Autor Wątek: Smocza rodzina, czyli pojazdy Dragon firmy SpaceX  (Przeczytany 24387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borys

• Gość
Smocza rodzina, czyli pojazdy Dragon firmy SpaceX
« dnia: Grudnia 12, 2010, 02:44 »
Hahaha - Elon mówi - Dragon ma większe możliwości od Oriona! :P

Dragon jest kapsułą wielokrotnego użytku. Może (będzie mógł) zabrać nawet siedem osób na LEO. Ma osłonę termiczną, zdolną do powrotu z przestrzeni międzyplanetarnej (z Marsa na przykład). Po udanym teście Dragona Elon powiedział też, że "SpaceX will eventually equip Dragon with thrusters that would enable it to land on a planet's surface and lift off again". Czyli może stać się również lądownikiem planetarnym (Orion byłby na to za ciężki). Jeżeli elektronika i termika są zaprojektowane z myślą o lotach międzyplanetarnych, to faktycznie, Dragon potrafi wszystko i więcej, niż przewidują założenia Oriona.

Offline jmvh

• Weteran
Odp: Smocza rodzina, czyli pojazdy Dragon firmy SpaceX
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 12, 2010, 11:47 »
Borysie, mam wrażenie że Ty i wielu innych zbyt optymistycznie podchodzicie do tematu "Elon Musk powiedział...", mówić można, ba - ja też mogę takie coś powiedzieć i uzasadnić "bo ja tak mówię". Drażnią mnie już takie zdania:
"SpaceX will eventually equip Dragon with thrusters that would enable it to land on a planet's surface and lift off again"
SpaceX to, SpaceX tamto, NASA to, NASA tamto, FKA to, FKA tamto. Mógłbym tu skrytykować stronę techniczną, wytknąć deltaV na poziomie 800 m/s, brak miejsca, brak odpowiednich silników czy zapytać o kwestie osłony termicznej w takim pojeździe i stwierdzić, że to będzie miało z Dragonem niewiele wspólnego ale nie widzę w tym sensu, pewnie jak na nsf po tym jak ktoś stwierdził zbyt małe możliwości smoka jak na lot na księżyc pojawi się ktoś który powie iż SpaceX tylko dołączy kilka draco i zbiornik paliwa do trunka i uzyska przez to odpowiednie możliwości. Bo SpaceX może, bo SpaceX zrobi, bo SpeceX się uda. Ta firma prowadzi bardzo intensywny PR "sukcesu" co odbija się na wypowiedziach na różnych forach czy czatach:
Jeżeli elektronika i termika są zaprojektowane z myślą o lotach międzyplanetarnych, to faktycznie, Dragon potrafi wszystko i więcej, niż przewidują założenia Oriona.
W mojej opinii twierdzenie powyżej zostało zbudowane niemal tylko na słowach, "Elon Musk powiedział że osłona wytrzyma powrót z marsa więc na pewno musi tak być, teraz problemem jest tylko termika i elektronika", Elon Musk powiedział to, Elon Musk powiedział tamto, czemu mu wierzyć? Bo ma prywatną firmę i może zerwać z mankamentami funkcjonowania wielkich agencji? Marne podłoże ma ta wiara. Żebyśmy się tu źle nie zrozumieli Borysie, moim celem nie jest tu atakowanie Ciebie i wytykanie Ci błędów, w internecie jest pełno wypowiedzi zbudowanych niemalże "na piasku" i Twoją do takich zaliczam, choć mógłbym wziąć jakąkolwiek inną, to co się wokół tego dzieje przypomina mi fascynację kosmosem w latach 60. ale na o wiele mniejszą skalę, wtedy też i uznani eksperci mówili o koloniach marsjańskich czy załogowej wyprawie na Jowisza. Dzisiaj wystarczy kilka "manketingowych" (tych co nie wiedzą odsyłam do skeczu z chińczykiem) wypowiedzi i smoczek bije na głowę wszystko od Sojuza poprzez Oriona i PPTS do Shenzhou, a o statkach bezzałogowych nawet nie wspominając.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 12, 2010, 13:29 »
Dragon jest kapsułą wielokrotnego użytku. Może (będzie mógł) zabrać nawet siedem osób na LEO. Ma osłonę termiczną, zdolną do powrotu z przestrzeni międzyplanetarnej (z Marsa na przykład). Po udanym teście Dragona Elon powiedział też, że "SpaceX will eventually equip Dragon with thrusters that would enable it to land on a planet's surface and lift off again". Czyli może stać się również lądownikiem planetarnym (Orion byłby na to za ciężki). Jeżeli elektronika i termika są zaprojektowane z myślą o lotach międzyplanetarnych, to faktycznie, Dragon potrafi wszystko i więcej, niż przewidują założenia Oriona.

