytał.