Na moje oko ten "manewr" ma ściśle związek z metodą odrzucania dolnego stopnia i zapłonu kolejnego. Kluczem jest to, że przez chwilę rakieta leci bez włączonego napędu, a potem nagle odpał 2 stopnia.
Generalnie coś musi powodować przyhamowanie rakiety, ewentualnie inny czynnik powoduje wyrzucenie astronautów do przodu. W końcu jakoś te ujemne przyśpieszenie względem wnętrza statku musi się pojawić:
-Pierwszy oczywisty efekt to opór aerodynamiczny, który zależy liniowo od gęstości powietrza ale jednocześnie zależy od kwadratu prędkości. Separacja następowała na wysokości około ~60km więc myślę, że kombinacja wysokości i prędkości powodowała wystarczające ciśnienie dynamiczne aby spowolnić nieco rakietę po wyłączaniu silników i w konsekwencji wyrzucenie załogi do przodu. Czy było to tak silne jak na filmie, o tym na samym dole postu.
-Drugi czynnik mógłby być następujący (nie wiem czy prawdziwy). Rakieta Saturn-V była bardzo długa a wytwarzany ciąg powodował naprężenia całej konstrukcji co być może mogło kumulować energię sprężystą. Coś jak ściśnięta sprężyna. Po wyłączaniu silników uwolnienie tej energii powoduje wyrzucenie astronautów. Pytanie na ile mógłby to być mocny efekt jeśli prawdziwy?
Wygląda, że efekt się pojawiał. Oto jak opisał go Borman w Apollo-8:
[Borman, from the 1969 Technical Debrief - "The S-IC/S-II separation was nominal; the crew was thrown forward in their seat, as you would expect in a staging. Then the g load was shifted from 4 to about 1. Consequently, you noticed the change in thrust quite distinctly.]
http://history.nasa.gov/ap08fj/01launch_ascent.htmPytanie czy był to aż taki mocny efekt jak w przypadku filmowego Apollo-13. Z tego co poszperałem to wygląda, że nie. W przypadku A-13 prawdopodobnie (na razie nie znalazłem wiarygodnego źródła) załoga Apollo-13 została wyrzucona na skutek przedwczesnego włączania się silniczków wstecznych (retro rockets) tuż przed separacją.
Szkoda, że filmik o Saturnie 1b nie pokazuje chwili wyłączenia silników z wnętrza, tylko akurat jest ujęcie z kamery zewnętrznej.