Tutaj jednak ze sceptycyzmem bym podchodził do tych rewelacji. Nie wydaje mi się, żeby Elon miał na myśli Dragona jako pojazd Direct Ascent (to byłaby lekka głupota używać jednokomorowego pojazdu do lotów, gdzie wymagane jest EVA), a raczej jako element większego kompleksu (czyt kapsułę powrotną). Dokładnie tak samo jak Orion w tej chwili. Powyższy tekst moim zdaniem jest bardzo propagandowy. :P

Między innymi dlatego HEFT postuluje budowę pojazdu zdolnego do autonomicznej pracy w próżni - np dedykowanego do lądowania na jakimś tam kamulcu czy księżycu Marsa. 

W tej chwili nie wiadomo, czy Dragon jest projektowany pod spacery kosmiczne - ponieważ jest jednokomorowy, to byłby wymóg 'zapróżnienia' całej przestrzeni mieszkalnej przed EVA (=wszyscy w skafandrach kosmicznych). To to oznacza, że elektronika musiałaby być przystosowana do pracy w próżni (a to zupełnie inne wymagania niż praca z wentylatorkiem jako systemem chłodzenia). Orion jest nadal (chyba) budowany z myślą o EVA - a to chyba przekłada się na inny budżet masowy dla systemów kapsuły.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 12, 2010, 14:25 »
Konstrukcje typu Dragona widział bym jako jeden z modułów lądownika księżycowego w wariancie misji bez CEV, typu bo myślę tu raczej o czymś dwuosobowym klasy kapsuły Sojuza ale wykorzystującym najnowsze technologie pozwalające dostatecznie zmniejszyć masę, niemniej wciąż była by to tylko kapsuła przytroczona do Ascent Module i od niego zależna.

Ostatnie parę postów uwypukliło potrzebę wątku o samym Dragonie (chyba go nie ma, nie znalazłem), warto było by je tam przenieść, przydał by się też jakiś wstęp (mógłbym go zrobić ale prędzej w środku tygodnia miałbym trochę czasu, no, chyba że teraz bym przysiadł i coś wyskrobał), co sądzicie o takim pomyśle?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 12, 2010, 14:25 »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 12, 2010, 14:30 »

Ostatnie parę postów uwypukliło potrzebę wątku o samym Dragonie (chyba go nie ma, nie znalazłem), warto było by je tam przenieść, przydał by się też jakiś wstęp (mógłbym go zrobić ale prędzej w środku tygodnia miałbym trochę czasu, no, chyba że teraz bym przysiadł i coś wyskrobał), co sądzicie o takim pomyśle?

Ja jestem na tak, sam też mogę coś napisać, tylko niestety nie jestem w stanie obiecać terminu. Konstrukcja Dragona jest dość unikalna i warto to podkreślać za każdym razem. Dragon nie musi mieć modułu serwisowego! B. duży plus.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 12, 2010, 14:36 »
Proszę bardzo! Wątek powstał - zaraz przeniosę do działu "przyszłość". :)

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 12, 2010, 14:43 »

Chyba prędzej misje bezzałogowe  :P

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 12, 2010, 14:44 »

Dlaczego "Przyszłość"? Przecież Dragon już jest i lata. Może warto ustanowić jakiś dział, bo ja wiem: "Sprzęt", "Rakiety i statki" "Hardware", czy jakoś tak...

