Autor Wątek: STS-135  (Przeczytany 603168 razy)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: STS-135
« Odpowiedź #645 dnia: Lipca 08, 2011, 23:24 »
No! Pobudka o 10 rano! To rozumiem - astronauci dadzą i nam pospać w weekend! :)
Czyli start o normalnej godzinie, pobudka o ludzkiej porze, a dzień w... dzień (nie, że codziennie, a że w dzień :) ).
Ostatnia misja musi być i dla nas przyjazna.
The Dark Side of the Moon

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #646 dnia: Lipca 08, 2011, 23:29 »
Decyzja o rozpoczęciu tankowania mimo pogody zapadła na podstawie rzutu monetą. Takie konferencje lubię ;).

To oczywiście był żart, natomiast okazało się, że prom wystartował dzisiaj nielegalnie! Otóż pogoda w chwili startu była pozanominalna dla manerwu RTLS. Ciekawe, czy ktoś za to nie "beknie"?

Źródło.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #647 dnia: Lipca 08, 2011, 23:40 »
To oczywiście był żart, natomiast okazało się, że prom wystartował dzisiaj nielegalnie! Otóż pogoda w chwili startu była pozanominalna dla manerwu RTLS. Ciekawe, czy ktoś za to nie "beknie"?

Źródło.

To jest prawda - decyzja o zignorowaniu niewystarczających warunków dla RTLS była dla mnie bardzo zaskakująca. W trakcie konferencji Mike Moses mówił, że uważał ryzyko deszczu za niewielkie i że prom dysponował sporą nadwyżką "energii" do lotu poprzez deszcz. Mówili, że dla RTLS by szybko zadecydowali który pas lądowania by był lepszy ze względów pogodowych i że generalnie w tym przypadku lot przez deszcz nie byłby wielkim problemem, bo prom nie będzie znów wykorzystywany. :P

Offline esastro

• Pełny
  • LOXem i ropą!, JesTem niesŁyszĄcy ;)
« Odpowiedź #648 dnia: Lipca 08, 2011, 23:42 »
http://twitter.com/esastro - blog twitter ?!
http://www.astronautyka.org - Polish Forums Astronautical (PFAstronaut) ?!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #648 dnia: Lipca 08, 2011, 23:42 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #649 dnia: Lipca 08, 2011, 23:52 »
No! Pobudka o 10 rano! To rozumiem - astronauci dadzą i nam pospać w weekend! :)

W zasadzie można się cieszyć! ;)

Źródło.

To jest prawda - decyzja o zignorowaniu niewystarczających warunków dla RTLS była dla mnie bardzo zaskakująca. W trakcie konferencji Mike Moses mówił, że uważał ryzyko deszczu za niewielkie i że prom dysponował sporą nadwyżką "energii" do lotu poprzez deszcz. Mówili, że dla RTLS by szybko zadecydowali który pas lądowania by był lepszy ze względów pogodowych i że generalnie w tym przypadku lot przez deszcz nie byłby wielkim problemem, bo prom nie będzie znów wykorzystywany. :P

To zawsze jakiś argument, chociaż nie widzę dużej zasadności (może lot w deszczu nie wpłynął by dobrze na wahadłowiec). Oczywiście opad to przede wszystkim gorsze warunki widoczności, śliski tor i inne utrudnienia. Nieźle dziś pojechali... ciekawe czy w tym wypadku nie wchodzi tutaj w grę to o czym pisał Sokole Oko - to jest setki tysięcy widzów, którzy zjechali obejrzeć start ::)

Offline sebastiansz

• Pełny
  • ...
    • Wiadomości o lotach kosmicznych
« Odpowiedź #650 dnia: Lipca 08, 2011, 23:54 »

W zasadzie można się cieszyć! ;)

Źródło.

To zawsze jakiś argument, chociaż nie widzę dużej zasadności (może lot w deszczu nie wpłynął by dobrze na wahadłowiec). Oczywiście opad to przede wszystkim gorsze warunki widoczności, śliski tor i inne utrudnienia. Nieźle dziś pojechali... ciekawe czy w tym wypadku nie wchodzi tutaj w grę to o czym pisał Sokole Oko - to jest setki tysięcy widzów, którzy zjechali obejrzeć start ::)

wątpię, aby ilość publiki wpłyneła na decyzję dyrektora lotu. O ile dobrze pamietam STS-134 scrub odbył się jak na miejscu był sam prezydent Obama
http://kosmicznewiadomosci.wordpress.com/ - loty kosmiczne, astronautyka.

''That may have been one small step for Neil, but it's a heck of a big leap for me." Bruce McCandless II

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #651 dnia: Lipca 08, 2011, 23:57 »
Mam nadzieję, że temat RTLS będzie dalej drążony w NASA w najbliższym czasie i się nieco więcej dowiemy. :)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #652 dnia: Lipca 09, 2011, 00:17 »
Obraz z kamery udało się chwilowo złapać 24 minuty po starcie, z europy, z pomocą 90 cm anteny (http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?PHPSESSID=0db204bc5af94fe7611e21608f3abce5&topic=25871.msg769843#msg769843).

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #653 dnia: Lipca 09, 2011, 00:21 »
Atlantis macha swoim ramieniem.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #654 dnia: Lipca 09, 2011, 01:03 »
Flight Day 1 zakończy się o 01:59 CEST. Czas więc spać! :)

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #655 dnia: Lipca 09, 2011, 01:52 »
Oczywiście opad to przede wszystkim gorsze warunki widoczności, śliski tor i inne utrudnienia.
Deszcz to glownie naraza plytki termiczne na uszkodzenie i drogie wymiany.
Poniewaz nastepny lot by sie i tak juz nie odbyl - nie ma wiec znaczenia.
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2011, 01:54 wysłana przez olasek »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #656 dnia: Lipca 09, 2011, 08:43 »
Deszcz to glownie naraza plytki termiczne na uszkodzenie i drogie wymiany.
Poniewaz nastepny lot by sie i tak juz nie odbyl - nie ma wiec znaczenia.

Po awarii kompa powróciłem i chcę coś sprostować. Mike Moses to dokładnie wyjaśnił. PROBLEMEM _NIE_ BYŁA UTRATA PŁYTEK, ale UTRATA ENERGII KINETYCZNEJ podczas przelotu przez możliwy deszcz w trybie szybowca ;). Jednak w tym i tylko w tym profilu lotu (wygląda, że unikalnym dla STS-135) był bardzo duży zapas energii dla manewru RTLS i dlatego przelot przez deszcz byłby dopuszczalny (i istniała możliwość zmiany strony pasa do lądowania).

Dyskusja nad konsekwencjami jest czysto akademicka, ponieważ przez żadną chwilę podczas wzlotu nie padało nad ścieżką do pasa! Decyzja zatem była słuszna!
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2011, 09:44 wysłana przez perian »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #657 dnia: Lipca 09, 2011, 10:05 »
Mamy pobudkę - grają Viva La Vida.

Offline sebastiansz

• Pełny
  • ...
    • Wiadomości o lotach kosmicznych
« Odpowiedź #658 dnia: Lipca 09, 2011, 10:19 »
flight day 02 plan
http://kosmicznewiadomosci.wordpress.com/ - loty kosmiczne, astronautyka.

''That may have been one small step for Neil, but it's a heck of a big leap for me." Bruce McCandless II

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #659 dnia: Lipca 09, 2011, 10:59 »
Taki mały żarcik z dzisiejszego execute package. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #659 dnia: Lipca 09, 2011, 10:59 »