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 12, 2010, 14:46 »

Dlaczego "Przyszłość"? Przecież Dragon już jest i lata. Może warto ustanowić jakiś dział, bo ja wiem: "Sprzęt", "Rakiety i statki" "Hardware", czy jakoś tak...

Jest dział technologie, notebene bardzo zaniedbany.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 12, 2010, 14:48 »
Rzeczywiście - dział technologie tutaj pasuje. To samo powinnismy zrobić z wątkiem o kapsule CST-100?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 12, 2010, 18:51 »

Wizualizacja DragonLab na orbicie.

Dragon jest budowanym przez SpaceX w ramach nasowskiego programu CTOS statkiem mającym zapewnić dostawy ładunków do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, a w przyszłości być może także ludzi, wynoszony jest za pomocą dwustopniowej rakiety Falcon 9 z CCAFB na Florydzie. Kontrakt opiewa na 1,6 miliarda dolarów i zakłada dostarczenie na ISS łącznie 20 000 kg. Będzie też wykonywał loty komercyjne nie do ISS pod nazwą DragonLab przewożąc np. różnego rodzaju eksperymenty. Wehikuł składa się z dwóch części: ciśnieniowej, odzyskiwanej kapsuły i doczepionej do niej cylindrycznej sekcji zwanej po angielsku trunk. W jednym locie może dostarczyć w sumie 6000 kg (około połowa to ładunek ciśnieniowy - druga to nieciśnieniowy) towarów na stację przy masie własnej 4200kg.

Schemat wraz z wymiarami.

Animacja przedstawiająca typowy lot zaopatrzeniowy.

Pierwszy lotny egzemplarz Dragona.

Kapsuła ma średnicę 3,6m i wysokość 2,9m, objętość sekcji ciśnieniowej wynosi 7 do 10 m3, to w niej możliwe jest przewożenie ładunku ciśnieniowego, może sprowadzić też do 3000 kg na ziemię. Temperatura wewnątrz utrzymywana jest na poziomie od 10 do 46 stopni C a ciśnienie od 958.4 do 1027 hPa. Zawiera w sobie praktycznie wszystkie systemy statku, łącznie z napędowym za który odpowiada 18 silniczków Draco zasilanych monometylohydrazyną i N2O4 (1290 kg paliwa), każdy o ciągu 400N, w sumie zapewniających możliwości manewrowe (deltaV) na poziomie 800m/s. Realizują one wszystkie manewry orbitalne, zarówno małe jak i duże co jest cechą charakterystyczną tego statku - najczęściej są to dwa odrębne systemy. Możliwa jest awaria dwóch takich bez zagrożenia dla wypełnienia misji. Pojazd wykorzystuje ten sam schemat podejścia i dokowania co japoński HTV, powoli zbliży się do stacji na odległość jakiś 10 metrów po czym zostanie przechwycony przez ramię Canadarm2 i przyczepiony do portu modułu Harmony. Zbliżenie zapewni system DragonEye, przetestowany w misji STS-127, następny test ma nastąpić podczas misji STS-133.

Test zestawu pięciu Draco.

Dziesięciominutowy test pojedynczego Draco.

Testy systemu zbliżania podczas STS-127.

Osłona termiczna zbudowana jest z materiału o nazwie PICA-X, jest to wyprodukowana przez SpaceX wersja materiału PICA (Phenolic Impregnated Carbon Ablator) opracowanego pierwotnie w NASA Ames Research Center, materiał ten ma gęstość około 270 kg/m3. PICA stanowiła główny materiał osłony termicznej powrotnika sondy Stardust, który wpadł do atmosfery z rekordową prędkością 12,4 km/s. Płytki posiadają grubość około 8 cm, podczas przelotu przez atmosferę ablacji ulegnie mniej niż centymetr przy temperaturach rzędu 2000 C.

Nośnik osłony termicznej zbudowany z kompozytów węglowych.

Instalowanie bloków osłony na nośniku.

Komputerowa symulacja wejścia w atmosferę.

Model inżynieryjny osłony termicznej.

PICA-X testowana poprzez podgrzanie do 1850 C.

Komunikację zapewniają dwie niewielkie anteny (nadawcza i odbiorcza) systemu TDRSS (Tracking and Data Relay Satellite System) o mocy 20W, statek posiada też antenę pasma S pozwalającą pobierać dane z prędkością 300 Mbps.

Testy anten TDRSS.

Kapsuła posiada też małą (0,1 m3), nieciśnieniową sekcję Sensor Bay, otwierana tuż po osiągnięciu orbity i zamykaną tuż przed wejściem w atmosferę.

Drugą częścią pojazdu jest trunk - aluminiowy nieodzyskiwalny cylinder umożliwiający przewożenie nieciśnieniowego ładunku, standardowo umieszczone są w nim panele baterii słonecznych zasilających wszystkie podsystemy (w tym ładujące 4 baterie litowo-jonowe) oraz radiatory, stanowi on też łącznik z rakietą nośną. Ładunek w lotach DragonLab może liczyć na zasilanie o parametrach: 28 VDC & 120 VDC, moc do  2,000 W (4,000 W maksymalnie w piku) i przestrzeń do 14 m3 przy standardowej długości (2,3 m) i 34 m3 w wersji wydłużonej (4,3 m), maksymalna możliwa średnica to 3,5 m. Trunk odstrzeliwany jest przed wejściem w atmosferę.

Wizja artystyczna wejścia w atmosferę.

Na chwilę obecną statek przystosowany jest tylko do lądowania na wodzie z użyciem systemu spadochronów: dwóch typu pilot których zadaniem jest wyciągnięcie 3 spadochronów głównych (34,8 m średnicy każdy), jednocześnie możliwe jest pomyślne lądowanie gdy zadziała tylko jeden spadochron typu pilot i tylko jeden spadochron główny. Nominalna prędkość wodowania to około 5m/s. Poniżej zdjęcia z testu systemu spadochronów (sierpień 2010) oraz film w jakości HD. Kapsuła docelowo po wylądowaniu ma być podejmowana przez śmigłowiec.

Drop-test modelu kapsuły.

Pierwszy lot w pełni sprawnego egzemplarza miał miejsce 8 grudnia 2010r (patrz ten wątek), tak wyglądała kapsuła po wodowaniu:

Źródła - głównie:
http://www.spacex.com/index.php
http://www.spacex.com/downloads/dragonlab-datasheet.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Dragon
http://www.spacex.com/SpaceX_Brochure_V7_All.pdf
http://www.spacex.com/downloads/cots1-20101206.pdf
Sporo pisałem z głowy, do tego trochę na szybko ale chyba ujdzie w tłoku, super nie jest ale tragicznie też nie. Jak ktoś znajdzie błąd to obowiązkowo krzyczeć.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2010, 16:20 wysłana przez jmvh »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 12, 2010, 19:30 »
Warto dodać, że Dragon nie będzie dokował do ISS. Podobnie jak HTV będzie podchodził na odległość kilku metrów przed ISS, po czym zostanie pochwycony przez ramię stacji i przyłączony do dolnego węzła CBM modułu Harmony:

Mały dodatek odnośnie konstrukcji kapsuły. Cały osprzęt napędowy i towarzyszący znajduje się u podstawy kapsuły, w tym także spadochrony. Warto przypomnieć zdjęcie z tzw. drop testu, w którym zrzucono Dragona z dużej wysokości, gdzie widać odstrzeloną pokrywę i wysuwający się złożony spadachron:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2010, 07:37 wysłana przez perian »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 12, 2010, 19:40 »
Tak mniej więcej wygląda sekcja ciśnieniowa:

To z kolei model kapsuły z nie do końca zamontowanymi panelami bocznymi:

Widać tu przestrzeń o której wspomniał perian.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 12, 2010, 20:54 »
Mistrzowskie opracowanie chłopaki :)

Można te posty wrzucić na samą górę?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 12, 2010, 20:55 »
Mistrzowskie opracowanie chłopaki :)

Można te posty wrzucić na samą górę?